Нов живот

През 1990 година много българи заминаха за Канада с надежда за ново начало и в пълна неизвестност за бъдещата си съдба. Какво се случи с тях ? Премиерата е 26 март (понеделник) от 20.00 ч. в Дома на киното.

1990 година. Христо заминава за Канада. Така правят и близо 2000 млади българи, които през студената зима като по чудо се озовават в огромната северна страна и търсят убежище от официалните власти. Христо, Сашо, Румен, Весела, Веселина, Любо, Кирил, Станьо, Петьо и Фори са частици от България. Виждаме ги днес, в Канада, всеки със своята съдба и спомени. През откровенията им се прокрадва въпрос: къде е Христо?

„За кинооператора Христо Христов отварянето на границите беше неочакваната възможност да напусне страната. Беше решил да се качи на полет за Куба. По линията София/Хавана самолетите спираха в Гандер или Монреал, за да заредят гориво. Заради сигурността на пътниците, те напускаха машината. И по време на престоя искаха политическо убежище. Христо замина без никаква подготовка, без списък с адреси, без нищо сигурно и без съжаления, че напуска семейство, приятели, родина и език. Пристига в Гандер, живее известно време на Нюфаундленд, после в Квебек, след това в Онтарио. През 2000 година изчезва безследно“  - споделя Стефан Иванов за филма, над който работи няколко години.

„Нов живот“ е сниман в Монреал, Нюфаундленд и София.

България-Канада, 2018, 75′, цветен, документален

Оператор - Гео Иванов

Музика - Петър Дундаков

С участието на: Христо, Сашо, Румен, Весела, Веселина, Любо, Кирил, Станьо, Петьо, Фори

Продукция - Geopoly film, Les Ivanov productions,  с подкрепата на Националния филмов център 

Разпространява - Purplerain Film Distribution