Фотограф: Светослав Стоянов

Някъде в Балкана, в една запусната станция от 70-те години, която тъне в разруха, но все още носи белезите на отминалите си славни дни, петима мъже са откъснати от света от снежна буря: пазачът, старецът, свещеникът и близнаците - шофьори на затънал снегорин.

За да стигне до най-близкия град човек трябва да прекоси гората, но това е лудост през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ ...И все пак, рано тази сутрин Петър Моторов явно е впрегнал великолепната си шейна и се е отправил към града. Никой не го е видял да тръгва, но падащият сняг все още не е заличил напълно дълбоките следи от шейната. Но когато  шейната се връща, Петър Моторов не е в нея. Всъщност няма никого: има само шуба, пушка и замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия. Къде е Петър Моторов и какво му се е случило?

Така започва българо-португалската копродукция “Януари”, която  разказва историята на петима мъже, заключени от снежна буря на края на света, които се опитват да разгадаят една мистерия докато тя бавно ги поглъща.

Вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, филмът е игрален дебют на режисьора Андрей Паунов,  известен с трилогията си за прехода — “Георги и пеперудите” (Сребърен вълк от IDFA), “Проблемът с комарите и други истории” (Премиера в Кан) и “Момчето, което беше цар” (Премиера в Торонто), както и филмът за Кристо “Да ходиш по вода”, който след премиера в Локарно, откри тазгодишния София Филм Фест при пълна Зала 1 на НДК и в момента се показва по кината в Германия, САЩ, Италия и др.

Главните персонажи обживяват Самуел Финци (пазача), Йосиф Сърчаджиев (стареца), Леонид Йовчев (свещеника) и Захари Бахаров (единия близнак). Зад камерата застава  Вашко Виана, оператор на филми -   носители на "Златна мечка", "Златна палма" и множество други отличия. 

Продуцент на филма е Ваня Райнова от “Портокал”, за която киното е втора кариера и стартира с два изключително успешни проекта: единият като продуцент и съсценарист на игралния филм “Чест” (реж. Павел Веснаков), а другият като сценарист на “Последните черноморски пирати” (реж. Светослав Стоянов).

 “Януари” е заснет с финансовата подкрепа на ИА “Национален филмов център”, Insituto do Cinema e do Audiovisual, Програма МЕДИА на Творческа Европа и НюБояна. В момента филмът се монтира в Лисабон и предстои да срещне своята публика през 2020.