Световната анимация на кръстопът във Варна

14 September 2018

За 14-ти път Варна е столица на световната анимация!

За 14 път Варна е столица на световната анимация и винаги предложените конкурсни програми, съпътстващи събития, срещи с автори ангажират вниманието и въображението на публиката. И тази година Фонд „Култура“ на Община Варна предостави субсидия на събитието, която е по-ниска от субсидията на МФФ „Любовта е лудост“ и „Златна роза“ – фестивал на българския игрален филм. Истината, че с всяка следваща година субсидията на местния фонд за Световния фестивал на анимационния филм се редуцира.

Българското кино оживява във Viber

14 September 2018

Проектът е колаборация на софтуерната компания Horizon Software Solutions и филмова студия „Време“, подкрепена от Министерството на културата

Мобилната платформа за българска кинематография „Обичам българското кино“ е новият дом на култовите игрални, документални, научно-популярни, късометражни и анимационни филми от близкото минало. В подкрепа на вдъхновяващата инициатива Viber пуска уникален безплатен стикер пакет с любими реплики и образи, които безспорно са част от живота на няколко поколения.

Единайсет български филма на CineLibri 2018

10 September 2018

Пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri2018.

Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

Алфонсо Куарон спечели „Златен лъв” във Венеция

09 September 2018

Два филма продуцирани от Netflix взеха награди на Фестивала.

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели "Златен лъв" за лентата „Рома“ („Roma“). „Рома” е проспериращ квартал в родното място на Куарон, Мексико, където се развива семейната история на две жени през 1960 г. Черно-бялата творба продуцирана от Netflix е вдъхновена от детските спомени на режисьора.

“Панаир на суетата” с премиера по HBO

07 September 2018

Бедно момиче на име Беки Шарп се опитва да се изкачи до върховете на английското общество по време на Наполеоновите войни. В България вече можем да гледаме новата адаптация на класическия роман от Уилям Такъри „Панаир на суетата“ по HBO и в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Епизодите са 6 и ще се излъчват по HBO всеки вторник от 20:00 часа, като ще бъдат достъпни за гледане онлайн още от сутринта. Финалът е на 9-ти октомври, а първите два епизода вече са налични в HBO GO.

Започва новият сезон на „Като на кино”

07 September 2018

Единствено предаване за кино в родния ефир стартира на 8 септември (събота) от 12.30 ч. по bTV Cinema

Различни звездни водещи ще има във всяко издание на „Като на кино“, което се завръща в нов формат на 8 септември, всяка събота от 12:30 ч. по bTV Cinema. Повторението е всяка неделя от 7.00 сутринта по bTV!

Мартичка Божилова оглавява журито на CineLibri 2018

05 September 2018

Ето го състава на фестивалното жури, което включва петима професионалисти с международно признание.

Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на „Златна мечка” 2018 за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай”. За да отсеят най-талантливата литературна адаптация на годината, у нас пристигат големият френски романист и киносценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател, продуцент и актьор Херман Кох, постигнал световен пробив с романа „Вечерята“. Актьорската гилдия също е представена в журито - в лицето на британската звезда Майкъл Маккел. Към отбора на арбитрите се присъединява и Анди Делиана, известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор.

Филмовите акценти по VIVACOM Arena през септември

04 September 2018

„Чърчил” и „Сноудън” са сред хитовите заглавия в есенната селекция на VIVACOM Arena

През септември VIVACOM Arena отново предлага на своите зрители разнообразие от филми. Програмата се фокусира върху два филма, които разкриват важни личности от нашия исторически и политически свят – Уинстън Чърчил и Едуард Сноудън. Преди началото на учебната година VIVACOM Arena предлага на вниманието на своите млади зрители българския игрален филм „12 А”, който разказва за проблемите, които съпътстват съвременните тинейджъри. Не са забравени и феновете на екстремните сюжети, както и тези които са любителите на романтичното и драматично кино. VIVACOM Arena е 24-часов филмов канал, излъчващ без реклами! Каналът е наличен само за клиенти на VIVACOM TV на позиция 14.

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri

03 September 2018

„Човекът, който уби Дон Кихот“ на култовия режисьор Тери Гилиъм, ще бъде представен за първи път в България в рамките на CineLibri 2018.

Официалната премиера ще се състои на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа. Преди прожекцията ще бъде обявен победителят в конкурсната програма на фестивала, който ще получи награда за най-добра екранизация. Ранните билети с 25% намаление вече са в продажба! Зрителите ще имат шанс да си закупят намалени билети само две седмици, след което ще стартира продажбата на всички останали места и ценови категории в зала 1 на НДК.

За кожата на един фестивал

02 September 2018

Този текст се опитва да осмисли някои теми, свързани с битието на фестивала като съавтор на културния пейзаж в град Варна.

Смея да твърдя, че близо 20 години от живота на МФФ „Любовта е лудост“ са били част от моето време на осъзнаване с какво и за кого се прави изкуството и в частност киното. МФФ „Любовта е лудост“ навърши 26 години. Хубави, палави, трудни, богати, бедни, но шарени. Тази година е особена, прилича на изгорял житен клас. Нещо липсваше на МФФ „Любовта е лудост“ и все още не мога да намеря точната дума.

Наградите на МФФ "Любовта е лудост" 2018

31 August 2018

Голямата награда „Златна Афродита“ бе връчена на филма „Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Шандорр

"Пътуващи артисти" на режисьора Пал Шандор разказва за странстванията на една пътуваща театрална трупа и всички страсти, които се зараждат между хората.