Анри Кулев с наградата „Съживено наследство“

09 October 2020

На 9 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде присъдена годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото.

Годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН Съживено наследство / Animated Heritage за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото се присъжда на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ от Научния съвет на института. Наградата представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, и е изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново от скулптора Симеон Симеонов.

Жоао Ботельо: Песоа, Сарамаго и годината на всички опасности

08 October 2020

Интервю на Мануел Халперн за „Литературен вестник“ - Португалия. Превод от португалски – Сони Бохосян

След Фернао Мендеш Пинто, Алмейда Гарет, Еса де Кейрош, Фернандо Песоа и Агущина Беса-Луиш идва ред на Жозе Сарамаго. В „Година на смъртта на Рикардо Рейш”, който ще гледаме на предстоящия фестивал Синелибри от 18 октомври, режисьорът придава образ, звук и движение на Рикардо Рейш и Фернандо Песоа по романа на португалския Нобелов лауреат.

Агнешка Холанд: „Не може да изградиш нищо върху омразата"

05 October 2020

Портрет на легендарната режисьорка от полския киновед Барбара Холендер, фотограф: Боряна Пандова

„Целта на живота ми не е успеха", казва Агнешка Холанд. „Имам огромно желание да общувам с хората, да говоря ˗ чрез филмите си ˗ за това, което ми се струва важно в даден момент."

Наградите на „Златна роза“ 2020

02 October 2020

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за пълнометражен филм се присъжда на филма “Страх”, продуцент: Про филм – Асен Владимиров; сценарист и режисьор: Ивайло Христов; оператор Емил Христов “За умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми”. Специална награда на журито за филма “Сцени от живота на една актриса”, продуцент: Гала филм – Галина Тонева, Кирил Кирилов; сценарист и режисьор: Иван Владимиров; оператор: Георги Челебиев “За оригиналния и иновативен филмов разказ”

„Кръвта на пеликана“

01 October 2020

... или когато децата спасяват пукнатините в сюжета

Радвам се, че съм научила своите възпитаници да бъдат безкомпромисни в търсенето на стойностите на всяка артистична творба. Те знаят, че след време особеностите на живеенето ни предполагат премълчаване или пък бездействие. В случая на „Кръвта на пеликана“ в основната конкурсна програма от фестивала на българския игрален филм има подобен проблем, за който споделих по време на пресконференцията-проблеми на сценарна основа, от които идват празнините във филма. Не сме коментирали все още филма в час, но поставих задача да се пише за него така, както сме говорили за същността на компоментите на един филм и наистина сред опиталите да анализират „Кръвта на пеликана“, на вашето внимание предлагам мнението на Стелиан Генчев-12 клас-Първа езикова гимназия, което ми се стори най-адекватно на вътрешното ми усещане за конструкцията на филма. Eлица Матеева-худ.ръководител кино школа „Братя Люмиер“- ОДК-Варна

„Сцени от живота на една актриса“ – отпаднали парчета любов

30 September 2020

„Днес вече няма звезди. Всеки носи своя срок на годност, защото животът е слалом. Винаги надолу! Много малко хора могат да се движат нагоре. И никой не запазва фигурата си! Искам да кажа физиономията си. Да, онова, което исках беше само името, а него го имах! Актьорите днес се числят към така наречените подробности. Жалко за времето. Това време е пропиляно щом не е наше. За щастие, то ще стане минало и тогава със сигурност вече няма да бъде наше. Все пак не всеки има свое минало. Освен това мен вече ме няма. Не се плашете, аз, естествено, ще остана тук завинаги. При вас. В моя хубав костюм! В този театър...Не е нужно повече. Благодаря Ви.“ Елфриде Йелинек из „Няма нищо. Малка трилогия на смъртта“

„Страх“ – между цветовете на любовта и омразата

27 September 2020

Филмът „Страх“ провокира възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна и техният художествен ръководител Елица Матеева да напишат общ текст с размисли за премиерната творба, която е в конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския филм „Златна роза“. Елица Матеева

В навечерието на "Златна роза" 2020

21 September 2020

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври

Български филми на фестивала „Μaster of Αrt“

16 September 2020

Документалните творби ще бъдат показани премиерно в кино „Люмиер Лидл“

Вълнуващи истории очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл“ с филмите от програмата на фестивала за документално кино „Master of Art”. Есенното издание ще продължи до 24 септември, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани премиерно българските филми „Стихията Медея“, „Чакащи артисти“ и „Икар от Кочериново“. Кинолюбителите ще бъдат част от истории за силното приятелство и трудностите по пътя към успеха.

„18% сиво“ – състояние на тъгата

16 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020

Ако някой ме попита, дали искам да се завърна във Варна, ще отговоря, че аз никога не съм я напускала физически, макар че в сърцето ми Варна отдавна не е моят град. Битувам в него по необходимост. Или поради дефицит да бъда другаде. Дори не мога да си представя къде бих избрала да бъда, защото единственото, което мога да избера днес е… какъв филм да гледам. Ще ви разкажа за моят избор - да гледам премиерния български филм „18% сиво“.

„Пепел върху слънцето“ и „Дани. Легенда. Бог.“ с премиери на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Новото българско кино ще бъде представено и София Филм Фест, есен 2020

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.