Кръгла маса - "Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция"

29 November 2019

Събитието е част от програмата на фестивала "Златен ритон" в Пловдив, организирано от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН

Кръглата маса „Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция“ се организира от сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН със съдействието на Националния филмов център. Кръглата маса е част от проекта на сектор „Екранни изкуства“ „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“, фонд „Научни изследвания“.

Днес се открива фестивала “Златен ритон” 2019

29 November 2019

На 24-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив ще бъдат представени 76 нови филми

76 нови филни ще бъдат представени с вход свободен на 24-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. Фестивалът се открива в петък, 29 ноември, в 18,00 часа в зала 1 на кино “ЛЪКИ Дом на киното” в Пловдив и ще продължи до следващия петък, 6 декември, 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

Номинираната за “Oскар” анимация „Mирай” нa Киномания

26 November 2019

Тазгодишната Киномания ще представи премиерно за страната ни анимацията за възрастни „Мирай” на режисьора Мамору Хосода. Филмът вече е носител на наградата на Японската академия за най-добра анимания и е номиниран за „Оскар” и „Златен глобус” за пълнометражна анимация. Прожекцията за България ще бъде в кино „Люмиер Лидл” на 30 ноември от 15:00 ч.

Разговорът с… Теодор Ушев

13 November 2019

"България изглежда като лабиринт, в който всеки се опитва да намери изход поединично"

Въпреки, че за мнозина професионалисти той е добре познат, за милиони зрители (най-вече в България) Теодор Ушев получи своята слава и популярност, благодарение на номинацията си за „Оскар“ за анимационния късометражен филм „Сляпата Вайша“ (2016). Най-новият му филм „Физика на тъгата“ (по едноименния роман на Георги Господинов) вече има шест награди от четири престижни световни фестивала – Торонто, Ванкувър, Отава и Монреал. Теодор Ушев пристига в България на Киномания, за да представи новия си филм, както и киноконцерта, който ще премине под наслов „Нарисувай ми тъга“. Продуценти от Токио ще осигурят специален софтуер за киноконцерта по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, който ще синхронизира ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява. Музикалното удоволствие за публиката ще поднесат музикантите от ансамбъл „Куарто“ със солист Иван Пенчев. Събитието ще бъде на 17 ноември (неделя) от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Снимки: ©Stephan Ballard

Отличниците на 15-я Световен фестивал на анимационния филм

16 September 2019

Преди отличниците, екранът на зала 1 принадлежи на децата от анимационните работилници на фестивала.

Оказа се, че Световният фестивал на анимационния филм е най-любимият кино фестивал на варненчетата, защото освен да гледат анимационни кинообразци, да присъстват на неповторими панорами и лектории, те имаха възможност и да научат повече за различни техники на анимиране и да направят своите първи опити в създаването на своя анимация.

Варна отново е столица на световната анимация!

12 September 2019

15-то издание на Световния фестивал на анимационния филм започна ударно с две изложби и със стегната церемония по официалното откриване. Най-хубавото е, че всичко е свързано с младостта, защото екипът на професор Анри Кулев – двигателят на фестивала е съставен от млади хора. На сцената нямаше приветствия от Община Варна, кметски представители и културни дирекции, което пък може би подсказва, че присъствието на подобни високи люде сякаш се е поизчерпало още повече, че се предполага посоката на словесността им – кино, музи, звезди, анимация, Варна 2019.

Българки автор с анимационна панорама в Сан Франциско

27 March 2019

На 28 март, 2019 г., в Delancey Street Theatre ще се прожектират поредицата от късометражни филми Masters of Survival

В красивата, рисувана на ръка анимация, сюжетът следва драматичната, трагична, окуражаваща и на моменти дори комична съдба на 10 бежанци. Всеки късометражен филм представя съдбата на един човек, който е принуден да изостави стария си живот и да започне ново начало. Филмите са показани на редица международни филмови фестивали в Европа и САЩ и са с прожекции в престижния Дом на Световните Култури в Берлин, Германия.

Наградите на 14-тия Световен фестивал на анимационния филм

17 September 2018

Снощи във Варна бяха връчени наградите и бе закрит 14-тият Световен фестивал на анимационния филм

„Тази вечер 14-тият Световен фестивал на анимационния филм завърши, но завърши условно, защото догодина продължаваме с новото издание. Ръкопляскате силно и аз силно се надявам, че хората, от които зависи фестивалът да го има, ще са тук в залата, за да Ви чуят. Една от целите на фестивала е връзката между поколенията и ние го правим, защото вече осма година работим в детска работилница тук във Варна. Ние ще бъдем щастливи, ако някои от тези деца в бъдеще станат професионалисти. Нека видим техния филм, а после на сцената ще се качат малките художници, които вложиха много сърце в това филмче.“ С тези думи започна церемонията по награждаването на отличените конкурсни заглавия от последното издание на Световния фестивал на анимационния филм, провел се от 12 до 16 септември във Варна.

Световната анимация на кръстопът във Варна

14 September 2018

За 14-ти път Варна е столица на световната анимация!

За 14 път Варна е столица на световната анимация и винаги предложените конкурсни програми, съпътстващи събития, срещи с автори ангажират вниманието и въображението на публиката. И тази година Фонд „Култура“ на Община Варна предостави субсидия на събитието, която е по-ниска от субсидията на МФФ „Любовта е лудост“ и „Златна роза“ – фестивал на българския игрален филм. Истината, че с всяка следваща година субсидията на местния фонд за Световния фестивал на анимационния филм се редуцира.

Българска късометражна анимация

26 April 2018

На 28 април (събота) от 20.00 ч. в Културен център G8 „Неконформистката алтернатива” представя филмова програма: Българска късометражна анимация

Анотация на програмата: Анимационното изкуство осигурява ниво на творческа свобода, каквото не се среща в много от другите жанрове на киното. Свобода, чиято рамка може да бъде единствено въображението на твореца. Представяме пет анимационни филма на български творци, които обхващат различни стилове и техники и носят своя концепция за света и за човека. „Когато човек спи, то той… постига тогава висшето битие, постига самия себе си“. Из "Упанишади" Куратор: Христо Симеонов Времетраене: 49’00 мин.