Месец на документалните филми

07 May 2017

Кино „Люмиер Лидл” организира месец на българските документални филми, подкрепени от НДК

Сред заглавията, които ще видим през целия май, е филмът „Катя Паскалева - последната роля” с режисьор Ема Константинова, разказващ за скрития образ на голямата звезда на българското кино и театър.

Венцислав Василев: Вярвам в прошката!

29 April 2017

Разговор с режисьора на филма „Сняг”, който БНТ ще излъчи на 30 април вечерта

В неделя (30 април) по БНТ 1 стартира поредица „Ново българско кино”, която започва с дебютния пълнометражен филм на режисьора и сценарист Венцислав Василев – „Сняг”. Преди две години, филмът бе в конкурсната програма на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015, където направихме част от този разговор и продължихме дни преди телевизионната премиера. За съжаление филмът не получи своето разпространение по кината, каквото заслужаваше.

"Синът на София" е най-добрият филм Tribeca, New York

28 April 2017

Нашата кoпродукция спечели наградата за най-добър филм на фестивала в Tribeca, New York

След „Уестърн“, който беше селектиран в „Особен поглед“ на фестивала в Кан, втора ко-продукция на „Чучков Брадърс“ получава световно признание. "Синът на София" спечели наградата за най-добър филм на втория по големина фестивал за независимо кино в Ню Йорк и създаден от Робърт Де Ниро - Tribeca, New York.

Анжел Вагенщайн и филмът „Изкуството е оръжие”

25 April 2017

Официалната премиера на филма ще отбележи 95-ата годишнина на Анжел Вагенщайн на 17 октомври 2017 г. на фестивала Синелибри.

Анжел Вагенщайн: „Всяка революция е една авантюра с неясен изход - твърде често различен от посланията в началото й, защото революциите се раждат, за да променят околния пейзаж и да умрат.”

„Посоки” на Стефан Командарев участва в „Особен поглед” в Кан

14 April 2017

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата “Особен поглед” в Кан

„Уестърн”, копродукцията с българско участие на братя Чучкови, както и филмът „Out”, представен като проект на София Мийтингс през 2015 година, също ще бъде участват в престижната конкурсна програма на юбилейното 70-о издание!

Кой се страхува от Юлия Кръстева?

28 March 2017

Премиерата на филма ще бъде един от акцентите на филмовия фестивал “Маster of Art”

Филмът, копродукция на БНТ, НДК и Wonderland Productions, ще бъде представен на 20 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. Лентата показва фрагменти от живота на един от най-ярките умове на нашето съвремие - българката Юлия Кръстева – лингвист, писател, философ, психоаналитик, феминист, семиотик, атеист, съпруга и майка.

Устойчиво развитие на българската филмова индустрия

22 March 2017

Покана за учатие в кръгла маса на 4 април 2017 г., 10.00 часа, Голяма конферентна зала, УНСС

„Център за аудиовизуална политика и медийни изследвания“ и катедра „Медии и обществени комуникации“, в партньорство с Обсерватория по икономика на културата, Асоциация на филмовите продуценти, Асоциация на българските оператори и Българска асоциация на кинорежисьорите, организират кръгла маса на тема „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“.

Филмът „Воевода“ и значението му в контекста на историческия жанр

06 March 2017

Рeцензия на Вергиния Милошева, студент III курс в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", специалност "Екранни изследвания и журналистика"

Авторката избира смел начин, да разкаже историята на Румена. Събирана и предавана от уста на уста, а образът ѝ многократно митологизиран и развенчаван, пише в своята рецензия за филма "Воевода" Вергиния Милошева, студент III курс в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", специалност "Екранни изследвания и журналистика"

Между две бири… с актьора Димитър Николов

31 December 2016

Тази година на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2016, Димитър Николов получи наградата за най-добра мъжка роля за филма „Христо“ (реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов), поделена с Иван Налбантов („Безбог“). На същия фестивал се представи и с два късометражни филма – „Дрехи“ (Веселин Бойдев) и „Преди да заспя“ (реж. Николай Тодоров).

ТРИ ЦВЯТА: БИТИЕ

25 December 2016

„Цялото човешко дело изглежда и наистина се състои от това – всяка минута човек да доказва на себе си, че е човек, а не винтче!“ Фьодор Достоевски, „Записки от подземието“