IV фестивал „Срещи на младото европейско кино” 2017

08 June 2017

18 филми, обединени от темата за мечтата, идват на европейски кинофестивал

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” кани тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така. Това може да се тълкува като своеобразен реверанс към завършващите учебната година ученици и студенти, които са главните герои и основна публика на събитието. В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти на млади, но вече наградени режисьори.

Конкурс за сценарий на късометражен филм

08 June 2017

Българско кино общество организира конкурс за сценарий на късометражен филм, за да подпомогне млади български автори и режисьори.

Конкурсът е отворен за участници на възраст до 35 години. Сценариите трябва да са свързани по един или друг начин с темата на конкурса за 2017г. - „Контрол”. Приемат се текстове с дължина до 20 000 печатни знака, за всички видове филми - игрални, анимационни, документални, експериментални.

Седмица на испанското и иберо-американското кино

16 May 2017

Двадесет и четвъртото издание на панорамата ще се проведе в периода 1-11 юни в „Люмиер Лидл” (НДК), Евро Синема и G-8.

Ежегодната филмова кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда традиционно в началото на месец юни вече 24 години под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Кои са добрите, лошите и грозните в киното?

14 May 2017

Излезе от печат сборникът „Добрите, лошите и грозните“ на Благой Д. Иванов, който проследява развитието на част от филмовите жанрове и на зрелището в киното.

Сборникът „Добрите, лошите и грозните“ е опит да се погледне към част от мозайката и да се сглобят парчетата, които изграждат някои елементи от жанровете в киното и от похватите на зрелището. Посочена е и любопитната закономерност между чисто комерсиалните и по-лековатите продукции и заглавията, които единодушно се считат за първокласни. Общопризнати режисьори като Робърт Уайз, Алфред Хичкок и Стивън Спилбърг са оказали прекалено силно въздействие на редица по-скромни имена във фантастиката, трилъра и хоръра и именно тези по-малко известни творци са сред акцентите в съдържанието. Затова в „Добрите, лошите и грозните“ звездите са предимно психопати, зомбита и призраци, чрез които в киносалоните се раждат нови и неочаквано креативни заглавия, които може да не са бляскави шедьоври, но носят в себе си невероятен чар и находчиви идеи. Предлагаме откъс от книгата на Благой Д. Иванов.

Филмът "Киното срещу властта"

12 May 2017

Олег Ковачев: Искам филмът да е поклон пред паметта на онези кинотворци, които ни гледат от небето!

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или “осакатени” филми, са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Партийната естетика срещу свободата да казваш истината в своя филм. Следват житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българскто кино. И в крайна сметка – прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството.

Теодор Ушев и Владислав Тодоров в България

12 May 2017

Аниматорът ще ни представи изложба от свои илюстрации, вдъхновени от „мрачната" фантазия на писателя.

Владислав Тодоров се завръща с диаболичната приказка „Пумпал”! Повод за срещата на 17 май в Дома на киното е и юбилейното издание на култовия роман „Дзифт”, екранизиран с успех под режисурата на Явор Гърдев. Тодоров има още един филмиран роман - „Цинкограф”, чиято филмова адаптация е дело на Емил Христов и носи заглавие „Цветът на хамелеона”. За творчеството на Владислав Тодоров ще говори проф. Александър Кьосев. Актьорът Башар Рахал, който ще прочете откъс от новия роман. На Вашето внимание публикуваме откъс от новия роман на Владислав Тодоров - "Пумпал"

„Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“

10 May 2017

Откъс от автобиграфичната книга на голямата българска актриса на издателство “Книгомания“

Кой може да забрави Кулишева от „Двойникът“ и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!“ Или Седларова от „Опасен чар“, неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..“ Ами Димитрова от „Дами канят“? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по плещите на автоинструктора Стефан Данаилов: „Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?“

Между две бири… с актьора Стефан Денолюбов

09 May 2017

Разговор със звездата на филмите "Докато Ая спеше" и "Слава"

Нямам спомен откога се познаваме със Стефан, дори не мисля, че сме се запознавали официално. Той е от актьорите, с които контактът става бързо и непринудено. За това помага не само специфичното му чувство за хумор, но и умението да съблазнява събеседника или зрителя с естественото си поведение. За този разговор няма конкретен повод. Решихме да си поприказваме за смисъла и жертвите в актьорската професия и за последните му роли във филмите „Урок“, „Докато Ая спеше“ и „Слава“

Месец на документалните филми

07 May 2017

Кино „Люмиер Лидл” организира месец на българските документални филми, подкрепени от НДК

Сред заглавията, които ще видим през целия май, е филмът „Катя Паскалева - последната роля” с режисьор Ема Константинова, разказващ за скрития образ на голямата звезда на българското кино и театър.