FILMER FORGE

27 May 2020

Започна приемането на проекти за питчинг сесията на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival.

Питчинг сесията предоставя възможност на дебютиращи кинотворци да представят авторски филмови проекти пред международно жури. На конкурсен принцип се избират най-обещаващите идеи, които се награждават с финансов грант, целящ подпомагане или цялостно финансиране на филмовите проекти, с услуги и т.н. Форумът дава възможност на участниците да намерят нови партньори и възможности за последващото развитие на техните проекти и филми. Проекти ще се приемат до 15-и юли.

„Заедно без теб“ с онлайн премиера

22 May 2020

Стоян Дойчев и Димитър Иванов играят главните роли в новия късометражен игрален филм на Димитрис Георгиев

Филмът „Заедно без теб“ на младия режисьор Димитрис Георгиев ще бъде представен ексклузивно на 22.05 (петък) в 18:00 часа в платформата за българско кино NO BLINK, а зрителите ще имат възможност да го гледат до следващия ден в полунощ. Филмът, вдъхновен от бягството на престъпниците Колев и Пелов от Софийския централен затвор през 2018 г.

Късо кино за дълъг размисъл, всяка сутрин в 8:00

01 April 2020

Благодарение на Кинематограф и София Филм Фест всяка сутрин от 8:00 ч могат да се гледат филми безплатно на сайта на kinematograf.bg

Територията на късото кино винаги е била terra incognita – не толкова заради някаква особена загадъчност, колкото поради простия факт, че за нея не се говори много. Една на пръв поглед подценявана ниша в изкуството, съдържаща в себе си повече истории, отколкото можете да си представите. В нея можем да открием всичко, включително да разпознаем собствените си житейски казуси и макар за мнозина то да е трудно за гледане, за други тъкмо това го прави гениално и вдъхновяващо.

"Предимства и предизвикателства на късите форми" от Петя Александрова

02 March 2020

Премиерата на книгата ще бъде на 4 март (сряда), от 18 часа в кино "Одеон".

В "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино", изд. Институт за изследване на изкуствата, авторът й Петя Александрова се вглежда в многообразието от кратки игрални филми (експериментални, независими, екранизации, хибриди, омнибуси и т.н.) и свързаните с тях нови посоки, нови стилове, нови имена - една неизследвана в своята цялост територия в екранната теория и практика. Книгата ще бъде представена от проф. Надежда Маринчевска като част от проекта "Посттоталитарното българско кино - модели и преспективи" на Института за изследване на изкуствата. Ще бъдат показани и филмите "Синът" на Христо Симеонов и "Чест" на Павел Веснаков. С любезното съгласие на Петя Александрова, на Вашето внимание предлагаме уводната част на книгата.

”Кино в длан” 2020

27 February 2020

Петото издание на фестивала ”Кино в длан” очаква филми до 31 март 2020

Филми, заснети с мобилни устройства могат да кандидатстват в петото издание на фестивала ”Кино в длан” до 31 март 2020 г. Изискванията към филмите са да са с времетраене до 5 минути и да са заснети с мобилно устройство /мобилен телефон или таблет/. Регистрацията за фестивала се осъществява чрез сайта mkino.org, а най-актуална информация за всичко, свързано с ”Кино в длан” може да се намери освен на сайта и на фейсбук страницата на фестивала. Там публиката може освен да гледа и коментира филмите участници, така и да сравни своята преценка с тази на журито, което е от утвърдени филмови специалисти.

Късометражните филми на София Филм Фест 2020

19 February 2020

За 18-а поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм

За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков и много други.

“Екран за нови кинематографисти” търси нови таланти!

29 January 2020

Събитието е запазена марка на варненското издание на "София филм фест" и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на големия екран

За 7-ма поредна година “София Филм Фест - Варна” отправя традиционното си предизвикателство към автори, търсещи изява в областта на киното, чрез формата “Екран за нови кинематографисти”. Събитието е запазена марка на варненското издание на фестивала и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на “големия екран”.

Номинирани и наградени с “Oскар” късометражни филми в София

16 December 2019

Международният фестивал IN THE PALACE представя ексклузивната си селекция в Дом на киното между 19 и 21 декември

В три последователни дни най-големият фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната, IN THE PALACE International Short Film Festival, представя най-доброто от света, а именно Оскар номинираните и наградени късометражни филми за 2019 г.

Днес се открива фестивала “Златен ритон” 2019

29 November 2019

На 24-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив ще бъдат представени 76 нови филми

76 нови филни ще бъдат представени с вход свободен на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива в петък, 29 ноември, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

Конкурс за късометражен филм

20 November 2019

За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм.

През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.

Късометражните филми в програмата на CineLibri 2019

22 September 2019

За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения

Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд 2000 лв. и се реализира съвместно с TatraTea чрез платформата Film Freeway. За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения. Церемонията по обявяване и награждаване на призьорите ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Lidl, веднага след като бъдат излъчени 10-те филма от конкурсната програма. Голямата награда се връчва от TATRATEA.