Изяж ме!

През месец март в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс може да видим четири филма на режисьорката Илина Перянова. Те ще бъдат показани на 30 март от 19:30 часа.

Сред тях са добилият вече популярност „Изяж ме!”/Eat me!, в копродукция с НДК, и премиерно за софийската публика “Снежното момиче” /”Снегурочка”/ – дипломната работа на Перянова от Балтийската школа за кино и медии.

„Изяж ме!” е носител на множество награди и номинации от цял свят включително отличие за „Най- добър фантастичен филм”от Festival Internacional de Cine del Mar Caribe, Венецуела.

Историята е за Лаура - обсебена от теглото си красавица, която е на вечеря с лакомия си и богат любовник в луксозен ресторант. Но по време на обилното угощение Лаура попада в необичаен свят, в който пеещата храна я въвлича във вихър на танца и тя излиза променена завинаги. Целта на филма е да предизвика диалог относно не винаги здравословното ни и противоречиво отношение към храната - чрез призмата на изкривените взаимоотношения със собственото тяло и с човека до себе си.

Филмът е копродукция между България, Естония и Германия. Илина Перянова е и сценарист на продукцията. Оператор е Александър Крумов, а сред актьорите във филма е Луиза Григорова.

„Снежното момиче” e копродукция между Естония и България и е базиран на класическата руска приказка за Снегурочка. Имало едно време в края на зимата в съвременен Талин възрастна двойка, която цял живот искала дете. Един ден мечтата им се сбъдва и в дома им се появява мистериозното момиче Снегурочка. Но Влад, млад мъж от квартала, се влюбва в снежното момиче и я открадва. Това е една история за чудесата и за вярата в божественото, но също така и прочувствена метафора за глобалното затопляне. Сценарият е на Илина Перянова, оператор е Андрей Кулпин.

„Да поиграем” е продукция на Балтийската школа за кино и медии – Естония и е 9-минутен трилър за игри, които не бива да бъдат играни. Сценаристи са Илина Перянова, Катариина Ребане, оператор е Емилс Скривелис.

„Лястовиците” е късометражен документален филм, представляващ биографичен портрет на Никос – рибар и ребетико музикант на гръцкия остров Тасос.

Цена на билетите е 6 лв. – редовен и 4 лв. с намаление за студенти и ученици.

Родена в София и участвала в театрални трупи от ранна детска възраст, Илина Перянова учи актьорско майсторство във Франция и България. През 2010 г.завършва бакалавърска степен по режисура и актьорство към театралния департамент на Нов Български Университет. През 2016 г. приключва магистратурата си по режисура за игрално кино от Балтийската академия за кино и медии в Талин, Естония. Обича да работи с музика, фантастични елементи, танци и приказки. Тя е част от творческия колектив и продуцентска фирма “Уга Буга Арт”.

0 Коментар(и)

Оставете коментарОбнови