Луди от любов или как Варна и морето могат да предизвикат безкрайна любов

24 August 2019

Снощи се откри 27-то издание на фестивала "Любовта е лудост", Варна 2019

Стегната церемония в сравнение с други години без излишни музикални пищности и отблясъци, но пък в отсъствието на класическия колорит - това е кратката характеристика на началото на МФФ „Любовта е лудост“ 2019.

„В кръг“ с две награди в Сараево

23 August 2019

Ирини Жамбонас спечели „Сърцето на Сараево" за най-добра актриса на фестивала

Най-новият филм на Стефан Командарев взе две от най-престижните награди още на първия фестивал на който беше представен. „В кръг“ направи световната си премиера на 18 август в основната конкурсна програма на 25-тото издание на кинофестивала в Сараево.

Съзвездие от български актьори на Aniventure Comic Con!

20 August 2019

Звезди от „Под прикритие“ се събират на една сцена за първи път след четири години

Най-обичаният български актьорски състав ще се качи на сцената на Aniventure Comic Con на 14 и 15 септември. По време на двудневния фестивал ексклузивно ще бъдат представени и два нови филмови проекта, които ще пълнят родните кина през ноември.

Филмът "Ирина" с награда в Япония

23 July 2019

Журито на 16-тия международен кинофестивал „Skip City“ присъди наградата за режисура (поделена) на Надежда Косева

Журито на 16-тия международен кинофестивал „Skip City“ в токийското предградие Кавагучи с председател култовия режисьор Такаши Миике присъди наградата за режисура (поделена) на Надежда Косева. Това е поредното признание за дебютния филм на Надя „Ирина“. Наградата бе връчена на продуцента Стефан Китанов, който пожела от сцената България да бъде асоциирана в страната на изгряващото слънце не само с кисело мляко и сумо-легендата Котоошу, но и с качествено кино.

„В кръг“ в конкурсната програма в Сараево

19 July 2019

Световната премиера на филма ще е в рамките на престижния фестивал

Най-новият филм на Стефан Командарев, „В кръг“ ще направи световната си премиера в основната конкурсна програма на 25-тото издание на кинофестивала в Сараево, който ще се проведе между 16 и 23 август тази година.

Kъсометражни филми „кацат“ на Летище Пловдив

05 July 2019

Стартира второто издание на ФилмГейт БГ под вече познатото мото „Късо кино с крила“.

След успешния пилотен проект на Летище София, където десетки хиляди пътници се докоснаха до филмите на млади български автори, ФилмГейт БГ пристига на Летище Пловдив с интересни партньори и вълнуваща селекция. ФилмГейт БГ е нова свободна зона за българско късометражно кино на Летище Пловдив

С надежда към бъдещето!

14 June 2019

Снощи във Варна се откри 18-то издание на Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

18 издание на Международния фестивал на червенокръстките и здрави филми, датиращ от 1965 г. при това един от малкото родни фестивали, известен със своята „А“ категория е факт. Същият е възстановен през 2014 г. Въпреки прекъсването му още през 2014 г. са взели участие над 120 филма от 20 държави.

Излезе трейлърът на "Доза щастие"

09 May 2019

Oфициалната премиера на пълнометражния дебют на Яна Титова ще бъде на 8-ми ноември

Първият, но изключително искрен пълнометражен филм на Яна Титова, посветен на търсенето на щастието, ще има своята официална премиера по кината у нас на 8-ми ноември. Завладяващата истинска история за зависимостта, която стои в основата на лентата “Доза щастие”, дава един проникновен и същевременно вдъхновяващ поглед към личните битки на едно младо момиче и изпитанията, с които силата на волята се сблъсква отново и отново.

„Лошо момиче“ – трип хоп за изгубените нощни пеперуди

17 April 2019

Филмът плува смело без спасителен пояс в „екзотичността“ на родния криминален ъндърграунд

„Един черен ангел тази вечер ще се сбогува с теб, ще ти каже, че те обича завинаги и ще взриви душата ти без бомба с часовников механизъм, без мелодрама, ще го направи с целувка за лека нощ, нежно вместо „сбогом“. Ще го направи с бавен и дълбок меланхоличен бийт, със семпли и шум, с женски вокал и чувство за обреченост, ще го направи както го правеха „Масив Атак“ през 1998 с албума си Mezzanine, от който ти слушаш „Ангел“, докато върви трейлърът на „Лошо момиче“. А „Лошо момиче“ е онзи филм, която може би си чакал да те шамароса цял живот или поне през времето, докато сте си крещeли у дома с бащите и майките, които са те вкарвали в своя амбициозен филм, а ти не си падаш по патетичните им жанрове и чуждия монтаж. Защото твоят филм е за лошите, за отчуждените, за онези, които влизат в тъмния тунел на нощта, за да се изгубят нарочно, докато успеят да намерят себе си отново. Някои успяват, но повечето се изгубват завинаги, защото животът не прощава.

Мартина Апостолова получи номинация за женска роля на „East – West. Golden Arch“

11 April 2019

За ролята си във филма "Ирина", актрисата получи вече няколко награди и номинации на международни фестивали

Впечатляващо признание за таланта на Мартина Апостолова е поредната ѝ номинация – тя е една от трите изпълнителки във филми от 2018 година, които ще се борят за наградата за най-добра актриса в главна роля, заедно с Йоана Кулиг за нейното превъплъщение в „Студена война“, и Самал Еслямова, която получи престижната награда за най-добра женска роля в Кан за филма „Айка“ на Сергей Дворцевой.

Разговорът с… оператора Калоян Божилов

02 April 2019

„Филмовата лента налага дисциплина, която липсва при дигиталната технология“

С Калоян Божилов се познаваме още от времето, когато беше студент. Оттогава доста вода изтече. Днес той има зад гърба си две награди за най-добър оператор на фестивала „Златна роза“ във Варна (за „Отчуждение“ (2013) и „Áга“ (2018). Нарада от “International Film Festival & Awards Macao” (“Áга”), номинация от “International Cinematographers' Film Festival Manaki Brothers”, номинация от "EAST-WEST. GOLDEN ARCH" CINEMA AWARD. Повод за нашия разговор е работата му върху филма „Áга“, който в момента се прожектира в цялата страна.