Краткият и летен разговор с … режисьора Коста Биков

30 July 2021

Във „Рангел завинаги“ ще се срещнем и с една непозната „филмография” от незаснетите филми на Рангел Вълчанов

Повод за разговора с Коста Биков е последния му документален филм „Рангел завинаги“, който вече се прожектира в избрани салони на София и страната. Филм за Рангел Вълчанов – среща с неговите невероятни истории, с неговите невероятни герои, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония. Един филм за Рангел Вълчанов, представен от самия Рангел Вълчанов. Филм, в който той с „любов и нежност”, ще ни накара да „възкръсваме заедно с него 24 пъти в секунда!”

"Обама - в търсене на по-съвършен съюз” с премиера по HBO GO

26 July 2021

Премиерата на филма ще бъде на връх рождения ден на бившия президент - 4 август

Премиерата на документалния филм на HBO „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е на 4 август. Разделена в три части лентата прави хроника на личното и политическо пътуване на президента Барак Обама, докато страната се бори със своята расова история. Преплитайки разговори с колеги, приятели и критици, негови речи и интервюта, поредицата започва с детството на Обама и ни превежда през перспективата му като син на бяла майка от Канзас и африкански баща, неговата духовна формация от поколение цветнокожи лидери и неговите надежди за по-приобщаваща Америка. Чрез историята на един човек, безвъзвратно обвързан с историята на една държава, „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ отразява миналото и настоящата национална идентичност на страната. ТРЕЙЛЪР

Започва второто издание на "Сезонът на класическия филм"

13 June 2021

Българската филмотека се присъединява към събитието обединяващо 22 институции от цяла Европа с програмата „Лято в стара България“

Инициативата на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС. Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

Sofia MENAR се завръща в киносалоните

07 June 2021

От 18 до 27 юни над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ – Варна

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира в киносалоните от 18 юни с най-гледания филм от онлайн изданието през януари „Едва 6 милиона и половина”. Над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ – Варна до 27 юни.

Master Of Art - пролет 2021

25 April 2021

До 29-и април 2021 г. в арт кината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия

Фестивалът за документални филми, посветени на изкуството, чиито традиционен партньор е НДК започна своето пролетно издание. В периода от 22-и до 29-и април 2021 г. в арт кината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART. Сред селектираните филми има 5 български заглавия. Предварителната продажба на билети за прожекциите в кино „Люмиер„ вече стартира на билетния център на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Наградите БАФТА 2021

12 April 2021

Големият победител е филмът "Земя на номади", а "Момиче с потенциал" е най-добрата британска творба на годината

Тазгодишните номинации на Британската академия за кино и телевизия са много разнородни - 16 от 24-те актьори са от етнически малцинства. В режисьорската категория си съперничат четири жени. Миналата година академията беше разкритикувана, след като не номинира за награда нито един цветнокож актьор или актриса и тя промени правилата си за гласуване. На 10 и 11 април, в два поредни дни бяха връчени наградите на Британската филмова академия.

„Уроци по немски“ за духовните колапси между ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ в България

24 March 2021

Всеки има своята Германия-надежда, блян, мит за разбитите мечти. Сестрите Прозорови – Маша, Олга и Ирина от пиесата на Антон Павлович Чехов „Три сестри“ са възможно най-добрият драматургичен пример, познат от родната ни сцена и техният копнеж по Москва-еквивалент на една филмова Германия, е възможно най-убийственият пример за невъзможността ни да бъдем онова, за което копнеем. Ако Сестрите Прозорови не са изпили до дъно унижението да си част от полужива държава, чиято система ни провокира да скачаме от балконите, то героят Никола от дебютния пълнометражен филм на Павел Веснаков „Уроци по немски“ е на ръба да приеме дъното от позицията на излишен човек.

Номинациите за „Оскар“ 2021

15 March 2021

Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар"!

„Манк“, филм за златната ера на Холивуд, продуциран от Netflix, води в номинациите за наградите „Оскар“. Закулисната драма за създаването на „Гражданинът Кейн“ получи 10 номинации, включително за най-добър филм, актьори (Гари Олдман и Аманда Сейфрид) и режисьор за Дейвид Финчър. Шест филма спечелиха шест номинации. Това са „Бащата“, „Юда и Черният месия“, „Минари“, „Земя на номади“, „Звукът на метала“ и „Процесът среюу Чикаго 7“. Всички тези филми са номинирани и в категорията за най-добър филм на годината заедно с „Момиче с потенциал“, който спечели пет номинации.

„Привързаният балон“ на Бинка Желязкова с премиера на София филм фест 2021

14 March 2021

Дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино ще бъде представена на 16 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер Лидл"

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино „Люмиер“ публиката на 25-ия София Филм Фест ще може да види дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино - „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Продукцията е на Доли медия студио, а с реставрацията се заема лично Добромир Чочов.

Премиера на „Ханът и империята” на Людмил Стайков

10 March 2021

Новият филм е създаден от дигитално реставрирано изображение на трилогията „Хан Аспарух” и ще бъде представен на 31 март от 19.30 ч. в зала 1 на НДК

Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „Ханът и империята”. Със създаването й през 1981 година е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава, а на 31 март 2021 г. с ексклузивна прожекция НДК ще отбележи датата, на която се навършват 40 години от официалното откриване на Двореца. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в легендарната зала 1, а днес с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните й измерения.

Рекорд в номинациите за БАФТА 2021

09 March 2021

Британската филмова академия обяви филмите и творците, които ще се борят за престижната статуетка

Тази година за първи път четири жени бяха номинирани в категорията "Най-добър режисьор". Освен Жао за „Земя на номади“, наградата може да получи Шанън Мърфи („Млечни зъби“), Ясмила Жбанич („Quo vadis, Aида?“) и Сара Гаврон („Скалите“). Американската драма за рецесията "Земя на номади" и британският филм за съзряването „Скалите“ водят с по седем номинации за наградите БАФТА. С по шест номинации за наградите са „Манк“, „Бащата“, „Минари“, „Момиче с потенциал“.

„Фестивалът на Рифкин“ – любов сред звезден прах

09 March 2021

В 50-ия филм на Уди Алън има всичко, което бихме искали да видим от режисьора - любовен триъгълник, мърморко-хипохондрик, вкусна храна и изискани питиета, нежни залези и дълобки трепети

Да те поканят на един от най-старите европейски кино фестивали през септември с дъх на море и с безкраен залив „Ла Конча“, с чието име фестивалът е нарекъл най-престижната си награда за кино постижения, а след един прескок да се намериш във Франция, ето затова си мечтае всеки почитател на фестивалния блясък, занимаващ се със словореди, посветени на киното, ако живее във Варна или поне аз си мечтая за Испания, макар и да съм посещавала северозападната й част. Да си сред живописната атмосфера на филмовия фестивал Сан Себастиян, датиращ от 1953 г. и да се разхождаш по моста с жълтите топки над река Урумея, а там по случайност да попаднеш на искярщата Елена Аная и омайния Луи Гарел е повече от събитие. Повече от събитие е и последният филм на Уди Алън „Фестивалът на Рифкин“, защото всичко, за което копнее фестивалният ви анализатор от Варна, Уди Алън вече е заснел и съвсем естествено любовта, киното и виното са като сиамски близнаци в последната творба на нервотичния романтик.