Българските премиери в рамките на Master of Art 2024

20 February 2024

Рекорден брой са българските премиери на тазгодишното издание на фестивала за документално кино за изкуство Master of Art. Сред тях са филми за Марин Големинов и Цанко Лавренов, Йоргос Гунаропулос, Алцек Мишев, Соня Йончева, Моника Попова и Владимир Ампов - Графа. В последния уикенд в зала 11 (кино „Люмиер“) на НДК (23-25 февруари) фестивалът ще представи още две кулинарни заглавия, както и филми за Караваджо, пазара в Порто, архитекта Балкришна Доши и Елиът Нойс.

Филми за дръзки творци на фестивала Master of Art

17 February 2024

С уикенд, посветен на литературата, продължава 9-ото издание на фестивала Master of Art. Три филма посветена на литературата могат да се видят в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и „Малкият принц", Антъни Бърджес и „Портокал с часовников механизъм“, както и „Ако имаше филм за мен…“, посветен на българската поетеса Димана Йорданова.

„Кавал парк“ тръгва по кината

13 February 2024

Документалната творба тръгва по кината от 23 февруари в над 16 български града

„Кавал парк“ на режисьора Богдан Дарев е документален разказ, за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ пристига в България през 70-те години. Приемат го в музикалната консерватория в град Пловдив, където става първият ученик овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент кавал. В трогателната си история Еплер ни учи на любов към България, към нашия фолклор, природа, бит и култура, а неговата несбъдната мечта е един ден да се върне в България.

Филм за Алцек Мишев открива „Master of Art“ 2024

05 February 2024

Премиерата на „Да летиш с плавници“ на Мария Аверина ще бъде на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла. Щастливи сме да обявим откриващия филм на 9-ото издание на фестивала - на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ ще видим за първи път документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, продукция на АГИТПРОП. Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

„Георги и пеперудите“ на 20 години!

20 November 2023

Разговор с продуцента Мартичка Божилова и режисьора Андрей Паунов

На 21 ноември от 18:30 ч. на голям екран в кино “Люмиер” зрителите ще видят дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните документални български филми през последните 20 години. Събитието е част от тазгодишното издание на „Киномания“ и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

Трети международен документален Родопи филм фест 2023

25 June 2023

Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли, 2023 в град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.

Трети международен документален „Родопи филм фест"

07 June 2023

Третото издание на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 - 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен!

„Човечество за свобода“ – новата глобална фондация за борба срещу авторитаризма

26 May 2023

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен и Аарон Кауфман – „Суперсила”, част от инициативата на „Човечество за свобода”

Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация - Humanity for Freedom („Човечество за свобода“), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма. Глобалната организация с нестопанска цел е ръководена от американския политически стратег Дейн Уотърс и световноизвестния режисьор и продуцент Аарон Кауфман. Фондацията цели да подпомогне борбата срещу авторитарните правителства чрез своята образователна и застъпническа дейност.

Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски

27 March 2023

Документалният филм проследява тридневното пътешествие на Беър в Украйна, по Discovery в понеделник, 27.03, от 20:00 часа.

В уникалния документален филм на Warner Bros. Discovery, Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски, експертът по оцеляване и бивш служител на Специалните военновъздушни сили на Велкобритания, Беър Грилс се озовава насред бойно поле, 25 години след като е напуснал армията. По покана на самия президент Володимир Зеленски, Грилс посещава Украйна, засегната тежко от въздушните удари на Русия, но все още устояваща срещу военните действия. По време на тридневното си пътуване в страната, Беър получава едно от най-реалистичните преживявания в живота си - да се срещне и да изслуша историите на украинци, докато опознава истинския Володимир Зеленски, едина от най-дискутираните личности в света в момента.

„Убийството на един журналист“ открива София ДокуМентал

18 September 2022

Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола

Двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс с филм за живота на Жак-Ив Кусто. Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола, с филма „Убийството на един журналист“ (2022, реж. Мат Сарнецки, САЩ). „Темите на филма са в основата на фестивала от създаването му през 2020г. – свобода на словото, разследваща журналистика и борба с корупцията. Филмите на София ДокуМентал преминават граници с изключителна смелост и честност, които променят статуквото. Такъв е и филмът „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, споделят Мартичка Божилова, директор на фестивала и Еви Карагеоргу, програматор.

Премиера на филма "Навални" по HBO

24 May 2022

Режисьорът Даниел Роер изследва живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Документалният филм на режисьора Даниел Роер „Навални, продукция на HBO Max и CNN Films, съвместно с Fishbowl Films, Raefilm Studios и Cottage M, ще бъде достъпен за гледане у нас в стрийминг платформата HBO Max от четвъртък, 26 май.