Документален филм за легендарната певица Тина Търнър

18 May 2022

Пълнометражният документален филм „Тина“ на HBO е дело на носителите на „Оскар“ Дан Линдзи, Т. Дж. Мартин и Lightbox

„Тина“ е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

На фокус: „Master оf Art“ пролет 2022

04 April 2022

Четири града ще посрещнат най-доброто документално кино за изкуство от последните години

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

Започва зимното онлайн издание на Мaster of Аrt 2022

01 February 2022

Специалната сeлекцията от документални филми за изкуство ще бъдат представени от От 10-и до 28-и февруари на Neterra.tv+

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за седмото си издание. В периода от 10-и до 28-и февруари 2022 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворити от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Филм за Боян Петров тръгва в кината от 3-ти декември

14 November 2021

Две фото изложби подгряват премиерата на “Отново съм тук”, която ще бъде на Киномания 2021

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит. Българската премиера на лентата ще е на 29-ти ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”. От 3-ти декември филмът тръгва в кината в цялата страна.

Филм за Енио Мориконе на Киномания 2021

01 November 2021

Документалният филм „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от режисьора на "Ново кино "Парадизо", Джузепе Торнаторе

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

„Cinema Garage“ – масово чудо ли е седмото изкуство?

25 October 2021

За любовта към киното с премиерния документален филм на Касиел Ноа Ашер и Калоян Божило

Когато кинокритикът Ричодо Канудо в началото на миналия век е измислил понятието „СЕДМО ИЗКУСТВО“, за да отговори на порива си, че киното е синтез от временни и пространствени изкуства, което обединява зрители с творба, едва ли си е давал сметка, че киното по време на Пандемия ще се превърне в бутиково изкуство. Две години преди панацеята „зелен сертификат“, докато траеха дългите домашни арести, ние споделяхме с компютрите кино, литература, театър, музика. Споделяхме ги по бутиков начин: без да общуваме тет-а-тет с негово величество „зрителя“ и най-вече с „автора“. Същото правеха и кино фестивалите в онлайн среда, а ние, жадните за приключения обикновени почитатели на киното, натискахме „enter“ като за последно. Но за съжаление многозначителното „като за последно“ се оказа, че ще заеме по-дълга времева позиция в личното ни пространство.

Мария Зидар спечели наградата на „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор

14 September 2021

Мария Зидар (Словения) чрез филма си „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор. Тричленно международно жури в състав Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Нопфлер, австрийски продуцент и Таня Хорилчук, оператор от Беларус избраха победителя сред девет режисьорки на съвременни, модерни, дръзки филми, включени в състезателната програма.

„Най-красивото момче на света“ е най-добрият филм на фестивала „Мaster of Аrt“ 2021

11 September 2021

Младежкото жури определи „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев за най-добър документален дебют.

Шведската продукция на режисьорите Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри „Най-красивото момче на света“ спечели наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър филм за 2021 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art, чиито традиционен партньор и съорганизатор е НДК. Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси.

Фестивалът „София ДокуМентал“ 2021

29 August 2021

От 7 до 14 септември Балкански документален център ще представи пред публиката най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“.

Сред разнообразието от фестивали в лятно-есенния културен сезон, предстои един, който претендира да покаже филми с кауза, прекрачващи всички граници, задръжки и предразсъдъци. От 7 до 14 септември Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки Център канят публиката да гледа най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. За 8 дни ще бъдат показани повече от 40 заглавия. Общото между всички е фокусът върху човешките права. Част от заглавията са включени в състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в жанра на документалното кино. Друга награда ще връчи публиката. Много от прожекциите в Дома на киното, Чешкия център и подкуполното пространство на Ларгото ще бъдат последвани от дискусии, в които ще се включат творческите екипи на филмите, а сред гостите от чужбина са Антония Килиян, Дейвид Осит, Димитра Кузи, Таня Хорилчук и други.

“Живот от Живота“ на Стефан Командарев с двойна премиера

18 August 2021

Документалният филм ще бъде представен за първи път на 11 септември в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември на фестивала София ДокуМентал

Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своята двойна премиера на 11 септември, от 20:00 часа, в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 часа в Дома на Киното в рамките на фестивала София ДокуМентал. Документалният „Живот от Живота“ открехва завесата върху темата за донорството в България.

На 25 август стартира най-мащабното издание на „Master of Art“

16 August 2021

Официалното откриване в София ще бъде в кино „Люмиер“ с българските филми „Необикновеният живот на един сладкар“ и „Родени от огъня“

Шестото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ ще се проведе в 6 града– София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“.