HBO с премиера на документалния филм за Таня Димитрова „Тихо наследство“

05 March 2021

HBO прави достъпен филма за българката Таня Димитрова в 23 държави на 23 март Вижте международния плакат на „Тихо наследство“

HBO обяви, че документалният филм за Таня Димитрова „Тихо наследство“ ще бъде достъпен в още територии и премиерата на 23 март ще бъде в 23 европейски държави. Към първоначално анонсираните 13 територии в Централна Европа се добавят скандинавски, прибалтийски и иберийски държави, сред които Дания, Норвегия, Литва, Испания и Португалия. Стрийминг и телевизионната премиера у нас на тази дата ще бъде от 18:30 часа в HBO GO, а от 19:00 часа е първото излъчване по HBO.

Отворено писмо на филмови дейци

21 February 2021

Филмовите дейци искат президентът Радев да наложи вето на промените в Закона за филмовата индустрия.

На 17 февруари т. г. Народното събрание прие Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, който трябва да влезе в сила със задна сила от 1 януари 2021 г. Промените бяха поготвяни в продължение на близо две години от специално за целта сформирани работни групи от професионалисти. Те трябваше да запълнят дефицити и да осъвременят действащата нормативна уредба. Между първо и второ четене в Комисията за култура и медии в последния момент бяха прибавени промени, които изменят първоначалните идеи и философия на Закона. От една страна, се въвеждат т.нар. финансови стимули (възстановяване на разходи), включително за чуждестранни кинокомпании, работещи у нас, а от друга в последния момент се добавиха и приеха текстове, с които се гарантира държавна помощ за производство на телевизионни сериали, „заснети по кинематографичен способ“. На Вашето внимание публикува текста на Отвореното писмо на филмовите дейци.

„Алън срещу Фароу“ от 22 февруари в HBO GO

21 February 2021

Автори са награждаваните разследващи документалисти Кирби Дик и Ейми Зиринг

„Алън срещу Фароу“, дело на награждаваните режисьори Кирби Дик и Ейми Зиринг, е документален сериал от четири части, който връща на дневен ред една забравена таблоидна сензация, за да разкрие личната история на един от най-известните и публични холивудски скандали: обвинението в сексуално насилие срещу Уди Алън, включващо Дилън, тогавашната му седемгодишна дъщеря с Миа Фароу; последващи процес за попечителство, разкриването на връзката на Алън с осиновената дъщеря на Фароу, Сун-И Привен и спорните последици от случилото се през следващите години. Веднъж в светлините на прожекторите, заради партньорството си на и извън екрана, животът на Фароу и Алън е безвъзвратно счупен след публичното оповестяване на обвиненията за посегателство. “Алън срещу Фароу” дебютира в понеделник, 22 февруари в стрийминг платформата HBO GO.

Разговорът с… режисьора и аниматор Андрей Кулев

15 February 2021

„Иван е човекът с лулата, бродещ из софийските улици, който пълни „кладата“ с тютюна на своите спомени и превръща живота в дим“

Повод за разговора с Андрей Кулев в документалният му филм „Човекът с кулата“, който има своята премиера на онлайн изданието на фестивала Master of Art 2021. За първи път бе представен на фестивала „Златен ритон“ 2020. Това е филм за художника, аниматор, кинорежисьор и поет Иван Веселинов. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“, („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“. На последния фестивал за анимационно и документално кино получи „Златен ритон“ 2020 за най-добър български анимационен филм с „Santiago“.

Зимното онлайн издание на MASTER OF ART 2021

10 February 2021

В периода от 12-и до 28-и февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за шестото си издание. В периода от 12-и до 28-и февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 15 премиерни заглавия и 15 от фаворитите от предишни издания, станали любими на публиката и журито. Предварителната продажба на пакетите за фестивала стартира от 2-ри февруари: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

Номинациите за „Златен глобус“ 2021

03 February 2021

Мария Бакалова с номинация за водеща женска роля в комедията "Борат 2"

Шест номинации, сред които за най-добра драма, режисура и мъжка роля на Гари Олдман има "Манк", а с пет го следва "Процесът срещу Чикаго 7". "Бащата", "Земя на номади" и "Момиче с потенциал" са с по четири номинации. "Короната" е най-успешнният телевизионен сериал за 2020 г. - с шест номинации.

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR!

26 January 2021

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+.

Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Документалните фаворити на Sofia MENAR

22 January 2021

Всички заглавия от фестивала са достъпни онлайн на Neterra TV+ още 10 дни

Тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR продължава с изключителен успех на платформата Neterra TV+. До 31 януари почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, включени в програмата му.

„Петя на моята Петя“ и „Уроци по немски" в конкурса на София Филм Фест 2021

19 January 2021

Дебютните филми на Александър Косев и Павел Веснаков, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за първи път с българската публика

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

25-и София Филм Фест ще бъде открит с „Февруари" на Камен Калев

12 January 2021

Българската премиера на селектирания в Кан 2020 филм ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК

Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“, представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година поради пандемията от Covid-19, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

13-и януари - Ден на българското кино

12 January 2021

Безплатен достъп до десетки български филми на платформата Neterra TV+ в празничния ден

Нетрадиционно ще се отбележи тази година Денят на българското кино 13-и януари. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, ИА Национален филмов център пое инициативата, подкрепена от Столична община и с ценното съдействие на платформата Neterra.TV+, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин и заедно с това да зарадва всички фенове.