Master of Art 2020 стартира онлайн

04 April 2020

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

„Неконформистката алтернатива“ представя: Съседите на вулкана

21 February 2020

Документалният филм на Иван Цибулка ще бъде представен на 28 февруари от 20.00 ч. в Културен център G8

На 2 май 2008 година в южната част на Чили изригва вулкан и помита малко градче, разположено само на 10 километра от него. Никой от неговите седем хиляди жители не загива, но се налага всички да напуснат скромния си рай. В документалния филм „Съседите на вулкана“ в продължение на четири години се проследява историята на три семейства, които са започнали нов живот далеч от мястото, където са родени и техните опити да се приспособят към новата реалност, както и неспирните им усилия и блянове да се върнат в селото си, за да го възстановят и да възобновят живота си такъв, какъвто биха искали да бъде.

Новият филм на Адела Пеева с премиера на София Филм Фест 2020

04 February 2020

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на режисьорския тандеми Ирина Акташева и Христо Писков.

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Някои от филмите им са забранявани от цензурата, каквато е ориста на шедьовърът „Понеделник сутрин“ (1966), показан на голям екран 22 години, след като е заснет.

„Рангел завинаги“ на София Филм Фест 2020

04 February 2020

Филмът за Рангел Вълчанов е среща с невероятните истории и герои на големия режисьор с неговите сънища и фантазии

„Рангел завинаги“ е документален филм за Рангел Вълчанов на сценариста и режисьора Коста Биков. Кинотворбата е копродукция на „Ред Карпет“ EООД и БНТ и по думите на неговите създатели е вълнуваща среща с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

Керванът на Sofia MENAR тръгва по света

31 December 2019

От 14 януари селекция на пътешествениците „Кервансарай” ще предложи пет заглавия в рамките на предстоящия фестивал

Любимата селекция на пътешествениците „Кервансарай” ще предложи пет заглавия в рамките на предстоящия фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. От 14 януари в салоните на Дома на киното, Културен център Г8, Евро синема, кино "Влайкова" и Чешкия център ще може да пътувате из целия свят на цената на един билет за кино.

Наградите на фестивала "Златен ритон" 2019

06 December 2019

Анимационният филм "Дърво от желязо" и документалният "Жертва на пешки" получиха "Златен ритон" 2019

Журито на 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, в състав: Светослав Стоянов, режисьор и продуцент – председател и членове Ангел Гешев, художник, Велислава Господинова, аниматор и режисьор, Мария Аверина, режисьор и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик присъди следните награди:

Филмите подкрепени от програма МЕДИА в конкурса на “Златен ритон” 2019

29 November 2019

Четири документални филма подкрепени от европейската програма МЕДИА ще се състезават в конкурса на откриващия се днес Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Фестивалът ще покаже общо 76 нови български филма произведени през последните 2 години. В конкурса ще се състезават 37 документални и 19 анимационни филма, а отделно в програмата “Открити хоризонти” ще можем да видим още 20 филма.

Кръгла маса - "Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция"

29 November 2019

Събитието е част от програмата на фестивала "Златен ритон" в Пловдив, организирано от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН

Кръглата маса „Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция“ се организира от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН със съдействието на Националния филмов център. Кръглата маса е част от проекта на сектор „Екранни изкуства“ „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“, фонд „Научни изследвания“.

Днес се открива фестивала “Златен ритон” 2019

29 November 2019

На 24-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив ще бъдат представени 76 нови филми

76 нови филни ще бъдат представени с вход свободен на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива в петък, 29 ноември, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

Sofia Biting Docs обявява „Код: мръсносиньо”

03 September 2019

„Бялото братство и духовната школа на Рила” открива седмото издание на фестивала за документално кино

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира на 27 септември с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила” на режисьора Пламен Симеонов.

Стартира "Кино за пътешественици” 2019

24 July 2019

От 1 до 15 август всяка вечер в салоните на „Културен център G8” и „Евро синема” ще се прожектират филми за далечни и непознати територии

Първото пътуване ще е из безкрайната пустош и смразяващите ледници на Патагония с премиерата на „Огнена земя: земя на патагонците”. Двамата братя Хоакин и Хулиан тръгват на юг и все на юг, за да стигнат до Патагония и архипелага Огнена земя: от най-южния град на света – Ушуая, през ледника Перито Морено, чак до остров Естадос, където сезоните се сменят по няколко пъти на ден, хората съжителстват с пингвините, а суровата пустош е като лунен пейзаж.

В нейните ръце: Вивиан Майер в България

22 April 2019

Номинираният за "Оскар" документален филм за нейния живот и творчество ще се прожектира в пространството на изложбата

Творчеството на Вивиан Майер, която 40 години работи като детегледачка в Ню Йорк, е открито за света от Джон Малуф през 2007 г. по щастливо стечение на обстоятелствата. Нейната внушителна и интелигентна работа включва над 120 000 фотографии - една съкровищница от снимки и ленти, сред които невероятни открития. Преследвана от страстта си да снима, която тя превръща в реалност, днес Майер се смята за един от най-емблематичните автори на улична фотография, а мястото й в историята на фотографията е до това на Дайан Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд.