Киномания отдава почит на Федерико Фелини

22 March 2021

По повод 100-годишнината от рождението на режисьора ще бъдат представени пет негови филма

Още на 01 април Киномания започва по традиция с ретроспектива на голям режисьор - една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер” и „Одеон”.

Павел Юрачек и Чехословашката нова вълна на София филм фест 2021

17 February 2021

Специална програма на Чешкия център и 25-ия София Филм Фест

През своята 25-годишна история международният филмов фестивал София Филм Фест е правил акценти върху различни школи и течения на световното кино, с което е обогатявал кинопознанията на вярната си публика. Новата вълна в киното на Чехословакия е една от най-важните теми, с които София Филм Фест се асоциира. На 25-ото издание в партньорство с Чешкия център се спираме на творчеството на един от най-значимите представители на „Чешкото чудо“ – режисьорът и сценаристът Павел Юрачек, който също е и драматург, поет, писател, публицист.

„Още по едно“ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

07 February 2021

Фестивалът ще предложи и ретроспектива на големия датски режисьор

Той е чаровният, вглъбен, чувствителен майстор-разказвач, когото публиката познава още от последното десетилетие на ХХ век. Неусетно и безпрекословно, от интригуващата история на „Празненство”, през „Всичко за любовта”, „Скъпа Уенди”, „Един мъж се завръща у дома“, „Субмарино”, разтърсващия, награждаван в цял свят „Ловът”, класическата екранизация „Далече от безумната тълпа”, „Комуната”, „Курск“ и до миналата година с фестивалния фаворит „Още по едно“, Томас Винтерберг се превърна през годините в творец, уважаван от фестивални селекционери и киноспециалисти и обичан от зрителите.

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ продължава онлайн и през януари 2021

08 January 2021

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма на Дома на киното, която продължава до 17 ЯНУАРИ в онлайн пространството на новата платформа ФИЛМИРА. Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн, в условията на продължаващи пандемични ограничения за киносалоните

Берлин Александърплац – невъзможният сремеж за по-добро „утре“

10 November 2020

Айрин Айлин прави своя дебют като автор на ревю за филма „Берлин Александърплац“, който спечели голямата награда за майсторската си адаптация на роман в конкурса на последното издание на „Cinelibri“. Айрин от тази година е част от екипа на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс – Варна, но тя се занимава и с театър - посещава школата на варненския актьор Стоян Радев, а голямата й мечта (засега) е: да изучава тънкостите на монтажа.

Ден на европейското арт кино

03 November 2020

На 8 ноември в Дома на киното, зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия

За пета поредна година CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино”

„Лято 85“ – за плажовете и залезите на Нормандия и първото влюбване

01 November 2020

След премиерата на „Лято 85“ във Варна, в рамките на кино-литературния фестивал „Cinelibri“, предлагаме и разсъжданията на Кристина Стефанова – киношкола „Братя Люмиер“ към ОДК-Варна с худ. ръководител Елица Матеева. Кристина е акредитирана от фестивала, в качеството на млад кино наблюдател за kinoto.bg.

„Берлин Александерплац“ с награда Синелибри 2020

26 October 2020

Драматичният филмов епос „Берлин Александерплац“ (2020), копродукция на Германия, Нидерландия, Франция и Канада, спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса на Синелибри 2020! Филмът на режисьора Бурхан Курбани е вдъхновен от монументалния роман на Алфред Дьоблин, който е бил обект на различни екранни адаптации през годините.

„Лято 85“ – отвъд рамката на картината

25 October 2020

Най-интересно е онова пътуване, в което образите напускат рамката на своята картина, извън пространството и предварителните нагласи

Франсоа Озон е един от френските режисьори, който за своите 52 г. притежава късмета и таланта, за да заснеме различни по естетика филми, но винаги верни на онази максима, че филм без любов не е филм.

„Нарцис и Голдмунд“ – между небето и земята

23 October 2020

През 1930 г. излиза романът на Херман Хесе „Нарцис и Голдумнд“, преведен на повече от 40 езика. Действието на романа се развива в Средновековието. Нарцис е отдаден на вярата и своята килия, а по-младият от него Голдумнд, доведен в същия манастир, където Нарцис търси важните истини за света, се отдава на любовта, изкуството и приключенията. Единият излиза в света, търсейки приключения, другият спира света в манастирска килия. Нарцис и Голдмунд са въплащение на противоположни модели за намиране на щастие и пътека в живота. Това вероятно е причината книгата все още да е популярна сред много млади хора. Австрийският режисьор Стефан Рузовицки се хвърля смело със средставата на кича, класиката и патетиката в екранизирането на романа. Понякога кадрите наподобяват боен секс клуб, друг път излъчват епичен религиозен аскетизъм, но в никакъв случай филмът от програмата на „Cinelibri“ 2020 не ни прави безразлични към пищната му картинност.

Тилда Суинтън в новия филм на Алмодовар

22 October 2020

„Човешкият глас” ще има три прожекции в зала 1 на НДК в програмата на Киномания 2020

Вече е традиция организаторите на Киномания да включват в програмата си поредното ново творение на испанския режисьор Педро Алмодовар, който винаги успява да изненада публиката с впечатляваща история.