Номинации за „Оскар“ 2020

13 January 2020

"Жокера" е с най-много номинации, следван от военната драма на Сам Мендес "1917". Южнокорейският "Паразит" е с шест номинации, вкл. за най-добър филм

Ангелина Славова: "Докато има живи комини, има любов!"

10 January 2020

В премиерния филм на режисьора Радослав Спасов „Живи комини“, Ангелина Славова е Василка-скромна, трудолюбива жена, която мисли за всичко, дори за свършека на света-подготвила е зимнина с идеята, че в зимнината е спасението. Тя е част от мекотата и уюта на „Живи комини“ – шарена черга от истории за живота, изпълнен с тъга, любов, приключения, грешка и прошка. Харесвам „Живи комини“, заради добрата му енергия. Струва ми се, че са важни онези филми, които се опитват да съберат добротворчеството и човещината в едно, да ни подскажат, че човекът е странно същество-постоянно греши, но се стреми към светлината, затова понякога ангелите ни търсят, за да се научат на този природен урок да се учим от нелепиците, в които попадаме. И като заговорихме за вестител на добрите мисли и послания, актрисата Ангелина Славова е именно такъв пример, затова Ви предлагаме и среща с нейната душевност-една от възможните врати, които отваряме при бъдещата среща на публиката с „Живи комини“. Фотограф на снимката: Гергана Дамянова

Мартина Апостолова е Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020

09 January 2020

Програмата за млади актьорски таланти на European Film Promotion с гордост представя десет млади актьори и актриси пред филмовата индустрия

Много трудно е било за журито да изберат 10 от 28-те номинации на изключителни европейски таланти. Първа в списъка е спомената Мартина Апостолова, която „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света“ – за ролята си в „Ирина“ актрисата печели много награди, от Хонконг до Тбилиси. Ето какво добавя журито като аргумент за своя избор:

„Ах, този мюзикъл”!

07 January 2020

НДК ще покаже най-добрите мюзикъли от последните 50 години

Своеобразен фестивал на мюзикълите огранизират продуцентите на Киномания от 27 януари до 4 февруари 2020 г. в НДК. Само в кино „Люмиел Лидл” почитателите на мюзикълите ще видят най-запомнящите се образци от последните 50 години в жанра, който се смята за разбивач на боксофисите.

Наградите "Златен глобус" 2020

06 January 2020

Най-добрият филм на годината е военната драма "1917" на Сам Мендес

Тази сутрин за 77-и път бяха връчени нагарите на Асоциацията на журналистите акредитирани в Холивуд „Златен глобус“ 2020. Водещ на шоуто бе комикът Рики Джървейс, който и този път не спести грубите си и цинични шеги. Големият победил тази година е военната драма за Първата световна война „1917“ на Сам Мендес, който получи две от най-важните отличия – най-добър драматичен филм на годината и най-добър режисьор. С три награди си тръгва „Имало едно време в … Холивуд“ – най-добра комедия, сценарий и поддържаща мъжка роля за Брад Пит.

Керванът на Sofia MENAR тръгва по света

31 December 2019

От 14 януари селекция на пътешествениците „Кервансарай” ще предложи пет заглавия в рамките на предстоящия фестивал

Любимата селекция на пътешествениците „Кервансарай” ще предложи пет заглавия в рамките на предстоящия фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. От 14 януари в салоните на Дома на киното, Културен център Г8, Евро синема, кино "Влайкова" и Чешкия център ще може да пътувате из целия свят на цената на един билет за кино.

Киноконсумация

23 December 2019

Kакто кулинарното изкуство, така и в киното всеки решил да консумира има нужда от предварителна информация, познания и възпитание

Любовен речник на фестивала в Кан

22 December 2019

Дългогодишният артистичен директор на фестивала в Кан Жил Жакоб е събрал своите спомени в книга

Жил Жакоб е дългогодишен артистичен директор на фестивала в Кан (1978-2000), а по-късно и президент на събитието (2001-2014). Както самият той пише в предговора: „Бил съм в Кан 52 пъти по три седмици – тоест, това са близо 5 години от живота ми“.

Наградите на фестивала "Златен ритон" 2019

06 December 2019

Анимационният филм "Дърво от желязо" и документалният "Жертва на пешки" получиха "Златен ритон" 2019

Журито на 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, в състав: Светослав Стоянов, режисьор и продуцент – председател и членове Ангел Гешев, художник, Велислава Господинова, аниматор и режисьор, Мария Аверина, режисьор и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик присъди следните награди:

Египетският филм „На края на света” открива Sofia MENAR 2020

05 December 2019

Фестивалът се открива на 14 януари и ще продължи до 30 януари с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света” („Yomeddine”) ще открие 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR на 14 януари от 19.00 ч. в Дома на киното. Фестивалът ще продължи до 30 януари с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София.

Престижна награда за развитието в киноиндустрията

03 December 2019

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на годината“. Церемонията по награждаването се е състояла на 22-и ноември в UCI Cinemas, Лисабон.