„Страх“ – между цветовете на любовта и омразата

27 September 2020

Филмът „Страх“ провокира възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна и техният художествен ръководител Елица Матеева да напишат общ текст с размисли за премиерната творба, която е в конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския филм „Златна роза“. Елица Матеева

Български филми на фестивала „Μaster of Αrt“

16 September 2020

Документалните творби ще бъдат показани премиерно в кино „Люмиер Лидл“

Вълнуващи истории очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл“ с филмите от програмата на фестивала за документално кино „Master of Art”. Есенното издание ще продължи до 24 септември, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани премиерно българските филми „Стихията Медея“, „Чакащи артисти“ и „Икар от Кочериново“. Кинолюбителите ще бъдат част от истории за силното приятелство и трудностите по пътя към успеха.

„Пепел върху слънцето“ и „Дани. Легенда. Бог.“ с премиери на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Новото българско кино ще бъде представено и София Филм Фест, есен 2020

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.

Новият филм на режисьора Иван Черкелов в конкурсната програма на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Филмът ще бъде представен и на София филм фест, есен 2020

„Не влизай в пререкание с персонала на банята“ (2019) е филм за двама души – брат и сестра, които се търсят, разминават и сближават на фона на клокочещия наоколо живот. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Започва СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - ЕСЕН 2020

16 September 2020

Фестивалът ще се проведе от 24 септември до 15 октомври, в десет традиционни киносалона, на открито на платформата Sofia Summer Fest, а избрани филми ONLINE

Представяме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на Церемония, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата буря, която София помни в новата си история. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Насладете му се!

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют

09 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020 и със специална прожекция на София филм фест, есен 2020

Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. „До последния каприз“ е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

Кинематографическата деятелност на Чарлс Райдър Нобъл и Джон Маккензи на Балканите

21 June 2020

Д-р Петър Кърджилов, д.н. представя най-новото си изследване, публикувано на англисйки език от научно издателство „Кеймбридж”

Книгата представлява документална реконструкция, обхваща ранен и сравнително слабо изследван период от историята на киното. Тя е плод на задълбочени, детайлни и дългогодишни проучвания. Посредством умелото използване на историческите извори и богатия фактологически материал, открити от автора в периодичния и специализирания печат, в рекламни филмови каталози, архивни документи и административни протоколи, в мемоари и лична кореспонденция, изданието проследява (крачка по крачка) пътя на Чарлс Нобъл и Джон Маккензи в България; съдбата на заснетите от тях кинокадри, показани първоначално в Лондон (театър „Алхамбра” и клуба на Кралското научно дружество), а след това и в Западна Европа, Щатите и България; отзивите в печата за тези филми, отразяващи отношението на обществото към тях…

София Филм Фест 2020 се завръща!

16 June 2020

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 – лято и есен.

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Февруари" на Камен Калев в официалната селекция на Кан 2020!

03 June 2020

Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс онлайн, филмът е в Официалната селекция на КАН, оповестена преди минути от артистичния директор Тиери Фремо

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Десетилетие на българското кино по Neterra.TV+

02 June 2020

Домът на киното представя в цяла България специална селекция от успешни български филми за периода 2010-2019 в онлайн платформата Neterra.TV+

И за България, и за света, новото десетилетие започва с возвисяващо разкритие – киното е навсякъде и по всяко време. По тази причина Домът на киното, с подкрепата на Столична община, насочва поглед към обещаващия потенциал на българското кино, опознавайки неговите постижения от последните десет години. Онлайн платформата Neterra.TV+ се присъединява към инициативата и предоставя пространството си, за да направи достъпа до нея максимално лесен и приятен.

Избрани филми на АГИТПРОП вече са онлайн

29 May 2020

„Безкрайната градина“, "Георги и пеперудите", „Татко снима мръсни филми“ и други филми вече могат да се видят от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+

Редица от най-интригуващите и ценени филми на утвърдената независима продуцентска компания АГИТПРОП вече ще са достъпни онлайн за всички почитатели на завладяващите истории от действителността. Неколкократно награждаваните български заглавия „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“, „Момчето, което беше цар“, и „Татко снима мръсни филми“ вече могат да се закупят или наемат за 48 часа от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+, предлагаща все по-интересно и качествено българско съдържание. Наред с документалните заглавия е наличен онлайн също така първият пълнометражен проект на творческия екип, режисиран от Галин Стоев – „Безкрайната градина“.