„Писма от Антарктида“ – искам да ти кажа нещо!

29 September 2019

„Писма от Антарктида“ е филм за уязвимостта ни, за възможността да съпоставим нашия микросвят със света на другите.

Отдавна в новото ни кино не е имало български филм, който да говори така честно и искрено за общуването между малките и големите и за пропастта между тях в случай, че има лъжа. Тази година го направи в първите дни на „Златна роза“ премиерният „Писма от Антарктида“. Непременно го гледайте заедно с вашия малък-голям човек, за да си кажете след това, онова, което сте премълчавали, докато сте опитвали да предпазите в качеството си на родител детето си от разочарования. Понякога възрастните сме доста вредни същества в опита си да съхраним спокойствието на своето дете. Все отбягваме онези теми от живота, в които има мрак и тъга, но животът не е само площадка за детски игри и закачки.

„Концерт за кларинет и оркестър“ – кратка история за любовта

26 September 2019

Колко трае една кратка история за любовта? Според дежурният лекар в Спешна помощ най-кратката история за любовта трае точно 4.44 минути, ако разбира се лекарят по време на дежурство слуша Моцарт и е хем измислен, хем почти истински персонаж от живота на писателя Людмил Станев. На Писателя от Варна, защото във Варна има и ЧСИ Людмил Станев, а стане ли дума за частни съдебни изпълнители по-добре е да си плюем в пазвата и да извием пръстите „на калъч“. Не си спомням как се запознах с Людмил Станев, може би по време на джаз концерт или премиера на книга, а може би и Петър Желев да е бил кръстник на съвместните ни срещи в прекрасното предаване за литература от арт ефира на БНР-Радио Варна „Морска гара“, където около две години се подвизавах като кино наблюдател. В един радио следобед Петър Желев ми показа „Концерт за кларинет и оркестър“. Бях впечатлена от присъствието на Людмил Станев на екрана. А Михаил Мутафов? Да играеш без думи е висш пилотаж! Няма да забравя и снежинките! Вие кога сте виждали снежинк

Дни на турското кино в България

24 September 2019

От 25-ти до 30-ти септември пет емблематични филма ще бъдат представени в Дома на киното

От 25-ти до 30-ти септември пет емблематични кино ленти на съвременното турско кино ще се завъртят в рамките на „Дни на Турското кино в България“ 2019. Фестивалът се организира от Културно-информационен отдел към Посолство на Република Турция, под патронажа на Н. Пр. Д-р Хасан Улусой – Посланик на Република Турция в България и с изключителното съдействие на Министерство на културата и туризма на Република Турция

Късометражните филми в програмата на CineLibri 2019

22 September 2019

За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения

Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд 2000 лв. и се реализира съвместно с TatraTea чрез платформата Film Freeway. За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения. Церемонията по обявяване и награждаване на призьорите ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Lidl, веднага след като бъдат излъчени 10-те филма от конкурсната програма. Голямата награда се връчва от TATRATEA.

Нека да има късометражно кино!“

22 September 2019

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE за 16-ти път!

Преди пет години прекарах чудна седмица в Балчик на МФФ за късометражно кино „В Двореца“. От тогава е и моята любов към Белия град и винаги, когато намирам свободна минутка след кино фестивални летни премеждия, се отбивам там. Спомням си атмосферата в Двореца по време на фестивала-около прохладните сенки на дърветата, под които вероятно е почивала преди век румънската кралица Мария бе уютно, спокойно и тихо.

52 филма на "Златна роза" 2019

20 September 2019

Режисьорът нa "Áга" Милко Лазаров ще оглави международното жури на Фестивала

Общо 52 филма – 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях за първи път в България Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

Филмовите премиери на CineLibri 2019

20 September 2019

Фестивалът се открива на 5 октомври с новия филм на Роман Полански "Офицер и шпионин"

От 5 до 20 октомври София ще празнува по-добрата литература и нейните най-смели и печеливши превъплъщения на големия екран. От днес всички билети са в продажба! На уебстраницата на фестивала www.cinelibri.com можете да проследите пълната програма по дни и кинозали – очакват ви 15 дни с 55 филма, 15 госта, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК! Ярко завръщане в селенията на голямото кино правят режисьорите Роман Полански („Офицер и шпионин”), Беноа Жако („Казанова, последна любов”) и Павел Лунгин („Исав”).

„Засукан свят“ на Мариус Куркински открива Kиномания

17 September 2019

В програмата на панорамата е включена и единствена прожекция на "Физика на тъгата" на Тео Ушев

Тазгодишното издание на Киномания ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на големия български писател Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Отличниците на 15-я Световен фестивал на анимационния филм

16 September 2019

Преди отличниците, екранът на зала 1 принадлежи на децата от анимационните работилници на фестивала.

Оказа се, че Световният фестивал на анимационния филм е най-любимият кино фестивал на варненчетата, защото освен да гледат анимационни кинообразци, да присъстват на неповторими панорами и лектории, те имаха възможност и да научат повече за различни техники на анимиране и да направят своите първи опити в създаването на своя анимация.

Варна отново е столица на световната анимация!

12 September 2019

15-то издание на Световния фестивал на анимационния филм започна ударно с две изложби и със стегната церемония по официалното откриване. Най-хубавото е, че всичко е свързано с младостта, защото екипът на професор Анри Кулев – двигателят на фестивала е съставен от млади хора. На сцената нямаше приветствия от Община Варна, кметски представители и културни дирекции, което пък може би подсказва, че присъствието на подобни високи люде сякаш се е поизчерпало още повече, че се предполага посоката на словесността им – кино, музи, звезди, анимация, Варна 2019.

„Жокер“ спечели „Златен лъв“ във Венеция

08 September 2019

Голямата награда на журито бе присъдена на „Офицер и шпионин“ на Роман Полански.

"Филмът нямаше да е такъв без Хоакин Финикс. Хоакин е най-страховитият, смел и отворен лъв, който познавам. Ти си прекрасна душа, благодаря ти, че ми повери ненормалния си талант", каза режисьорът на "Жокера" Тод Филипс, след като получи венецианския "Златен лъв" за филма си.

Кристоф Ламбер оглавява журитo на CineLibri 2019

06 September 2019

Конкурсната програма на петото издание на CineLibri включва 11 филма, вдъхновени от разнообразни по характер литературни произведения.

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер оглавява журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма „Тази, която не съм” с Жулиет Бинош.