Конкурс за български късометражен филм на София филм фест 2024

30 January 2024

За 22-ра поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Един от най-важните акценти във фестивалната програма и мисия от неговото създаване е подкрепата на българското кино във всичките му творчески проявления. Конкурсът за български късометражен филм се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази.

„Август 13“

19 July 2023

Киното: възможният личен катарзис

В късометражната конкурсна програма на Burgas International Film Fest участва дебютният филм на Венцислав Сариев „Август 13“. Суровата картина не се преглъща лесно от публика, фиксирана в пуканки и холивудски екшъни, но пък Венцислав Сариев безкомпромисно се завръща към реалността ни и лични емоции, в които да си аутсайдер, търсещ себе си извън обичайните заподозрени: чалга, алкохол, агресивна тълпа е тотален нонсенс. Младежкото жури на фестивала в Бургас, както и изкушени от света на кино критиката зрители се срещнаха с Венцислав Сариев и Богдан Бухалов-изпълнител на една от главните роли в „Август 13“, за да споделят впечатления и да разговарят за филма. Интервюто е резултат от усилията на Никол Николова и Константин Кръстев, които направиха своите първи крехки стъпки в кинокритиката с ментор Елица Матеева.

Пътешествие из Ледени светове: документално и късо кино

23 January 2023

Ако сте от любителите на снега и студовете, и съответно от онези, които напълно оправдано са разочаровани от зимата до този момент, то от редакторския екип на Кинематограф са подготвили едно събитие именно за вас. На 25-ти този месец от 19:00 часа в „Клуб на пътешественика“ ще имате шанса да изживеете любимите си смразяващи моменти с една специално подбрана вледеняваща селекция на тема „Ледени светове“. Ако не сте събрали достатъчно топлина през „пролетните“ дни на януари, то натрупайте колкото можете повече през оставащото време, тъй като програмата ще ви разходи из едни от най-студените и непристъпни кътчета, както на планетата, така и в човешкия ум.

Фестивал за късометражни танцови филми в Дома на киното

14 October 2022

На 15 октомври от 17:30 ч., за втора поредна година “Фокус Кино Танц” представя ново поколение режисьори на танцовото кино в България

Фестивалът за танцово кино „Фокус Кино Танц“ ще представи дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.

За киното и бунта – последната вечер от Хофкино

04 September 2022

Прожекциите са на 9-и септември от 20:30 ч. в двор на Гьоте институт. Вход - свободен.

И тази година филмовият фестивал Хофкино ни въвлече в неустоимо киноманско пътешествие. В поредица от пет вечери Гьоте-институт България се превърна в център за лятно кино на открито, а редакторският екип на Кинематограф подготви селекция на някои от най-добрите съвременни пълнометражни немски филми в запалващ въображението диалог с тематично подбрани заглавия от света на късото българско кино. За щастие обаче, това не е краят. На 9-ти септември предстоят финалните две прожекции, които са посветени на един от най-вдъхновяващите, противоречиви и притегателни топоси – бунтът!

Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест

Започна фестивалът „Ранно пиле“ 2021

02 November 2021

От 1 до 5 ноември ще бъдат показани свободно 78 филма от 28 страни

За 17-та поредна година Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще представи селекция от качествени студентски късометражни филми. Събитието ще се проведе онлайн от 01 до 05 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, където ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Продукциите ще се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ - финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

„Човешкият глас“ – елегантният драматизъм на любовния дискурс под знака на Алмодовар

23 March 2021

Тилда Суинтън сякаш излиза от опаковката на сън, когато тялото е мъртво за любов, но въображението все още бленува за допир с другия.

През 1930 г. Жан Морис Йожен Клеман или както го знаем ние хората от киното и театъра Жан Кокто сътворява „Човешкият глас“ едно от най-дълбоките произведения, които са невероятно изпитание за всяка актриса на сцената, защото тя трябва да премине през кръговете на ада, за да изиграе вика в раздялата, когато за любовта повече няма надежда.

Късометражните филми в конкурса на София филм фест 2021

05 March 2021

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.

За 19-та поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Павел Веснаков.

„Казано накратко“ на In The Palace

11 December 2020

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт са сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино

Във време на затворени кина и все по-труден достъп до качествена култура, Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организира специалното събитие - „Казано накратко“, което ще се проведе изцяло онлайн на 12-и декември.

Тилда Суинтън в новия филм на Алмодовар

22 October 2020

„Човешкият глас” ще има три прожекции в зала 1 на НДК в програмата на Киномания 2020

Вече е традиция организаторите на Киномания да включват в програмата си поредното ново творение на испанския режисьор Педро Алмодовар, който винаги успява да изненада публиката с впечатляваща история.