Наградите "Златен ритон" 2020

10 December 2020

Тази вечер бяха обявени наградите на 25-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", който се проведе изцяло онлайн

Днес се открива София ДокуМентал, издание "0"

10 December 2020

Пълната програма от филми и специални събития на фестивала (10-18 Декември) може да се гледат онлайн на www.documental.bg

София ДокуМентал обяви пълната програма на фестивала, която в девет поредни дни ще представи ексклузивен набор филми и събития, посветени на световното документалното кино. От 10 декември (Международен ден на човешките права) заглавията от програмата ще бъдат достъпни на stream.documental.bg до 18 декември, премиерно за България.

София ДокуМентал 2020

28 November 2020

Международен филмов фестивал за документално кино с фокус върху човешките права ще се проведе от 10 до 18 декември 2020 г., онлайн на www.documental.bg

От 10-ти до 18-ти декември 2020 г., Балкански документален център - София, подкрепен от Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център, организира филмов фестивал, посветен на световното документално кино с фокус върху човешките права. Филмите ще бъдат достъпни онлайн от 10-ти декември на платформата на фестивала www.documental.bg, като местата за всеки филм ще бъдат ограничени.

Филмотеката с филми в онлайн портала European Film Gateway

27 November 2020

Всички зрители по света вече имат достъп до 43 български заглавия обхващащи периода 1913-1943 г.

Забележителният документален филм на Александър Жеков „Балканската война” (1912-1913 г.) дава безпрецедентен поглед към военните действия и живота в тила. Жеков успява да получи разрешение да се приближи с камерата си изключително близо до фронтовата линия – нещо, което е било забранено според тогавашните военни разпоредби.

"Златен ритон" 2020 изцяло онлайн!

27 November 2020

25-ят фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе 4 до 10 декември

За първи път 25- ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 на сайта: zlatenriton.bg. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.

„Зеровил“ – оскърбителен опит за любовно писмо към киното

20 November 2020

Никола Йорданов е възпитаник на киношкола „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс-Варна. Публикуваме неговия искрен и личен опит да направи критическо сепуко на „Зеровил“, след прожекцията от програмата на „Cinelibri“ във Варна.

Джеймс Бонд идва през декември в HBO GO

18 November 2020

Всички филми за Агент 007 ще са достъпни ексклузивно на стрийминг в HBO GO

След сагите от вселените на Marvel и Star Wars, HBO GO ще се превърне в дом на поредната успешна филмова поредица, спечелила сърцата на феновете от всички поколения. От 1 декември в стрийминг платформата ще бъде достъпна пълната колекция с 26 филма, посветени на агент 007 на британските секретни служби, а отделни филми ще бъдат излъчвани през следващите месеци и по линейните канали HBO и Cinemax.

Берлин Александърплац – невъзможният сремеж за по-добро „утре“

10 November 2020

Айрин Айлин прави своя дебют като автор на ревю за филма „Берлин Александърплац“, който спечели голямата награда за майсторската си адаптация на роман в конкурса на последното издание на „Cinelibri“. Айрин от тази година е част от екипа на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс – Варна, но тя се занимава и с театър - посещава школата на варненския актьор Стоян Радев, а голямата й мечта (засега) е: да изучава тънкостите на монтажа.

Суперпродукцията „Повярвай, за да видиш” с премиера в София

10 November 2020

На 11 ноември от 18.30 часа в Дома на киното, под шапката на Sofia Biting Docs, зрителите ще могат да видят филма премиерно

„Мисля, че духовността ще промени света”, споделя прочутата фотографка Габи Хербщайн. На 11 ноември от 18.30 часа в Дома на киното, под шапката на Sofia Biting Docs, зрителите ще могат да видят премиерно суперпродукцията „Повярвай, за да видиш”, върху която Хербщайн работи три години. „Филмът е мост, минавайки по който ще открием вярата в нас.”