Наближава фестивалът Master of Art

26 March 2019

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

За 4-та поредна година НДК е домакин и партньор на най-големия фестивал за документални филми в Югоизточна Европа MASTER OF ART. Тази година в едновременно 9 салона в София, Пловдив и Варна от 4-ти до 25-и април ще бъдат представени над 70 документални филма за изкуството. Слоганът на тазгодишното издание на MasterofArtе „Изкуството отива на кино“. Това стана ясно на пресконференция по повод откриването на фестивала. Създател на MASTEROFARTе режисьорът и продуцент Найо Тицин.

Документалният филм „Напускайки Невърленд“ с премиера в HBO GO

27 February 2019

Двете части в общо 4 часа дават гласност на отделни, но сходни истории на две вече пораснали момчета

Документалният филм на HBO „Напускайки Невърленд“ изследва отделните, но успоредни преживявания на двe малки момчета, Джеймс "Джими" Сейфчук (тогава на 10 г.) и Уейд Робсън (тогава на 7 г.), и двамата приятели с Майкъл Джексън. Децата и семействата им не се познават, но имат сходни истории с Краля на попа. Те и техните семейства биват поканени в неговия чуден свят, в годините, в които той е на върха на кариерата си.

Документалният конкурс на София Филм Фест 2019

21 February 2019

За 11-та поредна година в документалната селекция попадат 12 филма, чертаещи тенденциите в развитието на съвременното световно документално кино

За 11-та поредна година в документалната селекция попадат 12 филма, чертаещи тенденциите в развитието на съвременното световно документално кино. Два от тях са български – „Тайният живот на Вера“ („The Magic Life of V”, Финландия-Дания-България, 2019) на Тонислав Христов, представен премиерно в Сънданс и състезавал се в конкурсната секция „Generation 14 plus” на „Берлинале“ 2019, и „Дворците на народа“ („Palace for the People“, България-Германия-Румъния, 2018) на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов – със световна премиера в Лайпциг, селектиран за участие в над 15 фестивала по света, а в програмата на 23-тия София Филм Фест той ще бъде представен премиерно в България.

Два български филмa в Документалния конкурс на София филм фест 2019

07 February 2019

„Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов и „Дворците на народа“ на Мисирков и Богданов влизат в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест

Филмът на Тонислав Христов ще се включи в надпреварата след участието си в конкурсната програма на фестивала в Сънданс и след европейска премиера на Берлинале, което започва на 7 февруари

Кирил Маричков с Наградата на София

01 February 2019

На София филм фест 2019 ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” на режисьора Панчо Цанков

В чест на легендарния български музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988). В него режисьорът и продуцентът Панчо Цанков и операторът Андрей Чертов правят документално-игрален портрет на рок-групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. На фона на концерти в зала „Универсиада” през 1987 година са представени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата.

С „Чувство за непоносимост“ отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

29 January 2019

С филма на Боя Харизанова стартират фестивалните прожекции в Дома на киното преди официалното начало София филм фест 2019

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“. Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ за живота и творчеството на Георги Марков - до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за непоносимост.

Премиера на филма "3100: Бягане и себенадминаване"

16 January 2019

Героите на филма са участници в най-дългото състезание в света, наречено "3100 мили: Себенадминаване". Прожекцията ще бъде безплатна.

На 17 януари в кино "Люмиер" от 19 часа ще се състои премиерата за Европа на документалния филм "3100: Бягане и себенадминаване" на американския режисьор Санджай Роулал. Героите на филма са участници в най-дългото състезание в света, наречено "3100 мили: Себенадминаване". Прожекцията ще бъде безплатна.

„Да ходиш по вода“ открива София Филм Фест 2019

21 December 2018

Филмът на Андрей Паунов за Христо Явашев - Кристо открива 23-тия София Филм Фест на 7 март 2019 в Зала 1 на НДК

С безпрецедентна интимност и достъп до Христо Явашев - Кристо и неговия екип, филмът проследява процеса по реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога

Премиера на „Последен концерт“

02 December 2018

Документалният филм „Последен Концерт“ разказва за живота и личността на диригента Емил Чакъров

Премиерата е на 6 декември в кино „Люмиер Лидл“. С документалния филм „Последен концерт“ започват събитията, посветени на 70 години от рождението на големия диригент Емил Чакъров.