Зад кулисите на филма “Tова е само краят на света”

02 February 2017

За режисьора Ксавие Долан и неговия нов филм

Носител на "Гран при" на журито от филмовия фестивал в Кан 2016, “Tова е само краят на света” е смела и стилистично дръзка мелодрама изпълнена с гръмотевична емоция. Стегната, напрегната и пълна с експлозивни изпълнения, заснети в изключително близък план, още веднъж затвърждава Долан като един от най-големите таланти в световното кино.

Лекции по скандинавско кино

01 February 2017

През февруарии в София стартира цикъл от лекции с фокус върху историята на скандинавското кино и неговите най-изявени творци. В рамките на десет лекции ще бъдат разгледани автори като Драйер, Бергман, Ларс фон Триер, Томас Винтерберг, Биле Аугуст и Николас Рефн. Всеки от тях по свои собствен начин е изразил на екрана скандинавската си чувствителност към живота.

Кратка история на наградите „Оскар”

01 February 2017

Всичко започва, когато Холивуд е вече създаден, светът усеща притегателната му и мощна сила. Големите студиа отдавна са разработели механизмите за финансиране на филми, звукът е навлязъл в киното, а системата на звездите работи на пълна пара...

„Тони Ердман“ и най-важните мигове от живота

29 January 2017

Какъв е смисълът на живота и дали сме щастливи от него? Вечните въпроси, които по навик предпочитаме да заобикаляме сякаш са черна котка внезапно изпречила се пред краката ни. Каквито и ритуали да правим, за да избегнем магическата сила на котката, едно е ясно: по-голяма магия от семейството не съществува! Можем да спорим с нашите родители, да се караме на децата си, защото са ознаменували деня ни с пакост, но на финала на всяко спречкване с буреносните облаци, тайничко се усмихваме, защото всички те (големите и малките) са около нас и не сме сами.

„Патерсън“ – поезията на отлитащото време

16 January 2017

Детето познава три измерения: дължина, ширина, височина. Възрастният човек опознава четвъртото измерение – време. После всеки разбира, че има пето, шесто, седмо, докато открием истината - дните се раждат в повторения, но характерът на деня никога не е един и същ. Ние живеем в настоящето, и докато осъзнаем същността му, осъзнатото се превръща в част от минало, в спомен. Да се наситиш на делника, да откриеш неповторимото в локалното, да дишаш въздуха на града и да си щастлив, че го преоткриваш във всеки сезон – това е поезия.

Пътешествия на кино със Sofia MENAR

11 January 2017

В рамките на деветото издание на фестивала Sofia MENAR зрителите отново ще пътешестват по света, благодарение на програмата „Кервансарай”, включваща четири премиерни заглавия, които ще отведат публиката до трудно достъпни места и мечтани дестинации.

Между две бири… с актьора Димитър Николов

31 December 2016

Тази година на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2016, Димитър Николов получи наградата за най-добра мъжка роля за филма „Христо“ (реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов), поделена с Иван Налбантов („Безбог“). На същия фестивал се представи и с два късометражни филма – „Дрехи“ (Веселин Бойдев) и „Преди да заспя“ (реж. Николай Тодоров).

Започва деветият Sofia MENAR 2017

28 December 2016

Фестивалът Sofia MENAR ще стартира за девети път на 12-ти януари с избрана селекция от най-добрите заглавия от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. До 29-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център и Гьоте институт ще бъдат показани над 50 премиери.