Гледаме “Доза щастие“ в HBO

17 May 2020

Историята на Весела Тотева за силата на волята ще достигне до още повече българи и зрители от чужбина от 17 май

Българският филм ще бъде достъпен за гледане у нас и в още шест държави от региона. Мисията, каузата и личната история зад сюжета ще стигнат до много хора през онлайн стрийминга и така филмът ще продължи да живее и да бъде съпреживяван. HBO Европа закупи права за излъчването му за седем държави, включително България, а паралелната премиера за всички територии е на 17 май в HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Домашна работа: Епизод V: Котка в стената

15 May 2020

Всеки е „Котка в стената“

„Измъчих Мария с този текст! Тя си мислеше, че за български филм се пише лесно. Раз-два и готово! Два пъти пробва перото си, за да осъзнае, че ако в училище може да се мине с повърхностни размисли за „Антигона“, при своя ръководител в кино школата с клишета, нещата няма да се получат. И така три дни оправях изреченията й с куп забележки, а тя вероятно е запомнила вече наизуст биографията на Мина Милева и Весела Казакова. Какво да се прави-учителят понякога прилага сурова методика, за да създаде определена дисциплина у своите ученици. Урокът за Мария е очевиден-тя вече е наясно, че анализът на филм не е обикновен преразказ-трябва сърце, ум и преценка. Мария се запозна с нови имена и филми, което не е малко, ако се замислим над проблема: какво днес учат децата в училище. По време на грипната ваканция някои пишат за кино, докато... да се гледа кино вече е забранено!“- Елица Матеева, художествен ръководител „Кино школа „Братя Люмиер“.

Домашна работа: Епизод IV: Дейвид Линч

13 May 2020

Киното на Дейвид Линч – лабиринтът от образи

„Влюбваш се в първата идея, в това мъничко парче. Щом я имате, всичко останало идва с времето.“ Дейвид Линч из „Да уловиш голямата риба“

Ал Пачино на 80!

25 April 2020

„Ако бях художник никой не би ме питал за моята възраст“

Днес е сред най-големите звезди на изминалото столетие, със своите будни и непрекъснато търсещи очи, с дълбоки резки по лицето и неспокойния си темперамент. Но в началото той е доста далеч от това, което виждаме днес на екрана: в киното навлиза тихо, спокойно, без топовни залпове в жълтите хроники и без попътен вятър. Истинското му име е Джеймс Алфред Пачино.

"Доза щастие“ и „Диви и щастливи“ вече са достъпни онлайн за българите зад граница

22 April 2020

Двете продукции могат да бъдат наемани за 48 часа или да бъдат закупени в платформата Neterra.TV+

Нашумелите филми „Доза щастие“ и „Диви и щастливи“ вече са достъпни онлайн специално за българите зад граница, които от месеци очакват възможността да им се насладят. Двете продукции могат да бъдат наемани за 48 часа или да бъдат закупени в платформата Neterra.TV+, предлагаща все повече ексклузивно съдържание онлайн в отговор на мерките за социална изолация по целия свят. Рекордно висок интерес отчетоха родните кинопродукции през изминалата година, но премиерните заглавия в Neterra.TV+ покориха сърцата на публиката и се превърнаха в нейни абсолютни фаворити. Всяко от тях достигна впечатляващите близо 100 хиляди зрители, още преди да успее да осъществи всички планирани турнета в страната и чужбина.

Акценти от фестивала Master of Art 2020

11 April 2020

Поглед към част от филмите включени в онлайн програмата на Фестивала

Над 25 пълнометражни документални филма и 14 късометражни филма от програмата на петото издание на Филмовия Фестивал „Master of Art” ще могат да се гледат от 9-ти до 30 април онлайн в neterra.tv . Сред филмите които ще бъдат представни през април, онлайн има две български премиери - "Луцифер“ и „Стихията Медея“. Сред заглавията, които ще бъдат достъпни в netarra.tv са и носителите на Наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър документален филм през 2017 г. „Отиват си у дома – Джими Скот“ и Наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър документален филм през 2019 г. „Азбуката на Грийнауей“, както и два филма носител на специалната Награда за най-красив филм „Аз, Клод Моне“ (2017) и „Следи от душата“ (2019).

Домашна работа: Епизод II: Медена земя

10 April 2020

Медена земя – когато човекът и природата са едно

На вашето внимание предлагаме първия опит в писането на ревю за филм на Симона Николова, 8 клас, СОУ „Любен Каравелов“- Варна, Киношкола „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна, с художествен ръководител Елица Матеева

Фантастични филми по HBO GO

08 April 2020

"Фантастични светове, в които да се пренесеш“ включва селекция от 52 фентъзи сериала и филма

Въображението не признава граници и е най-лесният начин да се пренесем в различни светове. Дали плод на собствения ни полет, докато четем или красиво измислено и превъплътено от хората, в сферата на визуалното изкуство, това сладко ‚бягство‘ от реалността обогатява, дава криле и превежда ума и съзнанието ни като с магическа пръчка през невиждани реалности. Фантастичните книги, филми и сериали ни учат да мислим извън реалния свят, в който живеем и това ни помага да можем да си представяме по-добре и да мислим ‚извън кутията‘. А откритията в реалния свят се случват именно заради въображението.

Пълен запис на „Нарисувай ми тъга” на Тео Ушев

07 April 2020

НДК със специален великденски подарък – запис на визуалния концерт “Четирите годишни времена” от вечерта, посветена на Теодор Ушев в рамките на Киномания 2019

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019. Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.

Ключът към твоето сърце е моят среднощен експрес

06 April 2020

Пристрастно за киното на Уонг Карвай

Днес ставам на 46. Подарявам ти този текст с молба: остани жив! Около последния празник на влюбените, реших да провокирам учениците си с филм на хонконгския гуру на невъзможната любов Уонг Карвай и им показах „Моите боровинкови нощи“(2007). Мислех, че ще ги вдъхновя, а те дори не бяха чували песните на Нора Джоунс (тогава отсъстваха двама от тях – Елена, за която Азия е лична философия и Стелиан, който е любопитен към всичко), та след финала на филма, младежите ме погледнаха почти с насмешка и си тръгнаха. В стаята бяхме само аз и тишината. Тази неделя ми бе като дежа вю на една друга история.

Master of Art 2020 стартира онлайн

04 April 2020

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.