„Култ” открива Sofia Biting Docs

18 September 2017

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се открие на 2 октомври в Дома на киното.

40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата... Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други – в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Наградите на Световен фестивал на анимационния филм

17 September 2017

Голямата награда се присъжда на Николай Тодоров за пълнометражния му филм „Made in Brachycera“.

Изключително затруднени по думите на Невелина Попова са били всички членове на журито в категориите пълнометражен филм и късометражен филм. Международното жури в състав Золтан Силаги Варга, Мохамед Реза Карими Сареми, Невелина Попова и Александър Петров присъдиха следните награди:

Анри Кулев: "Омръзна ми се да се унижавам"!

16 September 2017

В неочаквано напрегната трибуна се превърна кръглата маса по време на Световния фестивал на анимационния филм във Варна.

Кръгла маса „ Българската анимация - светлини и сенки“ - за скепсиса, гнева и равносметката на Анри Кулев

Добре дошъл фестивал!

14 September 2017

13-то издание на Световния фестивал на анимационния филм е факт на 13 септември.

Изборът на фаталното число не е случаен – организаторите вярват, че магията на числата е попътна за фестивала.

СЛАВА по пътя към "Оскар"

13 September 2017

Филмът „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм!

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА да бъде филмът “Слава”.

Кино във Венеция

11 September 2017

Споделени мисли и пристрастия, от мястото на събитието, с Жаклин Вагенщайн!

Венеция и нейният филмов фестивал провокира и вдъхновява милиони хора по целия свят, както и хиляди творци на седмото изкуство. Вече за 74-и път. В търсене на нови филмови и литературни предизвикателства, както и в трескава подготовка на новото издание на фестивала Cinelibri, Жаклин Вагенщайн спря за миг, пое въздух, фокусира се върху няколко гледни точки (като Джордж Клуни и Итън Хоук) и описа преживяваното кино във Венеция…

Наградите на МФФ Венеция 2017

10 September 2017

Филмът на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо "Формата на водата" (The Shape Of Water) спечели "Златен лъв" за най-добър филм.

„Сребърен лъв” – голямата награда на журито, беше присъден на „Foxtrot” на Самуел Маоз (Израел-Германия-Франция-Швейцария)

Разговорът с … Проф. Любомир Халачев

04 September 2017

"Добрият продуцент не пропуска възможността да разработва сполучливата идея, дори да няма ясна визия за нейното финансиране"

Наскоро издателство „Колибри” издаде най-новата книга на проф. Любомир Халачев „Изкуството да бъдеш продуцент”. Това е добър повод с него да поговорим за всички аспекти на тази професия, и особено нейния роден контекст, както и за моментната картина на киното в България.

Разговорът... с Иглика Трифонова

02 September 2017

"Истината е, че когато бързо преминавам от един филм в друг, аз съм във форма и така се чувствам свободна, защото много обичам работата си и актьорите"

Отмина 25-то юбилейно издание на МФФ „Любовта е лудост“ 2017. Като всеки фестивал и този имаше своите проблеми, технически несъвършенства, които остават на заден план, когато се срещаме с интересни личности и филми. За мен най-съкровени и чисти бяха минутите, прекарани с председателя на журито на фестивала, г-жа Иглика Трифонова. Мотивът за тази отдавна търсена среща бе представянето на филма й „Асансьор за пациенти“ в специална прожекция по време на фестивала. Имах много въпроси, които провокира „Асансьор за пациенти“. Вероятно, ако видя за трети път филма по време на „Златна роза“ 2017, списъкът ще се разшири, защото възприемам последния филм на Иглика Трифонова като изповед, в която осъзнавам, че доброто има трудна светлина, но трябва да се работи за нея. Дълго, постоянно и неуморно!