НЕЛЮБОВ – селфи за любовта

25 January 2018

Андрей Звягинцев: „Иска ми се след като са гледали „Нелюбов“, зрителите като се приберат у дома да прегърнат близките си"

Селфито е коварна ситуация-демонстрира самочувствие, радост, стабилност, но само на повърхността. Селфито е форма на егоцентрична показност, но дали не компенсираме чрез селфи липси и зависимости. Селфито е синоним за съвременно общество, селфито е нещо като полуфабрикат, замразена храна- включваш микровълновата печка и ястието е готово.

Всички номинации за "Оскар" 2018

23 January 2018

"Формата на водата" ще се бори за "Оскар" в 13 категории. Мартин Макдона остана без номинация за режисура.

Номинациите за отличията бяха оповестени от президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, актрисата Тифани Хадиш и актьора Анди Съркис

"Áга" на Милко Лазаров закрива Берлинале

22 January 2018

За първи път в историята на българското кино наша творба е удостоена с подобна чест.

„Áга“ е поканен в основния конкурс (извън състезанието) и ще бъде първият български филм в официалната програма на Берлин от 29 години насам след участието на Иван Ничев с „Иван и Александра“. Áга“ ще открие официално 22-рото издание на София Филм Фест на 7 март в Зала 1 на Националния дворец на културата

„Партито“ на Сали Портър и Елица Матеева

19 January 2018

Черна комедия с блясъка на добрата актьорска школа открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека във Варна

Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева - критик и режисьор.

„Изключителният: Моят Годар” на София Филм Фест 2018

18 January 2018

Забележителен портрет на времето и ключова любовна връзка в биографията на легендата на френската Нова вълна Жан-Люк Годар

След премиерата в Кан, най-новият филм на Мишел Азанависиус („Артистът”) ще се срещне с българските киномани на на 22-рия София Филм Фест

Илдико Енеди - председател на журито на София Филм Фест!

17 January 2018

Унгарската режисьорка ще представи филма си „За тялото и душата”, носител на „Златна Мечка” от Берлинале 2017.

Илдико Енеди дебютира през 1989 година в Кан с филма „Моят ХХ век” („Az én XX. századom”), където получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

Копродукция с България на Берлинале 2018

16 January 2018

Филмът “Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе избран за участие в конкурсната програма на Берлинале 2018

Това ще е световна премиера за лентата, като на престижния фестивал филмът ще се състезава с още 17 филма за голямата награда. Български копродуцент на филма “Не ме докосвай” е Мартичка Божилова от АГИТПРОП.

Разговорът със… Станислав Тодоров - Роги

15 January 2018

"Любовта не признава граници, определения, пречки. Тя просто се случва. Трудно се контролира. Палава е."

Вече мина месец от премиерата на филма „Дъвка за балончета“ на българския екран. Това е кинодебютът на режисьора Станислав Тодоров – Роги, който има голям опит и професионална биография на малкия екран, както и на сценаристите – Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов - с награда за сценарий на фестивала „Златна роза“ 2017. От последните двайсет години, това е единственият любовен филм в българското кино и вероятно една от причините „Дъвка за балончета“ да продължава да се радва на голям зрителски интерес.

Уилям Дефо в "Проектът "Флорида"

14 January 2018

Най-новия филм на Шон Бейкър ще бъде представен през март пред публиката на 22-рия София Филм Фест.

Режисьорът Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти, между които уникалната нискобюджетна творба „Tangerine”, чиято премиера беше в Сънданс през 2015 година, е създал един „изпълнен с живот и искрена емоция филм, който може да ни научи на много неща”. Това е кратък цитат от множеството рецензии със заслужени удивителни, които се появиха в пресата непосредствено след премиерата на „Проектът „Флорида” („The Florida Project”) в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан 2017.

Copy/Paste: Кратко слънце

13 January 2018

За тъжната съдба на един спрян български филм.

На 1 март 1979 г. на страниците на вестник „Литературен фронт“ (бр. 9) е публикувана статията „За още по-пълноценно пресъздаване богатството на живота“, в която се отправят остри критики срещу филма „Кратко слънце“ (реж. Людмил Кирков), след което лентата е свалена от екран.

Ексклузивни прожекции на „Формата на водата”

10 January 2018

Филмът на Гийермо дел Торо ще се прожектира в "Люмиер Лидл"

Фантастичната приказка на Гийермо дел Торо – „Формата на водата” ще може да видим ексклузивно в кино „Люмиер Лидл” на 16 и 18 януари от 19:00 часа, след като продукцията беше представена в рамките на Киномания 2017.

Филмовата програма в Деня на българското кино

09 January 2018

Шест софийски киносалона ще представят богата палитра от български филми с вход свободен.

Тази година на 13 януари Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата и Съюза на българските филмови дейци организират прожекции на успешни български филми в шест софийски киносалона. Филмовата програма е с ВХОД СВОБОДЕН с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“ в кината „Люмиер“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв. След прожекцията на „Възвишение“ в кино "Одеон" ще се проведе разговор с режисьора Виктор Божинов.