Kомедията като атракция – пионерите от нямото кино

Четири лектории, посветени на смешното и атрактивното от историята на киното. Четири срещи с част от пионерите на киното и четири съвременни комедии специално за варненската публика в пространството на Contemporary space, ул. „Марко Балабанов” 23.

Kомедията като атракция – пионерите от нямото кино  е съвкупност от предварително подготвен фактологичен материал, който чрез визуални средства се представя пред публика. По този начин любителите на седмото изкуство, ще имат възможност да се запознаят с принципите и логиката в развитието на комедийното начало и киното като атракция.  Братя Люмиер, Жорж Мелиес, Макс Линдер, Пат и Паташон, Сегундо де Шомон са творците обект на лекториите. Те са знакови за историята на европейското нямо кино, защото изграждат основата на откритията за седмото изкуство. „Какво направихме, за Бога” (Франция), „Испанска афера” , „Испанска афера-2” (Испания) и "100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” (Швеция, Хърватия) са съвременните филмови предложения, които зрителите ще видят след лекториите.

Събитията са с вход: 6 и 5 лева.

Лектор: Елица Матеева

ПРОГРАМА

6 април, 2017 – 18.00 ч.

Тема на лекторията: "Братя Люмиер, Жорж Мелиес, Макс Линдер – френската вълна в комедията"

18:45 ч.

Какво направихме, за Бога  

Франция, 2014, 97 мин.

Режисьор: Филип Де Шовран

В ролите: Кристиян Клавие, Шантал Льоби, Ари Абитан

Богата двойка католици във Франция са потресени, когато три от дъщерите им се омъжват за мъже от друга религия и етнос. Затова, когато четвъртата обявява, че ще се омъжва за католик, те са на седмото небе...

Награда „Люмиер” 2015 за най-добър сценарий, номинация Европейски филмови награди 2015 за награда на публиката, номинация за награда „Гоя” за режисура.

13 април 2017 – 18.00 ч.

Тема на лекторията: "Сегундо де Шамон  – испанският маг на атракциите" (първа част)

18:45 ч.

„Испанска афера”

Испания, 2014,  98 мин.

Режисьор: Емилио Мартинез Ласаро

В ролите: Клара Лаго, Дани Ровира, Кармен Мачи

По време на панаира в Севиля местен младеж се влюбва в баско момиче, което си тръгва със събирането на сергиите.

Той обаче няма да остави нещата така, заради нея е готов на всичко – да пътува до дома й в непознатия север и да се бори за одобрението на бащата й, независимо от цената. А тя е да се представи за баск – един от най-големите му кошмари.

Награда „Гоя” 2014 за най-добра поддържаща женска роля, награда на обществото на испанските критици за най-добра мъжка поддържаща роля и за изгряваща звезда, награда на гилдията на испанските актьори за най-добра мъжка и женска поддържащи роли.

14 април 2017 – 18.00 ч.

Тема на лекторията: "Сегундо де Шамон - испанският маг на атракциите" (втора част)

18: 45 ч.

„Испанска афера 2

Искания, 2015, 99 мин.

Режисьор: Емилио Мартинес-Ласаро

В ролите: Дани Ровира, Клара Лаго

След като първата афера взе на подбив баските, втората протяга ръка към превзетия патриотизъм на каталунците, който следва съдбата на Амайя.

След раздялата си с Рафа в миналата част (ако не сте я гледали, ще наваксате набързо с първите минути), госпожицата се влюбва в лачен каталунски хипстър, което забива здраво кроше в баската чест на баща й. Последният тръгва към Андалусия да търси бившия любим, но движението тук е най-вече по струните на фанатичното родолюбие, което разделя картата на Испания от векове. Гледаме на него най-вече с хумор, докато историята ни припомня, че за разлика от човешката гордост, любовта не се влияе от подобни граници.

20 (или 27) април 2017 - 18:00 ч.

Тема на лекторията: "Скандинавският дует Пат и Паташон"

18:45 ч.

„100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”

Швеция/Хърватия, 2013, 114 мин.

Режисьор: Феликс Хернгрен

В ролите: Роберт Густафсон, Ивар Викландер, Давид Виберг, Миа Скерингер, Йенс Хултен, Алан Форд, Георг Николов, Кери Шейл, Филип Рош

По едноименния роман (2012 г.) на шведския журналист и писател Юнас Юнасон.

След дълъг живот, експертът по динамит Алън Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На 100-тния си рожден ден той решава да избяга от празненството - през прозореца на стаята си! Той набързо е решил, че няма нищо общо с партито.

100-годишният мъж смята, че не е късно да започне всичко отначало. Алън ще се върне в миналото, ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

За повечето хора това, което се случва, би било приключението на живота им, но неочакваното пътешествие на Карлсон не му е за пръв път. Вече цял век той е правил света несигурно място, а сега отново му е отпуснал края... Скоро цялата нация е на нокти. Той наистина има опит в "тези неща" - и преди е правил същото.

Филмът бързо се нареди сред шестте най-гледани шведски продукции за всички времена, а зрители и критици определят филма като "съвременния Форест Гъмп".

Номинация за „Оскар” 2014 за  най-добър грим, награда на публиката – Чикато 2014, номинация за награда на публиката-Европейски филмови награди 2014 и др.