1917 предлага впечатляващо кинематографично преживяване, чиято сила може да бъде почувствана в пълна степен само в киносалона. Мендес, заедно с виртуозния оператор и носител на „Оскар“ Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049) заснемат филма с илюзията за един-единствен продължителен кадър, в който историята е разказана в реално време – събитията са пресъздадени и протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват от героите във филма. Това помага за по-цялостното потапяне на публиката в действието и усещането, че са в окопите заедно с войниците.

Режисьорът Сам Мендес споделя, че още в началото е бил напълно сигурен, че филмът трябва да бъде разказан в реално време: "Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър"

1917 e едновременно красива и жестока история за приятелство, чест и жертвоготовност, разкриваща малко позната страна на един от най-големите и тежки военни конфликти в историята на човечеството. Действието ни отвежда в разгара на Първата световна война, когато двама млади британски войници, Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман), са натоварени с изпълнението на привидно невъзможна мисия. В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците.

Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлс Чапман, във филма участват още звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и доказали се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и др.

Освен режисьор Сам Мендес е продуцент и автор на сценария заедно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). Сред останалите продуценти са Пипа Харис (Пътят на промените, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол) и Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед).