„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Определен от международната критика като „социален трилър“, филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА "НФЦ", БНТ, МДМ - Германия, Евроимаж, Програма "Творческа Европа" – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР.

„Уроците на Блага“, от 15 декември в кината в цялата страна. Разпространител за България е А плюс филмс.

Снимки: Светослав Стоянов

Свързани статии