В Пловдив бяха връчени наградите за документално и анимационно кино „Златен ритон“. Жури в състав: председател – Теодора Димова, писател, Геновева Димитрова, кинокритик, Петя Накова, режисьор, Свилен Димитров, аниматор, Йоханес Артинян, визуален артист и уеб дизайнер определи следните награди:

Журито единодушно присъжда „Златен ритон“ на филма „Последният гларус“ на Тонислав Христов за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал.

Журито единодушно присъжда „Златен ритон“ на анимационния филм „Следа“ на Аспарух Петров за професионализма и вълнуващия минимализъм.

Журито единодушно присъжда своята Специална награда на филма „Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо за лекотата, с която е разработена травматична за българската история тема.

Журито присъжда своята Специална награда на пълнометражния анимационен филм „Меко казано“ на Анри Кулев за прекрасната адаптация на детския свят на Валери Петров.

Наградата на Община Пловдив се присъжда на документалния филм „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов за дълбоките етични послания, които филмът отправя към следващите поколения.

Наградата на Община Пловдив се присъжда на пълнометражния анимационен филм „Флорентинска нощ“ на Сотир Гелев за красивата оригинална атмосфера и визия.

Наградата за сценарий се присъжда на филма „1200 страници болка“ на Атанас Киряков за ярко разказаната история на колоритна личност, противопоставила се на комунистическия режим.

Наградата за операторско майсторство се присъжда Веселин Христов за живописната и всевиждаща камера в „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова.

Наградата за режисура се присъжда на „Моят чичо Любен“ за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки.

Журито единодушно присъжда наградата за художник-постановчик на Димитър Димитров за визуалното богатство в „Артистът“, „Война“ и „Дъщерята на художника“.

Наградата за дебют се присъжда на „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов за живото и темпераментно изобразяване на силов аспект от съвременната ни действителност.

Наградата за дебют се присъжда на Спартак Йорданов за „Обезличаване“ за умелите превъплъщения на духа и завладяващия ритъм.

Почетна грамота получава „Отскубнати до корен“ на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов за откривателството на една фамилия, репресирана от тоталитарния режим и напълно забравена до този момент.

Почетна грамота за анимационен филм се присъжда на „Три птици“ на Мария Николова за въздействащото и органично смесване на различни техники.

Почетна грамота за документален филм получава „Оловният войник“ на Костадин Бонев за виталното и плътно изобразяване на рок действителността от 80-те години на 20 век.

Почетна грамота за анимационен филм се присъжда на „Да намериш дом“ на Мария Станишева за сърдечно разказаната житейска история на момиче от социалните низини.

Списък със Специалните награди на гилдиите и професионалните организации:

Награда на „Асоциация Академика 21" получава филма „Забрава“ на режисьора Валентина Фиданова – Коларова.

Награда на Аудиовидео Орфей за дебют получава Веселин Диманов и филма „Моралът е доброто“.

Награда на Национална Филмотека получава екипът на филма „Киноекстремисти“ на режисьора Боя Харизанова.

Награда на СБФД получава филмът „Моралът е доброто“.

Награда на Гилдия Критика в категория документален филм получава филмът „Да летиш с плавници“ на реж. Мария Аверина.

Награда на Гилдия Критика в категория анимационен филм получава „Лодка в дъжда“ с режисьор Йоана Атанасова.