Разговорът с... Владислaв Тодоров

23 August 2017

„Човек по един или друг начин трябва да се стреми да бъде майстор, за да бъде удивителен.”

Поводът да се срещнем с Владислав Тодоров бе премиерата на книгата му „Пумпал” на издателство „Колибри”, в чийто офис правим и нашия разговор. Той се проведе през месец май когато двамата с режисьора Тео Ушев кандидатстваха с проект за игрален филм по романа. Художествена комисия за игрално кино го оцени високо и предстои да бъде сниман. След „Дзифт” и „Цветът на хамелеона” предстои да видим и трети филм по сценарий на Владислав Тодоров.

Българското кино на Фестивала в Торонто

23 August 2017

Вчера Международният филмов фестивал в Торонто, Канада, обяви селекцията си за 2017 г.

“Посоки” на Стефан Командарев и “Уестърн” на Валеска Гризебах са селектирани в програмата “Съвременно световно кино”, която представя различни режисьорски гледни точки от цял свят. Програмата включва филми от Афганистан, Аржентина, Белгия, България, Дания, Израел, Индия, Мозамбик, Испания, Шри Ланка, Канада, Япония и др. И двата филма осъществиха световната си премиера в официалната селекция на Кан през май и оттогава жънат фестивални успехи по света.

Българското кино в престижна селекция!

22 August 2017

“Безбог” и три миноритарни български копродукции са избрани да участват за "Европейските филмови награди" 2017

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 година.

Отново с награда в Локарно!

13 August 2017

“3/4” на Илиян Метев получи наградата “Златен леопард" за съвременен филм

Секцията Concorso Cineasti del presente е посветена на обещаващи режисьори от цял свят, които представят първи и втори филм. За наградата “Златен леопард за съвременен филм" се състезаваха 16 пълнометражни игрални и документални филми.

Изкуството да бъдеш продуцент

07 August 2017

Теоретично пътешествие във филмопроизводството, подписано от проф. Любомир Халачев

Любомир Халачев има над 100 късометражни филма и множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на осем книги в областта на киното и телевизията и на три книги с разкази. През 1991 г. основава „Кодиак“ – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм“. Халачев е сред основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми. Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур, ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (2011–2015).

Отворено писмо

27 July 2017

Български режисьори и продуценти настояват за промени в Закона за филмовата индустрия

30 български режисьори и продуценти, които през последните години са в авангарда на българското кино и печелят успехи извън страната излязоха с отворено писмо до държавните институции във връзка с готвените промени в Закона за филмовата индустрия. Публикуваме цялото писмо без съкращения и редакция.

БЛОК КИНО 2017

19 July 2017

Това лято Блок Кино ще покаже 25 български (игрални и документални) филма в десет квартала на София.

Отворени прожекции на ново българско кино в градинката пред блока. Това е вълшебството на Блок Кино, което за трета поредна година преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в салони под открито небе. През юли и август ни очаква специална селекция от най-доброто ново игрално и документално кино у нас и разходка из емблематични квартали в София. Входът е свободен!

Българските филми в Сараево 2017

18 July 2017

Два филма, подкрепени от НФЦ - “Посоки” на Стефан Командарев и копродукцията “Синът на София” са селектирани в конкурса на фестивала.

Копродукцията "Реквием за г-жа Й.", също подкрепена от НФЦ, е селектирана в секцията "На фокус", която представя изключителни регионални творби, вече извоювали успех на престижни международни фестивали.

Нов филм за българската азбука

03 July 2017

Премиерата на „За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука“ е в „Люмиер Лидл“ на 5 юли

ЗА СВЕТИ МЕТОДИЙ, ГЛАГОЛИЦАТА, КИРИЛИЦАТА И БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА е портрет на Свети Методий, стъпващ изцяло върху оригиналните исторически извори и църковни жития. Премиерата на филма е в кино „Люмиер Лидл“ на 5 юли (сряда) от 19:00 часа.

СЛАВА с нoминация за LUX PRIZE!

03 July 2017

Още два филма с българско участие са в късата листа на европейската награда.

Филмът „Слава” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева е в късия списък на десетте заглавия, които тази година ще се състезават за престижната европейска наградата на Европейския парламент LUX PRIZE 2017.

Награди на Българската филмова академия

27 June 2017

Седем награди получи филмът на Иван Павлов "Спомен за страха"

Филмът „Спомен за страха” получи седем награди - за режисура (Иван Павлов), сценарий (Красимир Крумов - Грец), операторско майсторство (Светла Ганева), музика - (Божидар Петков), сценография - (Анастас Янакиев) и монтаж - (Мария Ханджиева).