За първи път в кратката история на кино школа „Братя Люмиер“, се случва прекрасен прецедент: дете, което пише за сериал, да не владее като роден език нашето „а, б, в“! Ксения Беспала е осмокласничка и учи в VII СУ „Найден Геров“ в град Варна. Миналата есен Ксения постъпи в кино школата ни. Ксения е от Одеса. Семейството й пристига във Варна заради сигурността и възможността да продължат нормалния си живот, защото войната в Украйна продължава.

Трудно е да подтикнеш тийнейджър да пише, да анализира, да говори свободно за филм или сериал, направили му впечатление. Радвам се на успешния опит и старанието на Ксения Беспала, защото тя дава пример на другите деца от кино школата-ако обичаш киното, независимо езиковата бариера, може да откриеш път към него чрез словото. На вашето внимание предлагам първия опит на Ксения, заедно направихме важна крачка. Ксения се вълнува от южнокорейски криминални трилъри и ми разказа за „Мишка“ от 2021 г., предложих й да сподели своите размисли за сериала.

Елица Матеева, художествен ръководител на киношкола „Братя Люмиер“, ОДК, Варна

„Мишка“ е южнокорейския трилър от 20 епизода, режисиран от Чхве Джун Бе и Кан Чхол У по сценарий на Чхве Ран. Премиерата му се състоя в tvN на 3 март 2021 г. сериалът се излъчва до 20 май 2021 г.

Действието на сериала се развива в свят, в който психопатите могат да бъдат открити дори в утробата с помощта на ДНК тест. Ли Сън Ги играе Чон Ба Ръм, честен и вярващ в правосъдието новобранец полицай, докато Ли Хи Джун – Го Му Чи е опитният детектив, готов да прибегне до всякакви средства, за да отмъсти за смъртта на родителите си, които са убити преди години. Сюжетът се развива в преследване на един от най-опасните психопати в света.

Сценарият на сериала е вдъхновен от реално събитие – убийството в началното училище в Инчхон през 2017 г.

Когато майката на пострадалия тогава задава въпрос на подсъдимия, дали изпитва вина за случилото се, отговорът е бил категоричен: „Не.“, той продължава с думите: „Времето е хубаво, но най-трудно ми е да не виждам цъфналите череши.“ Обществото е остава в шок от реакцията на убиеца. Може би този отговор в контекста на филма е естествен, защото подсъдимият е роден с ген, различен от нашия – „генът на психопатията“.

Психопатите притежават интелект и умствени способности, родеещи се с тези на нормалните хора, но без огледален неврон, те не усещат болката на другите и не се чувстват виновни за действията си, при тях липсва емпатия, състрадание или съжаление. Ето защо не можем да очакваме покаяние или изкупление от тях.

Сценаристът разсъждава върху това чрез драматична история и търси отговор в следната посока. Той търси начин да покаже, че психопатичните убийци могат изпитват болка, да анализират постъпките си и да преживяват направеното от тях, т.е. сериалът изследва пътя на изкуплението и признанието, че убийството е грях.

mouse_.jpg

„Мишка“ придоби голяма популярност през пролетта. Според Good Data Corporation в рамките на два месеца след излизането му, „Мишка“ и актьорът Ли Сън Ги са в топ 5 на най-обсъжданите сериали и актьори. В края на април 2021 г. Viki обяви топ 5 най-гледани корейски сериали за месец, „Мишка“ класиран на 2-ро място.

Сериалът е класиран на 3-то място сред най-популярните драми през първата половина на 2021 г. „Мишка“ е сред сериалите с най-голям рейтинг на tvN 2 години.

Не е изненада, че този сериал е единствената корейска драма, избрана за френския международен фестивал SERIES MANIA 2021 в раздела „Международна панорама“ през 2021 г. Ли Сън Ги печели голямата награда в категорията за телевизионна драма на Asia Artist Awards 2021 за участието си в „Мишка“. Не мисля, че този сериал е за хора със слабо сърце. Ако обичате сериал с хепиенд, с романтична атмосфера, със съвършено красив край-тогава не ви съветвам да го гледате.

mouse2.jpg

През цялото време зрителят е под напрежение и постоянно задава въпроси. Объркани сте, нищо не разбирате, но постепенно всички сюжетни линии се събират в една. Всичко започва да има смисъл. Всички ваши въпроси започват да получават отговори. Трябва да гледате последния епизод, да усетите последната сцена, за да намерите пътят към корена на злото. Разказът е ситуиран по брилянтен начин. Зрителят остава без думи.

Що се отнася до актьорите и актьорската игра, всички се справят страхотно. Без значение колко голяма или малка е тяхната роля, всеки герой има силно въздействие. Всички герои бяха еднакво важни и значими. Не се чувствате отегчени. Можете да усетите емоциите на актьорите през очите им. Цялата болка е събрана в едно. Ако ме питате дали ще гледам този сериал отново, най-вероятно няма, тъй като е трилър и се предполага, че жанрът е ясен. И все пак, ако го гледате „Мишка“ с приятел, тогава ще бъде забавно да наблюдавате реакциите на вашия приятел, защото обратите превръщат самото гледане на подобен сериал в приключение.

Моят съвет към всички: Определено трябва да гледате този сериал!