„Паралелни майки” на Педро Алмодовар открива Киномания 2021

11 November 2021

Киномания 2001 започва на 18 новмври в Зала 1 на НДК от 19.00 ч.

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки” ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала, която се проведе по-рано днес. „Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Филм за Енио Мориконе на Киномания 2021

01 November 2021

Документалният филм „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от режисьора на "Ново кино "Парадизо", Джузепе Торнаторе

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

Cinelibri 2021 с 21 филма онлайн

03 October 2021

Всеки филм може да бъде нает за гледане индивидуално или като част от пакет

От 2 до 31 октомври феновете ще могат да се насладят на изключителни филмови премиери, като над 80% от заглавията ще бъдат показани у нас за първи път, непосредствено след успехите, които отчетоха на най-елитните международни форуми. Зрителите от цялата страна ще имат достъп до значителна част от селекцията за втора поредна година. Това ще е възможно благодарение на паралелните излъчвания чрез платформата Neterra.TV+

„Жените наистина плачат“ с премиера на София филм фест, есен 2021

12 August 2021

През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм „Жените наистина плачат“ пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест.

Весела Казакова и Мина Милева начело на журито на „Венециански дни“

26 July 2021

„Жените наистина плачат“ - в септемврийското издание на 25-ия София Филм Фест 2021

Троен „удар в десетката“ само за три години на българския женски кинодует Мина Милева и Весела Казакова. Дебютният им игрален филм „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 и през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест. Само преди седмица новият им филм „Жените наистина плачат“ участва с успех в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан, а преди ден световната филмова общност научи, че те са поканени да оглавят престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света.

„Туве“ – за кометите на обичта, кацнали в Муминската долина

11 July 2021

„Туве“ е филм за чувствителността на твореца, за крехкото потъване в света на другия, за невъзможността да обичаш, когато личностните прегради са по-силни от чувствата

„София филм фест“ във Варна отново ще има лятно издание като основна част от селектираните филмови предложения ще се прожектират в двора на НУИ „Добри Христов“. По традиция от миналата година преди всяка прожекция за доброто настроение на зрителите е предвидена и музикална програма. В първия ден 16 юли проектът Ya Ya & Chillov ще представят авторска музика в духа на акустичните и електронни звуци. Към варненските музиканти ще се включат и най-младите възпитаници на НУИ „Добри Христов“ - Варна.

Започва второто издание на "Сезонът на класическия филм"

13 June 2021

Българската филмотека се присъединява към събитието обединяващо 22 институции от цяла Европа с програмата „Лято в стара България“

Инициативата на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС. Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

Наградени филми от Берлинале и Клермон-Феран гостуват 9 дни в София

11 June 2021

От 22 до 30 юни ще се проведе седмото издание на фестивала „Срещи на младото европейски кино“ 2021

В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14- годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход - чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“ и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

Седмица на сръбското кино

18 May 2021

Събитието ще се проведе във Филмотечно кино „Одеон” от 21 до 27 май 2021 г. Селекцията е реализирана от двата филмови архива. В рамките на 7 прожекции ще бъдат показани 8 филма, създадени в различни периоди. Всички те са дигитално реставрирани от Югословенската кинотека.

Европейски филми в Деня на Европа

09 May 2021

На 9 май 2021 г. (неделя) по повод Деня на Европа бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България съвместно с кината от мрежата Европа синема – „G8“, София, „LUCKY Дом на киното“ – Пловдив, Фестивален и конгресен център – Варна, киноразпространителската компания BS филм , продуцентите „Агитпроп“ и „Компот колектив“ Ви канят на кино. Европейско кино! През целия ден в салоните на кино „G8“ (ул. „Уилиям Гладстон“ 8, София) ще бъдат показани специални селекции от европейски филми с вход свободен. Кината в Пловдив и Варна също ще програмират по един европейски филм специално за Деня на Европа. Билети могат да бъдат закупени на касите.

„Човешкият глас“ – елегантният драматизъм на любовния дискурс под знака на Алмодовар

23 March 2021

Тилда Суинтън сякаш излиза от опаковката на сън, когато тялото е мъртво за любов, но въображението все още бленува за допир с другия.

През 1930 г. Жан Морис Йожен Клеман или както го знаем ние хората от киното и театъра Жан Кокто сътворява „Човешкият глас“ едно от най-дълбоките произведения, които са невероятно изпитание за всяка актриса на сцената, защото тя трябва да премине през кръговете на ада, за да изиграе вика в раздялата, когато за любовта повече няма надежда.

Киномания отдава почит на Федерико Фелини

22 March 2021

По повод 100-годишнината от рождението на режисьора ще бъдат представени пет негови филма

Още на 01 април Киномания започва по традиция с ретроспектива на голям режисьор - една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер” и „Одеон”.