Наградите на МФФ Венеция 2017

10 September 2017

Филмът на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо "Формата на водата" (The Shape Of Water) спечели "Златен лъв" за най-добър филм.

„Сребърен лъв” – голямата награда на журито, беше присъден на „Foxtrot” на Самуел Маоз (Израел-Германия-Франция-Швейцария)

Разговорът с … Проф. Любомир Халачев

04 September 2017

"Добрият продуцент не пропуска възможността да разработва сполучливата идея, дори да няма ясна визия за нейното финансиране"

Наскоро издателство „Колибри” издаде най-новата книга на проф. Любомир Халачев „Изкуството да бъдеш продуцент”. Това е добър повод с него да поговорим за всички аспекти на тази професия, и особено нейния роден контекст, както и за моментната картина на киното в България.

Разговорът... с Иглика Трифонова

02 September 2017

"Истината е, че когато бързо преминавам от един филм в друг, аз съм във форма и така се чувствам свободна, защото много обичам работата си и актьорите"

Отмина 25-то юбилейно издание на МФФ „Любовта е лудост“ 2017. Като всеки фестивал и този имаше своите проблеми, технически несъвършенства, които остават на заден план, когато се срещаме с интересни личности и филми. За мен най-съкровени и чисти бяха минутите, прекарани с председателя на журито на фестивала, г-жа Иглика Трифонова. Мотивът за тази отдавна търсена среща бе представянето на филма й „Асансьор за пациенти“ в специална прожекция по време на фестивала. Имах много въпроси, които провокира „Асансьор за пациенти“. Вероятно, ако видя за трети път филма по време на „Златна роза“ 2017, списъкът ще се разшири, защото възприемам последния филм на Иглика Трифонова като изповед, в която осъзнавам, че доброто има трудна светлина, но трябва да се работи за нея. Дълго, постоянно и неуморно!

"Любовта е лудост" по скандинавски

31 August 2017

„Рейкявик“, „Биполярно момче“ и „Любов и други катастрофи“ – елегантната светлина на филмите от северното сияние на МФФ „Любовта е лудост“ 2017

В конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ във Варна бяха показани три филма от: Исландия, Естония и Дания. Обединяващото обстоятелство е: и трите филма са се конкурирали на последното издание на фестивала в Манхайм-Хайделберг, и трите истории са филми дебюти. Въпреки този общ знак, филмите притежават естетика, завършеност, качествени сценарии, добра актьорска игра, силни емоции.

"Майка!" на Дарън Аронофски във Венеция

29 August 2017

Новият филм на Александър Пейн "Мълък голям живот" отрива най-стария филмов фестивал

И тази година началото на „сезона на наградите и фестивалите“ по традиция ще бъде поставено в италианския град Венеция, който в продължение на дванадесет дни ще представя нови и авангардни заглавия, които си заслужава да видим.

„Ние, артистите“ с фестивална премиера!

28 August 2017

Книгата на актрисата Емилия Радева бе представена на фестивала „Любовта е лудост“ 2017

Няма да анализирам съдържанието на книгата, защото любовта, с която тя е написана не подлежи на логически операции. „Ние, артистите“ с автор Емилия Радева е откровение и урок по човеколюбие. Актрисата е създала невероятни словесни портрети на свои колеги, с които е работила в киното и театъра. По време на МФФ „Любовта е лудост“ книгата намери топъл прием сред варненци, които бяха дошли с предварително закупени екземпляри и очакваха с трепетно вълнение автографите на актрисата. Книжарница „Сиела“ се оказа тясна, за да побере любопитната публика. Специално за читателите си, Емилия Радева сподели по време на премиерата си следното:

Разговорът с... Павлина Желева

28 August 2017

„Трябва да се разделим с провинциалния ни контекст и манталитет на мислене”.

Филмът „Реквием за госпожа Й“ бе отличен от София филм фест 2017 с награда на международната федерация на филмовите критици – важно и престижно отличие. Същевременно за филма се писа предимно заради участието му в Берлинале и заради наградата за постпродукция от Карлови Вари. Обширни критически анализи за качествата и същността на филма в българските медии са дефицит. А за стойностното кино, в което участват български творци трябва да се говори! „Реквием за госпожа Й“ бе показан на МФФ „Любовта е лудост“2017 в панорамата „Фестивали и награди“. Последният можеше да се включи в конкурсната програма, независимо, че вече е бил удостоен от друг роден фестивал с награда. Филмът бе представен пред варненските зрители от Павлина Желева, в качеството й на копродуцент („Геополи филм“).

Емилия Радева: Ние, артистите

24 August 2017

Хроника на един живот с най-големите имена от киното и театъра в България

В мемоярната книга „Ние, артистите: Хроника на един живот с най-големите имена от киното и театъра в България“, Емилия Радева и спомня за срещите си с Апостол Карамитев, Наум Шопов, Катя Паскалева, Коста Цонев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Гецов и други колеги, за да ни ги покаже такива, каквито не сме ги виждали. Емилия Радева е направила емоционален и безпощаден анализ на живота си редом с Любомир Димитров, на времето и неговите герои от сцената и екрана. Това е книга за българските артисти – за техните съмнения, страсти, радости, влюбвания, пороци, тайни.

Разговорът с... Владислaв Тодоров

23 August 2017

„Човек по един или друг начин трябва да се стреми да бъде майстор, за да бъде удивителен.”

Поводът да се срещнем с Владислав Тодоров бе премиерата на книгата му „Пумпал” на издателство „Колибри”, в чийто офис правим и нашия разговор. Той се проведе през месец май когато двамата с режисьора Тео Ушев кандидатстваха с проект за игрален филм по романа. Художествена комисия за игрално кино го оцени високо и предстои да бъде сниман. След „Дзифт” и „Цветът на хамелеона” предстои да видим и трети филм по сценарий на Владислав Тодоров.