Киномания 2021 представя първите пет филма от програмата си

11 October 2021

Събитието ще се проведе между 18 ноември и 2 декември 2021 г.

Първите пет заглавия от селекцията на Киномания вече са ясни и са повече от обещаващи! Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година.

Наградите "Златна роза" 2021

01 October 2021

"В сърцето на машината" е най-добрият филм на годината, а Павел Веснаков - най-добър режисьор

"В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев е най-добрият нов български игрален филм. Това реши международното жури на 39-ото издание на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" 2021. Филмът, създаден по истински случай от 70-те години, спечели и наградата за най-добър сценарий в лицето на Борислав Захариев. "В сърцето на машината" то предстои в края на януари 2022 г.

В очакване на "Златна роза" 2021

17 September 2021

От 23 до 29 септември във Варна ще се проведе 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино

Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма, а програма „Открити хоризонти“ – още шест заглавия. Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

Мария Зидар спечели наградата на „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор

14 September 2021

Мария Зидар (Словения) чрез филма си „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор. Тричленно международно жури в състав Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Нопфлер, австрийски продуцент и Таня Хорилчук, оператор от Беларус избраха победителя сред девет режисьорки на съвременни, модерни, дръзки филми, включени в състезателната програма.

Наградите на Венеция 2021

12 September 2021

Френската драма "Събитието" на режисьорката Одри Диуан спечели „Златния лъв“ за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Българската публика ще има възможност да го гледа на фестивала CineLibri 2021!

„Най-красивото момче на света“ е най-добрият филм на фестивала „Мaster of Аrt“ 2021

11 September 2021

Младежкото жури определи „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев за най-добър документален дебют.

Шведската продукция на режисьорите Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри „Най-красивото момче на света“ спечели наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър филм за 2021 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art, чиито традиционен партньор и съорганизатор е НДК. Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси.

Фестивалът „София ДокуМентал“ 2021

29 August 2021

От 7 до 14 септември Балкански документален център ще представи пред публиката най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“.

Сред разнообразието от фестивали в лятно-есенния културен сезон, предстои един, който претендира да покаже филми с кауза, прекрачващи всички граници, задръжки и предразсъдъци. От 7 до 14 септември Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки Център канят публиката да гледа най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. За 8 дни ще бъдат показани повече от 40 заглавия. Общото между всички е фокусът върху човешките права. Част от заглавията са включени в състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в жанра на документалното кино. Друга награда ще връчи публиката. Много от прожекциите в Дома на киното, Чешкия център и подкуполното пространство на Ларгото ще бъдат последвани от дискусии, в които ще се включат творческите екипи на филмите, а сред гостите от чужбина са Антония Килиян, Дейвид Осит, Димитра Кузи, Таня Хорилчук и други.

“Живот от Живота“ на Стефан Командарев с двойна премиера

18 August 2021

Документалният филм ще бъде представен за първи път на 11 септември в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември на фестивала София ДокуМентал

Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своята двойна премиера на 11 септември, от 20:00 часа, в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 часа в Дома на Киното в рамките на фестивала София ДокуМентал. Документалният „Живот от Живота“ открехва завесата върху темата за донорството в България.

На 25 август стартира най-мащабното издание на „Master of Art“

16 August 2021

Официалното откриване в София ще бъде в кино „Люмиер“ с българските филми „Необикновеният живот на един сладкар“ и „Родени от огъня“

Шестото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ ще се проведе в 6 града– София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“.

„Жените наистина плачат“ с премиера на София филм фест, есен 2021

12 August 2021

През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм „Жените наистина плачат“ пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест.

От 1 август стартира „Кино за пътешественици 2021”

31 July 2021

Началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”

Пътешествията на кино ще стартират традиционно на 1 август и ще продължат до 15 август. Събитието ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”. Четири филма ще имат своите ексклузивни премиери по време на „Кино за пътешественици” в София.