Три месеца кино – на една ръка разстояние и по всяко време

02 April 2020

Благодарение на Дома на киното и София филм фест е възможен свободен достъп до великолепната филмотека на платформата за арткино MUBI.

Домът на киното и София Филм Фест са подготвили изненада за своите верни фенове! Възможен е свободен достъп до великолепната филмотека на платформата за арт-кино MUBI. За целта е достатъчно да заявите своето желание да станете член на виртуалния клуб на Дом на киното на добре познатия електронен адрес press@siff.bg – и ще получите линк за достъп към богатата библиотека на MUBI.

Късо кино за дълъг размисъл, всяка сутрин в 8:00

01 April 2020

Благодарение на Кинематограф и София Филм Фест всяка сутрин от 8:00 ч могат да се гледат филми безплатно на сайта на kinematograf.bg

Територията на късото кино винаги е била terra incognita – не толкова заради някаква особена загадъчност, колкото поради простия факт, че за нея не се говори много. Една на пръв поглед подценявана ниша в изкуството, съдържаща в себе си повече истории, отколкото можете да си представите. В нея можем да открием всичко, включително да разпознаем собствените си житейски казуси и макар за мнозина то да е трудно за гледане, за други тъкмо това го прави гениално и вдъхновяващо.

Домашна работа: Епизод I: Фани и Александър

23 March 2020

Учениците Кристина Стефанова и Никола Йорданов от киношкола "Люмиер" - Варна, с първи текстове за класиката на Бергман

В тези дни, с децата от киношколата не се виждаме поради форсмажорните обстоятелства. Нашето обучение, обаче продължава във виртуалното пространство. Големите и малките имат да пишат домашни, ако наистина филмът според тях си заслужава. И така първият филм от списъка на големите е „Фани и Александър“, защото пък с някои от тях работим с присъщата на едно дете наивност и сериозност върху една история, свързана с режисьора на „Фани и Александър“. Няколко часа след приключването на първия „учебен ден“, Кристина Стефанова и Никола Йорданов, ученици от IV ЕГ Фредерик Жолио – Кюри, ме изненадаха с бързата си реакция и свой текст за филма. Нека ги прочетем заедно!“ Елица Матеева, ръководител киношкола „Братя Люмиер“ – ОДК - Варна.

Асоциация на българските киносалони поиска оставката на Боил Банов

09 March 2020

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Асоциацията настояват, че предложението на министър Банов е „неадекватно и напълно необмислено“.

Припомняме, че вчера по предложение на министър Банов, и със заповед РД-01-117/08.03.2020 на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, бяха отменени всички културни събития „във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България“. Днес директорът на ИА "Национален филмов център", Жана Караиванова, с писмо разпратено до всички разпространителски фирми и собственици на киносалони и организатори на фестивали, припомни за Заповедта на министър Ананиев, че се „забранява достъпът и провеждането на масови мероприятия, включително културни, до второ нареждане.“ Няколко часа по-късно бе отменен София филм фест 2020, а Асоциацията на собствениците на киносалони поиска оставката на Министъра на културата. В интерес на зрителите, и на киното в България, на Вашето внимание предлагаме пълния текст на писмото.

Бъдещето е история

08 March 2020

„12 маймуни“ на Тери Гилиъм представя апокалиптична картина, в която всички предишни познания и целият опит на човечеството се оказва без стойност.

Подобно на "Бразилия", първата ни среща с главния герой на "Дванайсет маймуни" Джеймс Коул става посредством сън. Коул сънува как малко момче наблюдава убийството на мъж, който пада повален от куршум сред множество от хора. Действието на филма "Дванайсет маймуни" ни отвежда в 2035 година, където е оцеляла една малка част от човечеството в следствие на смъртоносен вирус. Режисьорът използва бъдещето като стартова площадка за централната линия на сюжета, който се развива през 1990 и 1996 година.

Разговорът с… оператора Мартин Балкански

05 March 2020

Мартин Балкански: „Операторът трябва да бъде достоверен и незабележим в работата си“

Познавам Мартин Балкански от 19-годишен. Това, което ме впечатли в него още преди време, беше неговата любознателност и киноманство. През годините сме имали десетки часове разговори за филми, автори и истории. В началото работихме заедно в телевизионното предаване „Бон Апети“, по-късно професионалните ни пътища се разделиха, но не и срещите. Мартин се разви като оператор, в началото с работа и чиракуване при корифеи като Емил Христов и Рали Ралчев, а днес вече има два пълнометражни игрални филма зад гърба си – „18“ и „Доза щастие“, както и телевизионни сериали като „Дяволското гърло“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“ и други.

Фарът (или бавното пропадане в мрака на лудостта)

04 March 2020

И тази година, младежите от кино школа "Братя Люмиер" при Общински детски комплекс-Варна ще се опитат да анализират различни по рода си филми от програмата на "София филм фест" във Варна. Интересно е обстоятелството, че този път те сами си избират над какво да пишат и по собствена инициатива желаят да се включат в отразяването на събитието. На вашето внимание предлагам разсъжданията на Никола Йорданов - IV ЕГ "Фредерик Жолио–Кюри", 11 клас Елица Матеева-художествен ръководител на киношкола "Братя Люмиер".

"Предимства и предизвикателства на късите форми" от Петя Александрова

02 March 2020

Премиерата на книгата ще бъде на 4 март (сряда), от 18 часа в кино "Одеон".

В "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино", изд. Институт за изследване на изкуствата, авторът й Петя Александрова се вглежда в многообразието от кратки игрални филми (експериментални, независими, екранизации, хибриди, омнибуси и т.н.) и свързаните с тях нови посоки, нови стилове, нови имена - една неизследвана в своята цялост територия в екранната теория и практика. Книгата ще бъде представена от проф. Надежда Маринчевска като част от проекта "Посттоталитарното българско кино - модели и преспективи" на Института за изследване на изкуствата. Ще бъдат показани и филмите "Синът" на Христо Симеонов и "Чест" на Павел Веснаков. С любезното съгласие на Петя Александрова, на Вашето внимание предлагаме уводната част на книгата.

Наградите на Берлинале 2020

01 March 2020

Голямата награда Златна мечка“ получи филмът „There Is No Evil“ на иранския режисьор Мохамад Расулоф.

Филмът „There Is No Evil“ разказва четири истории за труден избор и задава важен философски въпрос: има ли човек право да отнеме живота на друг. Победата на иранския режисьор беше посрещната с продължителни аплодисменти. Режисьорът не получи разрешение да напусне Иран, за да получи наградата си лично. Тя беше приета от негово име от дъщеря му Баран, която играе във филма.

Разговорът с… Мина Милева и Весела Казакова

28 February 2020

„Реалността е по-странна от това, което сценаристът може да измисли“

Мина Милева и Весела Казакова от Активист 38 вече заявиха своето място в българското кино с документалните си филми „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, както и алтернативната платформа за разпространение на документално кино КинеДок (KineDok). Техният дебютен игрален филм „Котка в стената“ направи своята световна премиера в конкурсната програма на Фестивала в Локарно, получи наградата на международната критика във Варшава, както и наградата за най-добър дебют на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза” 2019. В централните роли са Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов, а оператор е Димитър Костов.

„Мъртвите не умират“ и „Фарът" в програмата на София филм фест 2020

23 February 2020

Зомбитата на Джим Джармуш и поразителните Уилям Дефо и Робърт Патинсън във „Фарът“ ще се срещнат с феновете си на голям екран на 24-тия София Филм Фест

Безспорен майстор в съвременното кино, Джим Джармуш има специално отношение към зрителите – той изисква от тях внимание и мисъл, за да могат не само да гледат историите му, но и наистина да виждат какво разказват те…