„БАЩАТА“ – за индришето в сладкото от дюли

02 October 2019

Аз все още трудно говоря за смъртта на родител. А уж мисля, че съм го преживяла. Но когато гледах „Бащата“ си спомних също една странна, а може би напълно логична случка от последното ми „сбогом“. Спомних си, че нямах сили да се разплача и започнах да броя карамфилите от венеца до ковчега на майка ми. Все обърквах с поглед посоката и това налагаше повторение на броилката. И така до края на церемонията-стигах до 64 и почвах отначало, защото все пропусках цвете.

„Писма от Антарктида“ – искам да ти кажа нещо!

29 September 2019

„Писма от Антарктида“ е филм за уязвимостта ни, за възможността да съпоставим нашия микросвят със света на другите.

Отдавна в новото ни кино не е имало български филм, който да говори така честно и искрено за общуването между малките и големите и за пропастта между тях в случай, че има лъжа. Тази година го направи в първите дни на „Златна роза“ премиерният „Писма от Антарктида“. Непременно го гледайте заедно с вашия малък-голям човек, за да си кажете след това, онова, което сте премълчавали, докато сте опитвали да предпазите в качеството си на родител детето си от разочарования. Понякога възрастните сме доста вредни същества в опита си да съхраним спокойствието на своето дете. Все отбягваме онези теми от живота, в които има мрак и тъга, но животът не е само площадка за детски игри и закачки.

„Концерт за кларинет и оркестър“ – кратка история за любовта

26 September 2019

Колко трае една кратка история за любовта? Според дежурният лекар в Спешна помощ най-кратката история за любовта трае точно 4.44 минути, ако разбира се лекарят по време на дежурство слуша Моцарт и е хем измислен, хем почти истински персонаж от живота на писателя Людмил Станев. На Писателя от Варна, защото във Варна има и ЧСИ Людмил Станев, а стане ли дума за частни съдебни изпълнители по-добре е да си плюем в пазвата и да извием пръстите „на калъч“. Не си спомням как се запознах с Людмил Станев, може би по време на джаз концерт или премиера на книга, а може би и Петър Желев да е бил кръстник на съвместните ни срещи в прекрасното предаване за литература от арт ефира на БНР-Радио Варна „Морска гара“, където около две години се подвизавах като кино наблюдател. В един радио следобед Петър Желев ми показа „Концерт за кларинет и оркестър“. Бях впечатлена от присъствието на Людмил Станев на екрана. А Михаил Мутафов? Да играеш без думи е висш пилотаж! Няма да забравя и снежинките! Вие кога сте виждали снежинк

Късометражните филми в програмата на CineLibri 2019

22 September 2019

За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения

Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд 2000 лв. и се реализира съвместно с TatraTea чрез платформата Film Freeway. За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения. Церемонията по обявяване и награждаване на призьорите ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Lidl, веднага след като бъдат излъчени 10-те филма от конкурсната програма. Голямата награда се връчва от TATRATEA.

52 филма на "Златна роза" 2019

20 September 2019

Режисьорът нa "Áга" Милко Лазаров ще оглави международното жури на Фестивала

Общо 52 филма – 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях за първи път в България Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

„Засукан свят“ на Мариус Куркински открива Kиномания

17 September 2019

В програмата на панорамата е включена и единствена прожекция на "Физика на тъгата" на Тео Ушев

Тазгодишното издание на Киномания ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на големия български писател Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Sofia Biting Docs обявява „Код: мръсносиньо”

03 September 2019

„Бялото братство и духовната школа на Рила” открива седмото издание на фестивала за документално кино

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира на 27 септември с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила” на режисьора Пламен Симеонов.

Всеки ден с "Като на кино"

02 September 2019

Тази вечер от 20.50 ч. по btV Cinema стартира новият формат на единственото предаване за кино в родния ефир

Специален гост в първото предаване от новия сезон на „Като на кино“ ще бъде най-горещата звезда на европейското кино в момента - Джузеппе Маджио. Той даде първото си интервю за българска медия пред Жоро Тошев, а срещата между двамата ще се излъчи този понеделник, 2 септември, по bTV Cinema от 20.50 часа. През есенния телевизионен сезон „Като на кино“ ще радва киноманите всеки делничен ден. Предаването ще изненада с различен формат, акценти и рубрики

„Любовта е лудост“ 2019 – незавършени арии от (не) съществуваща опера

31 August 2019

Любовната лудост може да се превърне в клише, ако постоянно се заиграваме с нея

Приключи 27-то издание на един от първенците по творческа зрялост кино фестивал в България. В такива случаи, ако бяхме герои на Сенкевич от „Quo vadis“, щяхме да вдигнем чаши с „Аве, за новия фестивал!“, но чаши отдавна не се вдигат от братята на перото или поне от тази година на фестивала край морето.

„Обичам те, Бойдин“ – „Ален Делон не пие одеколон“*

26 August 2019

„Обичам те, Бойдин“ е филм за останките-хора преди и след прословутия преход.

„Ален Делон не пие одеколон, Ален Делон говори на френски, Ален Делон пие двоен бърбън.“ След финалните надписи на филма от конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2019 „Обичам те, Бойдин“ този строфа от моята бурна младост се разтвори в съзнанието ми като някакъв страшен спомен. Някога през далечната 1987 г. една от легендарните групи на прехода в СССР правят клип с участието на режисьора Алексей Балабанв, групата се казва „Наутилус Помпилиус“, а композицията, която поне аз винаги ще помня от този неин период е „Поглед от екрана“, придобила сред арт средите подзаглавието „Ален Делон“.

„Пътуващо кино“ – за последните романтици с любов!

25 August 2019

Това е филм за хората, които създават кино и живеят в света на любими герои от класическите образци на киното.

Най-новият филм на режисьора Илия Костов премина с радостни възклицания от страна на публиката по време на 27-то издание на МФФ „Любовта е лудост“. Това е филм за хората, които създават кино и живеят в света на любими герои от класическите образци на киното. Филм, който събира в едно проблемите на съвременното ни общество и културата му, заиграва се с навиците на управниците, с битието на българина в малките населени места, където киното е лукс поради липса на кино салони. Великолепното трио на Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов събра овациите на зрителите, а младият актьор Кристиан Макаров не им отстъпва по ентусиазъм и харизма в играта си.