Разговорът „между две бири“ с… Яна Титова

01 December 2019

“Предпочитам да се чувствам добре, отколкото да усещам, че потъпквам собствените си принципи“.

През 2008-ма година тя получава „Аскеер” за изгряваща звезда с пиесата „Три сестри” на Крикор Азарян в Младежкия театър. Късометражните й филми “Мостът”, “Солвейг” и “Къщата” печелят много награди, между които за млад режисьор, Cinewomen 2015 и за късометражен филм на Европейския фестивал на късометражното кино. Повод за настоящия разговор е нейният пълнометражен дебют като режисьор – „Доза Щастие“.

Филмите подкрепени от програма МЕДИА в конкурса на “Златен ритон” 2019

29 November 2019

Четири документални филма подкрепени от европейската програма МЕДИА ще се състезават в конкурса на откриващия се днес Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Фестивалът ще покаже общо 76 нови български филма произведени през последните 2 години. В конкурса ще се състезават 37 документални и 19 анимационни филма, а отделно в програмата “Открити хоризонти” ще можем да видим още 20 филма.

Кръгла маса - "Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция"

29 November 2019

Събитието е част от програмата на фестивала "Златен ритон" в Пловдив, организирано от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН

Кръглата маса „Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция“ се организира от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН със съдействието на Националния филмов център. Кръглата маса е част от проекта на сектор „Екранни изкуства“ „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“, фонд „Научни изследвания“.

Днес се открива фестивала “Златен ритон” 2019

29 November 2019

На 24-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив ще бъдат представени 76 нови филми

76 нови филни ще бъдат представени с вход свободен на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива в петък, 29 ноември, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън

28 November 2019

Шегите на Амура - предсказуеми, но така сладостно - приятни

„Киното на Уди Алън е нещо като емоционално-интелектуален зиг-заг. Тъкмо сърцето да каже „да” на любовта и едно човече с очила ще се намеси с фройдистки умозаключения на тема какво губим и печелим при изричане на признанието: „срещнах някой друг”. Влюбена съм в киното на Уди Алън и винаги през есента, когато настъпва сезонната депресия, наричана от мен с лекота „просто импресия”, гледам филми на този щур актьор-режисьор, драматург, музикант - малък гигант.“ Това съм писала за него през 2012 г. и съвсем невероятно, но в края на ноември аз отново гледам Уди Алън заради дъжда и Ню Йорк. Какво си помислихте, че за 7 години съм променила навиците и георграфията си, нищо подобно, просто е в края на ноември, но не по Туве Янсон, а по „Киномания“ и Уди Алън има премиера в България, дори от ФБ, Уди или модераторът му написа „Здравей, България, очаквай премиера на новия ми филм!“

Конкурс за късометражен филм

20 November 2019

За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм.

През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.

Разговорът с… режисьора Стефан Командарев

16 November 2019

„В България филмите се правят с приятели и съмишленици“

Стефан Командарев е от малкото български режисьори, които през годините бавно и методично, на принципа на китайската капка, създаде собствена вселена от герои и истории. Не става дума за стил, а по-скоро за лична позиция към родното ни битие. Има ясна гражданска и творческа позиция, която отстоява с филмите, които прави. Тази черта особено чувствително се прояви с последните му два игрални филма, част от бъдеща трилогия – „Посоки“ и премиерния „В кръг“. Мисля, че беше добра идея да се видим на 10 ноември, важна и разделна дата в българската история. Дъждовна неделя, идеална за кино и спокойни разговори.

Между две бири… с актрисата Мартина Апостолова

15 November 2019

„Ирина е голям серт, куражлийка, смела. Аз не съм. На мен ми е трудно да взимам такива решения, трудно ми е да ударя шамар“.

Мартина е прям и слънчев човек. И много мил. Това е първото впечатление. Следващото идва с ролята на Ирина. За играта си в едноименния филм, миналата година получи „Златна роза“ за най-добра актриса. Срещаме се в един бар (естествено), за да си побъбрим за първите й стъпки в киното и театъра, за избора да станеш актриса в България, и разбира се, работата върху ролята във филма. Всичко това между две бири… или между две прожекции на „Ирина“, който можете да гледате по кината в цялата страна.

Филмовите сценарии на Йордан Радичков

14 November 2019

С прожекция на филма „Горещо пладне“ в кино „Одеон“ ще бъде представен 10-и том от събраните съчинения на автора с неговите сценарии

На 29-и ноември почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще могат да преоткрият филмовите сценарии на автора, превърнали се във важна част от историята на българското кино. От 18:30 часа в столичното кино „Одеон“ ще бъде представен десети том от събраните съчинения на Йордан Радичков. В него са събрани текстовете от първите му опити в киното, заедно с някои от най-добре познатите истории, които заживяват на големия екран. Представянето ще бъде съпъствано от безплатна прожекция на филма „Горещо пладне“ на режисьора Зако Хеския. За тома ще говори съставителя на събраните съчинения на Йордан Радичков проф. Инна Пелева.

Разговорът с… Теодор Ушев

13 November 2019

"България изглежда като лабиринт, в който всеки се опитва да намери изход поединично"

Въпреки, че за мнозина професионалисти той е добре познат, за милиони зрители (най-вече в България) Теодор Ушев получи своята слава и популярност, благодарение на номинацията си за „Оскар“ за анимационния късометражен филм „Сляпата Вайша“ (2016). Най-новият му филм „Физика на тъгата“ (по едноименния роман на Георги Господинов) вече има шест награди от четири престижни световни фестивала – Торонто, Ванкувър, Отава и Монреал. Теодор Ушев пристига в България на Киномания, за да представи новия си филм, както и киноконцерта, който ще премине под наслов „Нарисувай ми тъга“. Продуценти от Токио ще осигурят специален софтуер за киноконцерта по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, който ще синхронизира ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява. Музикалното удоволствие за публиката ще поднесат музикантите от ансамбъл „Куарто“ със солист Иван Пенчев. Събитието ще бъде на 17 ноември (неделя) от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Снимки: ©Stephan Ballard

56 филма на Киномания 2019

11 November 2019

Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК

56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др. Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - „Нарисувай ми тъга”.