Деян Донков и Меглена Караламбова в новия български филм „Обичам те, Бойдин“

19 February 2019

Дебютът на режисьора и сценарист Борислав Михайловски ще бъде част от програмата на 23-тия София Филм Фест

Освен режисьор и сценарист, Борислав Михайловски е и продуцент на филма, заедно с Александър Крумов – оператор и Александър Методиев. На снимачната площадка са се включили актьори както от най-младите поколения, така и Меглена Караламбова и Иван Несторов.

„Танго в тунела“ с премиера на София Филм Фест 2019

17 February 2019

Режисьори на новия български филм са Ники Станчев и Стоян Анов

„Танго в тунела“ е заснет през 2018 година от режисьорите Ники Станчев и Стоян Анов; за Анов това е пълнометражен дебют. Сюжетът отправя към зрителите въпроси за приятелствата, препятствията в живота, за мечтите на младите хора у нас.

Българската звезда в Холивуд Димитър Маринов ще представи "Зелена книга"

11 February 2019

Маринов ще присъства и на премиерата на „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, в който изпълнява една от основните роли

В очакване на апотеоза в сезона на наградите и с особено удоволствие екипът на София Филм Фест ще посрещне на родна земя Димитър Маринов - българският актьор, който получи признание от продуцента Стивън Спилбърг, режисьора Питър Фарели и безусловната звезда в „Зелената книга“ – актьорът Виго Мортенсен. Филмът е едно от най-забележителните постижения на 2018 година – след премиерата и наградата на публиката в Торонто има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и в пет „Оскарови“ категории.

Поредно признание за фестивала IN THE PALACE

08 February 2019

Международният форум за късометражно кино ще проправя път на родни продукции и към Student Academy Awards

Родният фестивал IN THE PALACE продължава да се развива и се радва на поредно постижение, което ще проправя път към световната трибуна и на тепърва прохождащите кинотворци. В продължение на мисията си да подпомага най-младите таланти, форумът за късометражно кино вече е официален партньор на Студентските награди на Академията (Student Academy Awards). Така той ще може да изпраща предложения за игрален, анимационен и документален филм и за тази ежегодна надпревара.

Два български филмa в Документалния конкурс на София филм фест 2019

07 February 2019

„Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов и „Дворците на народа“ на Мисирков и Богданов влизат в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест

Филмът на Тонислав Христов ще се включи в надпреварата след участието си в конкурсната програма на фестивала в Сънданс и след европейска премиера на Берлинале, което започва на 7 февруари

Основните акценти в програмата на София филм фест 2019!

05 February 2019

Златни отличия, фестивални фаворити и очаквани от публиката филми, по традиция София филм фест представя най-доброто от света на киното.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

Отворено писмо от гилдия "Критика" към СБФД

04 February 2019

Гилдията настоява всички страни в спора да се придържат към фактите и към действителна прозрачност

"През последните седмици се огласи шумно конфликтът по повод процедурното отстраняване на филмовите критици (и не само тях) от участие в националните художествени комисии, чрез въвеждането на нова алинея (3) в чл. 14 от Правилника за приложение на ЗФИ, при това без никаква професионална мотивировка и без правна логика, съотнесено към чл. 10 от ЗФИ".

Ясни са филмите от конкурсната програма на София филм фест 2019

04 February 2019

Филмите ще се борят за Голямата награда „София – Град на киното“, която ще се връчи на 16 март

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за Голямата награда „София – Град на киното“, осигурена от Столична община, която ще се връчи на 16 март във вечерта на Церемонията по награждаването на 23-тия София Филм Фест.

Кирил Маричков с Наградата на София

01 February 2019

На София филм фест 2019 ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” на режисьора Панчо Цанков

В чест на легендарния български музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988). В него режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертов правят документално-игрален портрет на рок-групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. На фона на концерти в зала „Универсиада” през 1987 година са представени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата.

"Екран за нови кинематографисти" се завръща с филмово предизвикателство към младите творци

01 February 2019

София Филм Фест – Варна‘19 ще предложи екран на новите автори в изкуството

Филмовото предизвикателство на София Филм Фест – Варна‘19 ще предложи екран на новите автори в изкуството, разкривайки непознатия им творчески талант пред публиката. Младите кинематографисти ще имат възможността да представят своите творби и да се срещнат лично с популярни лица от киносредите, от които да почерпят опит и вдъхновение за своите бъдещи проекти.

"Денят на бащата" - нов български сериен филм на БНТ

31 January 2019

Телевизионната му премиера ще бъде на 18 февруари с излъчвания понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4 и повторения по БНТ2.

Модерната градска драма „Денят на бащата“ проследява битката между двама родители за попечителство над малкия им син. Филмът разказва за проблемите в семейните отношения, до които води отчуждението, и за кризата в човешкото общуване. Сериалът разкрива жестоките травми, които раздялата нанася на децата.

С „Чувство за непоносимост“ отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

29 January 2019

С филма на Боя Харизанова стартират фестивалните прожекции в Дома на киното преди официалното начало София филм фест 2019

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“. Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ за живота и творчеството на Георги Марков - до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за непоносимост.