Впечатляващо признание за таланта на Мартина Апостолова е поредната ѝ номинация – тя е една от трите изпълнителки във филми от 2018 година, които ще се борят за наградата за най-добра актриса в главна роля, заедно с Йоана Кулиг за нейното превъплъщение в „Студена война“, и Самал Еслямова, която получи престижната награда за най-добра женска роля в Кан за филма „Айка“ на Сергей Дворцевой.

Международните филмови награди „East – West. Golden Arch“ се връчват за постижения във филмовото изкуство и се присъждат на най-добрите филми, създадени в Източна Европа и Западна Азия. През 2019 година церемонията ще се състои в театър „Et Cetera“ в Москва, на 14 април.

Irina_28.jpg

Сред номинираните филми в останалите категории са творби, представяни в програмата на 23-тия София Филм Фест през март: „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан, на който България е копродуцент (с три номинации – за филм, режисьор и актьор в поддържаща роля), „Студена война“ на Павликовски (с девет номинации – за най-добър филм, режисьор, сценарий, операторско майсторство, музика и в четирите актьорски категории), „Човекът, който изненада всички“ на Наталия Меркулова и Алексей Чупов (с четири номинации – за филм, сценарий и в две от актьорските категории), „Лято“ на Кирил Серебренников (с шест номинации - за най-добър филм, режисьор, художник, музика, актьор и актриса в поддържащи роли), „Залез“ на Ласло Немеш (с номинации за операторско майсторство, художник и музика), „Довлатов“ на Алексей Герман-младши (с номинации за художник и актьор в главна роля).

Irina_31_1_.jpg

Сред номинациите за операторско майсторство са Калоян Божилов за работата му в „Ага“ на Милко Лазаров и Гиорги Швелидзе за „Наме“ на Заза Халваши. Сред номинациите за най-добър сценарий са „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ на Раду Жуде и „Донбас“ на Сергей Лозница.