Кой се страхува от Юлия Кръстева?

Филмът, копродукция на БНТ, НДК и Wonderland Productions, ще бъде представен на 20 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. Лентата показва фрагменти от живота на един от най-ярките умове на нашето съвремие - българката Юлия Кръстева – лингвист, писател, философ, психоаналитик, феминист, семиотик, атеист, съпруга и майка.

„Една жена с български произход, френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка”, както сама се описва, Юлия Кръстева напуска България съвсем млада и се превръща в световен учен и личност с огромно влияние в европейската и световна култура, отличена от папа Бенедикт XVI като един от най-изтъкнатите духовни лидери в света през 2011 г.

„Тя промени мястото на нещата, нейната работа е изцяло нова, точна”, пише за нея самият Ролан Барт. „Бунтуваща се, искрена, блестяща” я наричат учени, политици и преподаватели във филма за нея. В него срещаме и още една звезда – нейния знаменит съпруг, писателят Филип Солерс.

От трудовете й за поетическия език, изгнаничеството, женския гений и чистотата на езика до предизвикателствата като писател на съвременни романи, Кръстева се намесва в нещата, за да ги промени. Изцяло в крак с времето си, днес тя прилага методите на психоанализата в помощ на младежите, увлечени от ислямския радикализъм и ДАЕШ.

Режисьори на филма са Искра Ангелова и Милена Гетова. Оператори: Недялко Данов и Николай Илиев. Субективна камера: Искра Ангелова. Сценарист е Искра Ангелова. Композитор - Антон Пиперов.

„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е първият български документален портрет на една от най-влиятелните личности в съвременния културен свят. За нея вече има три френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, семейство, последователи и съратници.

Между 20 и 30 април в кино „Люмиер Лидл” ще бъдат представени над 60 документални филми от цял свят, посветени на големите имена в световното изкуство и култура. Те са обединени във филмовия фестивал Master of Art, който се провежда за втора поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Събитието се организира от НДК, продуцентска компания “СПОТЛАЙТ”, и фондация "Мастер оф Арт".