Дни на украинското кино в София

07 December 2017

От 8 до 10 декември в София ще бъдат представени пет филми на съвременното украинското кино

В рамките на фестивала ще бъдат представени пет филма в различна жанровостилистична палитра. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност не само да видят украинските филми, но и да се запознаят лично с известни украински киноматографисти. Проектът е организиран в сътрудничество между държавните институции на Украйна и България и с подкрепата на Министерството на външните работи на Украйна.

Над 90 филма на "Златен ритон" 2017

07 December 2017

На 16 декември в Пловдив се открива 23-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”.

Последното издание на фестивала беше през 2015 година, затова тази година ще бъдат представени още повече филми от обикновено – продукцията от последните две години. Фестивалът ще продължи до 22 декември

Между две бири с… Теодора Духовникова

04 December 2017

Разговор със звездата от филмите "Дъвка за балончета" и "Вездесъщият"

В петък (на 8 декември) по кината в цялата страна излиза новият български филм „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков. На тазгодишния фестивал „Златна роза“ във Варна, Теодора получи награда за женска роля във филма „Вездесъщият“ (поделена с Ирини Жанбонас – за „Посоки“). Достойна за награда е и играта й в „Дъвка за балончета“ – една съвременна градска история за (не)споделената любов и спомени от детството.

Филмът „Дишай“ и неговият политически контекст

02 December 2017

За филма и неговото дисидентско битие преди и след премирата му.

Настоящият текст ни връща години назад към събития, които пряко или косвено променят политическата картина на България като част от един глобален процес, протичащ в цяла Източна Европа. Някои от тях с ключова роля в най-новата ни история, поради отстояние на времето, се превръщат в повод за изкушение от страна на преки участници да омаловажат или откровено да манипулират спомените. Този факт най-ярко се забелязва в появилите се в последните години интервюта и мемоарна литература. Публичният достъп до архивите на Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП) и Държавна сигурност (ДС) дава възможност да се изследва материята с помощта на документи и други писмени източници, на които можем да се доверим до голяма степен.

Магията на „Ла Ла Ленд – концертът”!

01 December 2017

След успешно турне в САЩ и Европа, на 7 декември филмът-концерт гостува и в България

Само няколко месеца след главозамайващия успех на наградите „Оскар”и световната му премиера като филм-концерт, българските зрители ще могат да се наслаждават на мюзикъла „Ла Ла Ленд“ на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър. В концерт ще се съчетаят филмът на голям екран с оригиналните гласове на Ема Стоун, Райън Гослинг и Джон Леджънд и музиката на живо, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР и едни от най-известните наши джаз музиканти като Антони Дончев.

Древногръцкият епос на Кончаловски

30 November 2017

"Одисей" - 20 години по-късно. Eдна различна гледна точка.

През 1997 г. Андрей Кончаловски снима филм "Одисей" в две серии по епичната поема на Омир "Одисея" и по сценарий на Франсис Форд Копола.

Стефан Данаилов на 75!

26 November 2017

В негова чест ще се проведат няколко събития, сред които и премиерата на книгата "Романът на моя живот"

Стефан Данаилов, един от най-популярните и обичани актьори в България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден през декември. В негова чест ще се проведат няколко събития благодарение на партньорството между издателство "Книгомания" и Столична община, Народен театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, кино „Одеон“, Арто+, ShortCut.

Канадски филмови дни

24 November 2017

За първи път в България се представя панорама на съвременно канадско кино

Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen” предлагат на българската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни. Четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки могат да бъдат видени от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.

Разговорът с… Адела Пеева

24 November 2017

"За съжаление, през последните години патриотизмът стана нещо като модерна религия."

Тази вечер от 20.30 ч. в кино „Люмиер Lidl“ в програмата на Киномания 2017, ще бъде премиерата на най-новия документален филм на Адела Пеева „Да живее България“. Режисьорът отново разнищва проблематична тъкан в обществото, този път за зараждането на екстремния национализъм у нас. Това е добър повод за разговор с Адела Пеева.

Разговорът с… Любомир Младенов

21 November 2017

"Добрият филм не е екранизиране на текст, а автономна тяорба със своя собствена логика, поетика, образност, повествование, синтаксис, чужди на всяко друго изкуство"

Тази година в програмата на Киномания 2017 има няколко български премиери. Една от тях е филмът на Любомир Младенов „Кораб в стая”. След пълнометражния си дебют „Ловен парк”, режисьорът остава верен на своите търсения в територията на поетическото, авторско и вглъбено кино. Във филма участват Цветан Алексиев, Елена Димитрова и Иван Димитров. Филмът бе селекциониран в конкурсната програма на фестивала в Токио. Премиерата е тази вечер от 18.30 ч. кино „Люмиер Лидл”.

Разговорът с… проф. Божидар Манов

20 November 2017

„Киното има предходници в хилядолетията и неслучайно основните модели на античната драматургия от Аристотел до днес важат и за кино драматургията”.

„40 години пиша за българско кино. Имам чувството, че съм се изписал, всичко, което е могло, съм написал. От първите ми студентски репортажи до сега. Всички вълнения, надежди, разочарования, вълни, обновления, сривове, провали, успехи и така нататък”. Това признава шеговито в разговор за „въпреки.com” киноведът, кинокритик и преподавател проф. д.н. Божидар Манов, който следващия месец навършва 70 години – юбилейна възраст, която изобщо не му личи не само физически, но и като интелектуална енергия. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.