"Златен ритон" 2020 изцяло онлайн!

27 November 2020

25-ят фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе 4 до 10 декември

За първи път 25- ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 на сайта: zlatenriton.bg. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.

Суперпродукцията „Повярвай, за да видиш” с премиера в София

10 November 2020

На 11 ноември от 18.30 часа в Дома на киното, под шапката на Sofia Biting Docs, зрителите ще могат да видят филма премиерно

„Мисля, че духовността ще промени света”, споделя прочутата фотографка Габи Хербщайн. На 11 ноември от 18.30 часа в Дома на киното, под шапката на Sofia Biting Docs, зрителите ще могат да видят премиерно суперпродукцията „Повярвай, за да видиш”, върху която Хербщайн работи три години. „Филмът е мост, минавайки по който ще открием вярата в нас.”

Български филми на фестивала „Μaster of Αrt“

16 September 2020

Документалните творби ще бъдат показани премиерно в кино „Люмиер Лидл“

Вълнуващи истории очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл“ с филмите от програмата на фестивала за документално кино „Master of Art”. Есенното издание ще продължи до 24 септември, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани премиерно българските филми „Стихията Медея“, „Чакащи артисти“ и „Икар от Кочериново“. Кинолюбителите ще бъдат част от истории за силното приятелство и трудностите по пътя към успеха.

Започва СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - ЕСЕН 2020

16 September 2020

Фестивалът ще се проведе от 24 септември до 15 октомври, в десет традиционни киносалона, на открито на платформата Sofia Summer Fest, а избрани филми ONLINE

Представяме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на Церемония, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата буря, която София помни в новата си история. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Насладете му се!

67 пълнометражни и 12 късометражни филма на „Master оf Art” 2020

30 August 2020

Фестивалът се провежда в София, Пловдив и Варна и представя вълнуващи истории на големи творци, създаващи изкуство

С много настроение на Платформа А6 беше открито 5-ото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art”. След успешното първо издание на фестивала тази година, което се проведе през месец април онлайн, сега любителите на документалното кино ще имат възможност да се запознаят отблизо на големия екран с творчеството на артисти като Дора Маар, Салвадор Дали и много други. НДК е традиционен партньор на фестивала, който тази година ще се проведе до 24 септември едновременно в София, Пловдив и Варна. Мотото на тазгодишното издание на Master of Art е „Прегърни изкуството”. Това стана ясно по време на официална пресконференция, която се проведе на Платформа А6.

Започва фестивалът „Master of Art” на кино!

25 August 2020

Филмовият фестивал „Master of Art” с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември, а традиционни домакини са кината „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“ (28-30.08).

Започва "Кино за пътешественици"

31 July 2020

Началото е на 1 август, когато ще бъде премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините”

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август. В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици” ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”.

Премиера на "Денят на жената"

03 July 2020

София филм фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „Денят на жената“

Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. Световната премиера на филма е в програмата на международния кинофестивал в Москва през 2019 година, а след това печели специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“.

Избрани филми на АГИТПРОП вече са онлайн

29 May 2020

„Безкрайната градина“, "Георги и пеперудите", „Татко снима мръсни филми“ и други филми вече могат да се видят от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+

Редица от най-интригуващите и ценени филми на утвърдената независима продуцентска компания АГИТПРОП вече ще са достъпни онлайн за всички почитатели на завладяващите истории от действителността. Неколкократно награждаваните български заглавия „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“, „Момчето, което беше цар“, и „Татко снима мръсни филми“ вече могат да се закупят или наемат за 48 часа от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+, предлагаща все по-интересно и качествено българско съдържание. Наред с документалните заглавия е наличен онлайн също така първият пълнометражен проект на творческия екип, режисиран от Галин Стоев – „Безкрайната градина“.

"Пожарът в „Колектив“ по HBO

22 May 2020

Документалният филм е с премиера за България на 4 юни.

Един от най-очакваните документални филми за 2020 г. „Пожарът в „Колектив“, режисиран от носителя на наградата „Еми“ Александър Нанау, продукция на HBO, е с премиера за България на 4 юни. Документалният филм проследява събитията след пожара в дискотеката Колектив (Colectiv Club) в Букурещ през 2015. В следствие на инцидента разследващи журналисти откриват мащабна измама в здравеопазването в Румъния и разкриват цената на корупцията.

Домашна работа: Епизод II: Медена земя

10 April 2020

Медена земя – когато човекът и природата са едно

На вашето внимание предлагаме първия опит в писането на ревю за филм на Симона Николова, 8 клас, СОУ „Любен Каравелов“- Варна, Киношкола „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна, с художествен ръководител Елица Матеева