IV фестивал „Срещи на младото европейско кино” 2017

08 June 2017

18 филми, обединени от темата за мечтата, идват на европейски кинофестивал

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” кани тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така. Това може да се тълкува като своеобразен реверанс към завършващите учебната година ученици и студенти, които са главните герои и основна публика на събитието. В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти на млади, но вече наградени режисьори.

Конкурс за сценарий на късометражен филм

08 June 2017

Българско кино общество организира конкурс за сценарий на късометражен филм, за да подпомогне млади български автори и режисьори.

Конкурсът е отворен за участници на възраст до 35 години. Сценариите трябва да са свързани по един или друг начин с темата на конкурса за 2017г. - „Контрол”. Приемат се текстове с дължина до 20 000 печатни знака, за всички видове филми - игрални, анимационни, документални, експериментални.

Филмът "Киното срещу властта"

12 May 2017

Олег Ковачев: Искам филмът да е поклон пред паметта на онези кинотворци, които ни гледат от небето!

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или “осакатени” филми, са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Партийната естетика срещу свободата да казваш истината в своя филм. Следват житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българскто кино. И в крайна сметка – прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството.

Теодор Ушев и Владислав Тодоров в България

12 May 2017

Аниматорът ще ни представи изложба от свои илюстрации, вдъхновени от „мрачната" фантазия на писателя.

Владислав Тодоров се завръща с диаболичната приказка „Пумпал”! Повод за срещата на 17 май в Дома на киното е и юбилейното издание на култовия роман „Дзифт”, екранизиран с успех под режисурата на Явор Гърдев. Тодоров има още един филмиран роман - „Цинкограф”, чиято филмова адаптация е дело на Емил Христов и носи заглавие „Цветът на хамелеона”. За творчеството на Владислав Тодоров ще говори проф. Александър Кьосев. Актьорът Башар Рахал, който ще прочете откъс от новия роман. На Вашето внимание публикуваме откъс от новия роман на Владислав Тодоров - "Пумпал"

„Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“

10 May 2017

Откъс от автобиграфичната книга на голямата българска актриса на издателство “Книгомания“

Кой може да забрави Кулишева от „Двойникът“ и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!“ Или Седларова от „Опасен чар“, неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..“ Ами Димитрова от „Дами канят“? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по плещите на автоинструктора Стефан Данаилов: „Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?“

Между две бири… с актьора Стефан Денолюбов

09 May 2017

Разговор със звездата на филмите "Докато Ая спеше" и "Слава"

Нямам спомен откога се познаваме със Стефан, дори не мисля, че сме се запознавали официално. Той е от актьорите, с които контактът става бързо и непринудено. За това помага не само специфичното му чувство за хумор, но и умението да съблазнява събеседника или зрителя с естественото си поведение. За този разговор няма конкретен повод. Решихме да си поприказваме за смисъла и жертвите в актьорската професия и за последните му роли във филмите „Урок“, „Докато Ая спеше“ и „Слава“

Месец на документалните филми

07 May 2017

Кино „Люмиер Лидл” организира месец на българските документални филми, подкрепени от НДК

Сред заглавията, които ще видим през целия май, е филмът „Катя Паскалева - последната роля” с режисьор Ема Константинова, разказващ за скрития образ на голямата звезда на българското кино и театър.

Венцислав Василев: Вярвам в прошката!

29 April 2017

Разговор с режисьора на филма „Сняг”, който БНТ ще излъчи на 30 април вечерта

В неделя (30 април) по БНТ 1 стартира поредица „Ново българско кино”, която започва с дебютния пълнометражен филм на режисьора и сценарист Венцислав Василев – „Сняг”. Преди две години, филмът бе в конкурсната програма на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015, където направихме част от този разговор и продължихме дни преди телевизионната премиера. За съжаление филмът не получи своето разпространение по кината, каквото заслужаваше.

"Синът на София" е най-добрият филм Tribeca, New York

28 April 2017

Нашата кoпродукция спечели наградата за най-добър филм на фестивала в Tribeca, New York

След „Уестърн“, който беше селектиран в „Особен поглед“ на фестивала в Кан, втора ко-продукция на „Чучков Брадърс“ получава световно признание. "Синът на София" спечели наградата за най-добър филм на втория по големина фестивал за независимо кино в Ню Йорк и създаден от Робърт Де Ниро - Tribeca, New York.

Анжел Вагенщайн и филмът „Изкуството е оръжие”

25 April 2017

Официалната премиера на филма ще отбележи 95-ата годишнина на Анжел Вагенщайн на 17 октомври 2017 г. на фестивала Синелибри.

Анжел Вагенщайн: „Всяка революция е една авантюра с неясен изход - твърде често различен от посланията в началото й, защото революциите се раждат, за да променят околния пейзаж и да умрат.”

„Посоки” на Стефан Командарев участва в „Особен поглед” в Кан

14 April 2017

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата “Особен поглед” в Кан

„Уестърн”, копродукцията с българско участие на братя Чучкови, както и филмът „Out”, представен като проект на София Мийтингс през 2015 година, също ще бъде участват в престижната конкурсна програма на юбилейното 70-о издание!