Разговорът с… режисьора Стефан Командарев

16 November 2019

„В България филмите се правят с приятели и съмишленици“

Стефан Командарев е от малкото български режисьори, които през годините бавно и методично, на принципа на китайската капка, създаде собствена вселена от герои и истории. Не става дума за стил, а по-скоро за лична позиция към родното ни битие. Има ясна гражданска и творческа позиция, която отстоява с филмите, които прави. Тази черта особено чувствително се прояви с последните му два игрални филма, част от бъдеща трилогия – „Посоки“ и премиерния „В кръг“. Мисля, че беше добра идея да се видим на 10 ноември, важна и разделна дата в българската история. Дъждовна неделя, идеална за кино и спокойни разговори.

Между две бири… с актрисата Мартина Апостолова

15 November 2019

„Ирина е голям серт, куражлийка, смела. Аз не съм. На мен ми е трудно да взимам такива решения, трудно ми е да ударя шамар“.

Мартина е прям и слънчев човек. И много мил. Това е първото впечатление. Следващото идва с ролята на Ирина. За играта си в едноименния филм, миналата година получи „Златна роза“ за най-добра актриса. Срещаме се в един бар (естествено), за да си побъбрим за първите й стъпки в киното и театъра, за избора да станеш актриса в България, и разбира се, работата върху ролята във филма. Всичко това между две бири… или между две прожекции на „Ирина“, който можете да гледате по кината в цялата страна.

Филмовите сценарии на Йордан Радичков

14 November 2019

С прожекция на филма „Горещо пладне“ в кино „Одеон“ ще бъде представен 10-и том от събраните съчинения на автора с неговите сценарии

На 29-и ноември почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще могат да преоткрият филмовите сценарии на автора, превърнали се във важна част от историята на българското кино. От 18:30 часа в столичното кино „Одеон“ ще бъде представен десети том от събраните съчинения на Йордан Радичков. В него са събрани текстовете от първите му опити в киното, заедно с някои от най-добре познатите истории, които заживяват на големия екран. Представянето ще бъде съпъствано от безплатна прожекция на филма „Горещо пладне“ на режисьора Зако Хеския. За тома ще говори съставителя на събраните съчинения на Йордан Радичков проф. Инна Пелева.

Между две бири с… актьора Стефан Вълдобрев

08 November 2019

„Режисурата е къртовски труд“

Със Стефан Вълдобрев се запознахме преди много години, когато в Киноцентъра снимаше клипа към песента „Рай“, а аз помагах с фарта на режисьора Тодор Мацанов и оператора Владимир Михайлов. Оттогава мина време - Стефан написа и изпя много песни, но и изигра много роли в киното и театъра. Срещнахме се преди месеци за този разговор, но го публикуваме сега защото има повод – краткото му и необичайно превъплъщение във филма „Доза Щастие“ на Яна Титова, който вече е по кината, а на 11 ноември можете да се насладите и забавлявате с концерта „Стефан Вълдобрев&Обичайните заподозрени“, от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.

Разговорът с… режисьора Ники Илиев

20 October 2019

"Имам необходимост да правя филми, така осмислям дните си"

От петък по кината в цялата страна се прожектира най-новият български филм „Завръщане“. След „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут, или всичко което тя написа“, това е четвъртият пълнометражен игрален филм на Ники Илиев. В главните роли са Алексанър Кадиев, Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Диляна Попова, Евелин Костова, Искра Донова, както и Ники Илиев и Башар Рахал, които заедно с журналиста Богомил Грозев са продуценти на филма. С Ники Илиев се срещнахме преди премиерата на „Завръщане“, за да поговорим за снимките, избора на тема и актьори, за продуктовото позициониране като източник за финансиране на независим проект и отношението на критиката към неговите филми.

Разговорът… с режисьора Станислав Дончев

12 October 2019

„Важното е публиката да не остане равнодушна, независимо дали я разсмиваш или разплакваш“

От петък по кината в цялата страна се прожектира новият български филм „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев. Непосредствено след фестивала „Златна роза“ и Международния фестивал за операторско майсторство "Golden eye" в Тбилиси, където операторът Мартин Димитров получи "Специалната награда на журито", разговаряме с режисьора за работата му върху филма, смяната на жанра в киното и за контакта на твреца с публиката.

Как се снима на Антарктида?

09 October 2019

Със снимките на Ледения континент “Писма от Антарктида” създава прецедент в световното кино

Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида” са направени на Антарктида, което е прецедент в световното игрално кино. Кадрите са заснети от Румен Василев, докато основният оператор Мартин Димитров паралелно подготвя филма в София. Те са реализирани в рамките на три седмици при работни температури от -10 градуса по Целзий с вятър.

Българско кино в Cinelibri 2019

06 October 2019

Над 15 български пълнометражни и късометражи филми са включени в програмата на Фестивала

На екран ще присъстват редица български филми като "Снимка с Юки", "Да се изгубиш нарочно", "Чувство за непоносимост", "Какъв цвят има този свят", "Безкрайната градина", "Далеч от брега", "Лора от сутрин до вечер", и късометражните: "Променяне", "Козметика на врага", "Вечерята", "Бяла роза", "Колелото", "Иван", "Внукът на човекоядката", "Екзистенциално", "Концерт за кларинет и оркестър", "Плитка вена", "Над нещата", "Цветята на алжиреца" и "Френско кино". Отново от екрана ще имаме възможност да се насладим на любими български актьори, които впечатляват в различни филмови сюжети.

„В кръг“ – енциклопедия на човешкото

04 October 2019

На вашето внимание представяме първите впечатления на възпитаници от кино школа „Братя Люмиер“, с художествен ръководител Елица Матеева

Откровено попитах Елица Матеева след края на филма. И искрено питам сега, защото този е начинът, по който трябва да се говори за този филм. Сякаш споделяш на близък човек.