Стоп кадър
Лекция и уъркшоп на Деян Статулов* с прожекции на игралните филми "Преди да заспя" на Николай Тодоров и "Дрехи" на Веселин Бойдев, документалният "88 Mhz" на Яна Титова и анимационният "Грозна приказка" на Радост Нейкова. Уъркшопът е част от програмата на ММФИ "Музите", Созопол 2018 г. Вход свободен!

ФИЛМОВА ПРОГРАМА
 

ДРЕХИ

България, 2016, 23 мин.

Режисьор и сценарист:  Веселин Бойдев

Оператор: Веселин Христов

Музика: Владо Ковачев

С участието на Филип Аврамов, Димитър Николов, Нели Монеджикова

Продуцент: Катя Тричкова

Късометражният филм „Дрехи” проследява взаимоотношенията между двама братя, които наскоро са загубили баща си. Нещастието ги сплотява наново и братята правят първи опити да преодолеят отчуждението, натрупано през годините, докато събират и изнасят дрехите на покойника от родния си дом.

88 MHz

България, 2017, 39 мин., документален

Режисьор: Яна Титова

Оператор: Мартин Балкански

Документален филм за незрящия радио журналист Йордан Георгиев, който от осем години води рубриката за култура Без Маски. Всеки понеделник от 17:00 на честота 88 MHz, Йордан интервюира едни от най-видните български творци, вниквайки дълбоко в тяхното изкуство и вадейки на повърхността неща, които никой друг журналист не може да види.

ГРОЗНА ПРИКАЗКА

България, 2017, 11 мин, анимация

Сценарий: Радостина Нейкова, Георги Мерджанов

Режисьор: Радостина Нейкова

Мъж и Жена прекарват времето си в постоянни кавги. Един ден на Къщичката им й писват тези постоянни скандали. И Къщичката си тръгва… Ръчно бродирана анимация.

ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ

България, 2016, 30 мин

Сценарий: Димитър Сарджев

Режисьор: Николай Тодоров

Оператор: Кирил Проданов

Музика: Христо Намлиев

С участието на Димитър Николов и Лора Николаева

Момче и момиче остават без дом точно когато чакат дете. Напускат познатия ич свят и се отправят към непознатото. Едва не се изгубват един друг по пътя, но накрая откриват най-важното – че домът е човекът до теб.

* Деян Статулов е доктор по киноизкуство и главен асистент в Институт за изследване на изкуствата при БАН. Филмов наблюдател в предаването "Като на кино" (bTV Cinema) и главен редактор и издател на сайта kinoto.bg.