Балканският конкурс на София филм фест 2020

21 February 2020

12 филма от региона ще се конкурират за наградата на „Домейн Бойар“ за най-добър балкански филм на 24-тия София Филм Фест

Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович „Баща“ е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, и премиерата му е в програма „Панорама“ на Берлинале 2020. Той е съсценарист на историята, заедно с хърватския режисьор Огньен Свиличич – в основата й е истински случай, на който попадат в социалните мрежи. Това е съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. „Реших да направя филм за човек, който няма лукса като нас да мисли за етичните проблеми. Той има само едно нещо, което трябва да направи - да оцелее“, казва Голубович. Публиката в София го познава с предишните му филми „Кръгове“ (2012) и „Клопка“ (2007), който спечели Голямата награда в Международния конкурс на 11-ия София Филм Фест.

Житейският и филмов кодекс на Луис Бунюел

21 February 2020

На 22 февруари се навършват 120 години от рождението на великия режисьор

Ще започна с един спомен от снимачната площадка на филма „Тристана”. В своите спомени Бунюел разказва с цялото си уважение към актьора и звезда по това време – Фернандо Рей. Както много актьори и той обича, и уважава своята популярност. Харесва му да го разпознават на улицата и да дава автографи. Бунюел навива директор на продукцията да се свърже с ученици от местен колеж, които да поискат автограф от режисьора, като пренебрегват видимо актьора. Младежите се изреждат да искат автограф от Бунюел, но не и от Фернандо Рей. При третия автограф, Рей изпада в смях, защото разбира, че това е номер.

„Неконформистката алтернатива“ представя: Съседите на вулкана

21 February 2020

Документалният филм на Иван Цибулка ще бъде представен на 28 февруари от 20.00 ч. в Културен център G8

На 2 май 2008 година в южната част на Чили изригва вулкан и помита малко градче, разположено само на 10 километра от него. Никой от неговите седем хиляди жители не загива, но се налага всички да напуснат скромния си рай. В документалния филм „Съседите на вулкана“ в продължение на четири години се проследява историята на три семейства, които са започнали нов живот далеч от мястото, където са родени и техните опити да се приспособят към новата реалност, както и неспирните им усилия и блянове да се върнат в селото си, за да го възстановят и да възобновят живота си такъв, какъвто биха искали да бъде.

Международното жури на София Филм Фест 2020

13 February 2020

Петима творци с международно признание и награди ще оценяват филмите в конкурсната програма на Фестивала.

Звездната петорка стои общо зад 3 награди и 10 номинации за Оскар, „Златна палма“ от Кан, „Златна мечка“ от Берлин, „Златен лъв“ от Венеция и още многобройни фестивални отличия.

Оскар 2020: Филмът "1917"

07 February 2020

Сам Мендес: „Причината да снимате или гледате филм за войната е, защото това е една от малкото ситуации, при които хората стигат до абсолютната граница на своите способности.“

За режисьора Сам Мендес „1917“ е може би най-личният му проект, развил се с помощта на детските спомени. Първата световна война от своя страна за британците има приблизително същия отпечатък, както Великата отечествена война за бившия Съветски съюз. Втората световна война с Дюнкерк, речта на Чърчил: „Ще се борим на плажа“ и битката за Ел Аламейн, също са сред националните връзки. Но именно Първата световна война във Великобритания се нарича Голямата война, датата на примирието на Компиен – 11 ноември се превръща в ден на възпоменание на загиналите във всички войни в страните от Британската общност. В чест на загиналите по фронтовете се носят бутониери и брошки под формата на макове (за първи път този символ се появява в стихотворението „На полетата на Фландрия“ от канадския полеви хирург Джон Маккрей).

Пет филма за любовта

07 February 2020

Започва зимното издание на Sofia Pride Film Fest 2020

За девета поредна година София Прайд Филм Фест показва селекция от филми на ЛГБТИ тематика. Обичайното провеждане на фестивала в навечерито на София Прайд ще бъде допълнено от по-малко зимно издание от 11 до 18 февруари, включващо 5 филма. Прожекциите са в Дома на киното, а приходите от билите ще бъдат използвани за важната на ЛГБТИ общност кауза – видимост и равни права.

Роджър Дийкинс: „Иваново детство“ е любимият ми филм“

05 February 2020

Разговор с оператора на „1917“ и един от основните фаворити за „Оскар“ 2020

Операторът Роджър Дийкинс е номиниран 14 пъти за наградата „Оскар“ и носител на престижната статуетка за филма „Блейд Рънър 2049“ през 2018 г. През годините е заснел съвременни класики като „Бартън Финк“, „Изкуплението Шоушенк“, „Фарго“, „Големият Лебовски“, „Няма място за старите кучета“, „007 Координати: Скайфол“ и още и още…. В момента е сред най-вероятните носители на „Оскар“ за своята работа върху филма „1917“ на Сам Мендес. На Вашето внимание Ви предлагаме превод на интервюто с Роджър Дийкинс дадено за сайта kinopoisk.ru

Новият филм на Адела Пеева с премиера на София Филм Фест 2020

04 February 2020

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на режисьорския тандеми Ирина Акташева и Христо Писков.

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Някои от филмите им са забранявани от цензурата, каквато е ориста на шедьовърът „Понеделник сутрин“ (1966), показан на голям екран 22 години, след като е заснет.

„Рангел завинаги“ на София Филм Фест 2020

04 February 2020

Филмът за Рангел Вълчанов е среща с невероятните истории и герои на големия режисьор с неговите сънища и фантазии

„Рангел завинаги“ е документален филм за Рангел Вълчанов на сценариста и режисьора Коста Биков. Кинотворбата е копродукция на „Ред Карпет“ EООД и БНТ и по думите на неговите създатели е вълнуваща среща с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

Победителят от Сънданс 2020 „Ялда, нощ за прошка” на София филм фест!

03 February 2020

Операторът на филма е Юлиан Атанасов ("Източни пиеси" и "3/4")

Фестивалът в Сънданс, най-авторитетният филмов форум за независимо кино, приключи преди броени часове и за нас е изключително удоволствие да поднесем поздравления на екипа на „Ялда, нощ за прошка” („Yalda, a Night for Forgiveness”). Филмът на режисьора Масуд Бакши бе удостоен с най-престижното и желано отличие на Сънданс – Голямата награда на журито за международен драматичен филм. Оператор на копродукцията между Иран, Франция, Герания, Швейцария и Люксембург е българинът Юлиян Атанасов, познат на публиката със своята работа в „Източни пиеси”, „Островът” и „С лице надолу” на Камен Калев, „3/4” на Илиян Метев, филма-омнибус „Мостовете на Сараево”, „Seaburners” на Мелиса Йонел и др.