„Диван сарай” съпътства Sofia MENAR

05 January 2018

За първи път филмовата селекция на фестивала Sofia MENAR ще бъде съпътствана с литературната програма „Диван сарай"

Програмата ще включва четения, представяния на книги, гостувания на автори и издателства, а домакин на събитието ще бъде Домът на киното. Първото четене ще се състои на 13 януари, когато арабистът Мая Ценова и магистри от специалност „Арабистика” към СУ „Климент Охридски” ще представят „Йерусалим в арабската литература”. Веднага след четенето ще бъде премиерата на палестинско-френската копродукция „Лов на духове”, отличена с наградата за документален филм на фестивала в Берлин.

Захари Карабашлиев гост на JAMESON FIRST SHOT 2017

05 January 2018

Доминик Уест и Дейна Брунети представиха пред света трима нови безстрашни кинаджии

Тази година Дейна и Доминик избраха сценариите на Оли Улф от Лондон, на Алис Гоугън от Сидни, Австралия и на Джейсън Манела от Онтарио, Канада. В своето едва второ участие България излъчи цели двама финалисти, попаднали в престижния топ 20 на надпреварата - Добромир Байчев и Мария Малукина. Успехът им е изключителен на фона на впечатляващите 2161 сценария подадени от САЩ, Англия, Ирландия, Австралия, Канада, Южна Африка, Израел и България.

"Нелюбов" на София филм фест 2018

04 January 2018

Най-новата творба на Андрей Звягинцев ще срещне своите български зрители през март

С награди от Кан, Лондон и Европейската филмова академия, с номинация за „Златен глобус” за чуждоезичен филм, „Нелюбов” ще се срещне през март с българските киномани

„Кръговрат” ще открие 10-ия фестивал Sofia MENAR

04 January 2018

В безкраен 145-минутен кадър режисьорът Мехди Фард Гадери създава един от най-впечатляващите дебюти в иранското кино през последните години.

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери.

JAMESON CULT FILM CLUB

04 January 2018

Александър Сано и Явор Бахаров в ожесточена юмручна схватка пред 600 души

Петото издание на Jameson Cult Film Club събра феновете на култовото кино за едно неповторимо изживяване. Повече от 600 гости, членове на култовия филмов клуб на Jameson станаха свидетели на поредната култова прожекция.

Кейт Бланшет в „МАНИФЕСТ”

28 December 2017

Един от хитовете на филмовия фестивал в Сънданс с премиера на 22-рия София Филм Фест 2018

Може ли публичното афиширане на различни изкуства да бъде приложено в съвременното общество? Този филм е реверанс към най-вълнуващите и страстни артистични демонстрации на ХХ век, от футуристите и дадаистите до поп-арта, артистите от „Fluxus”, Ларс фон Триер и Джим Джармуш. Поредицата художествени „изживявания” са поверени на Кейт Бланшет, която представя игровите компоненти на тези артистични декларации и тяхната политическа значимост…

Бразилско късометражно кино: Наблюдение на промяната

28 December 2017

На 30 декември от 19.00 ч. в Културен център G8 ще бъде представена втора част от програмата.

Филмовата програма запознава българската публика със съвременното бразилско независимо късометражно кино. Панорамата е организирана от Неконформистката алтернатива.

Наградите на "Златен ритон" 2017

24 December 2017

"Пощальонът" Тонислав Христов и "Вятър работа" на Анри Кулев получиха големите награди

Журито на фестивала „Златен ритон“ 2017 в състав: председател: Павлина Желева – кинокритик и продуцент, членове: Андрей Слабаков – режисьор, сценарист и продуцент, Вихра Григорова – художник, Владимир Андреев – режисьор и продуцент, Настимир Цачев – режисьор, аниматор и продуцент, след като изгледа цялата състезателна програма и проведе необходимите дебати и след като отчете обстоятелството, че за разлика от други свои издания, 23 –тият Фестивал на българското документално и анимационно кино „ЗЛАТЕН РИТОН” включва рекорден брой филми, произведени през последните две години, журито единодушно се обедини около идеята броят на официалните и външни награди на фестивала да отговоря на обективната ситуация и положи специални усилия в тази посока.

"Сляпата Вайша" и "Монолог" откриват "Златен ритон" 2017

12 December 2017

Кръгла маса на тема “Хибридното кино” ще се проведе в рамките на фестивала

На 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.

Ниминациите за "Златен глобус" 2018

11 December 2017

„Формата на водата" на Гийермо дел Торо със седем номинации!

Тази вечер обявиха номинираните за наградата „Златен глобус”. Другите големите фаворити са Мартин Макдона с "Три борда извън града" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) и Стивън Спилбърг с The Post (по шест номинации), както и Ридли Скот с "Всички пари на света" (All the Money in the World) и "Лейди Бърд" на Грета Гъруиг.

"Квадратът" печели 6 награди ЕФА

10 December 2017

Европейската филмова академия връчи снощи наградите на най-добрите филми за изминалата 2017 година. Това се случва за 30-та поредна година

В своята реч по случай юбилея Вим Вендерс призова събралите се в Берлин хора на киното: „...Европа има по-солидни и сериозни основи, които не са парите и непрестанното желание да се реализират приходи – ние притежаваме културни традиции и идеи за това какви сме ние като хора и като социални същества... Готови ли сме да се борим за нашите идеали? Нашето филмово семейство има огромно значение за хората и може да промени света – ние носим отговорност за това!...”