Седмица на македонското кино

16 January 2019

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми.

От 21 до 27 януари във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат представени съвременни пълнометражни и късометражни филми от Македония. Сред заглавията са носителят на наградата за най-добър късометражен филм на фестивала в "Сънданс" 2018 - "Погледни към нея" на режисьора Горан Столевски

Носителят на Наградата на журито в Кан на София Филм Фест 2019

11 January 2019

„Капернаум“ на ливанката Надин Лабаки, носител на Наградата на журито в Кан, в програмата на 23-тия София Филм Фест

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки беше удостоен в Кан 2018 със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Носител на награди от фестивали в цял свят – Калгари, Гент, Мелбърн, Монреал, Сараево, Стокхолм, Сао Пауло, както и на десетки номинации, „Капернаум” попадна сред претендентите за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм, както и в списъка с деветте заглавия, от които ще бъдат селектирани номинациите за „Оскар” в същата категория.

„Фаворитката“ – любовните триъгълници на властта

11 January 2019

Кино езикът на Йоргос Лантимос е ироничен и абсурден. Колкото по-дълбоко навлиза в дебрите на човешката трагедия, толкова по-злъчен е смехът му. Харесвам филмите му, защото умее да разрязва чувствително, с педантична яснота същността на човешките слабости, страсти и провали.

"Te" на Паоло Сорентино

08 January 2019

Скандалният хит на италианския киномайстор Паоло Сорентино - „Те” - ще може да бъде видян по арткината в София Пловдив и Варна от 11 януари тази година.

Филмът, разкриващ противоречивата личност на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, имаше само една прожекция в рамките на изминалата вече Киномания, където беше представен пред препълнената зала 1 на НДК.

„Красиво момче“ – бащи и синове в безусловна любов

07 January 2019

Звездата от филма "Призови ме с твоето име", Тимъти Шаламе бе номиниран със "Златен глобус" за играта си в "Красиво момче"

Откривам филмите, които ще ме развълнуват случайно. Ако в плаката има нещо, което грабва вниманието ми, то започвам да издирвам филма с риск да завържа минимум два-три троянски коня за компютъра си. Тази страст да гледам е като зависимост, но поне е безопасна.

Какво да гледаме в HBO GO и по HBO през януари

05 January 2019

Сред хитовете са "Островът на кучетата" и "Три билборда извън града"

Сред акцентите в съдържанието на HBO GO и HBO за месец януари, безспорните фаворити са първият хърватски оригинален сериал на HBO Европа, режисиран от Данис Танович – „Успех“ и дългоочакваният трети сезон на „Истински детектив“ с Махершала Али.

„Roma” - Алфонсо Куарон в „търсене на изгубеното време“

26 December 2018

„Roma“ е филм за една отминала епоха, споделена ни от Куарон с носталгия и интимност от ранга на „Фани и Александър“ или „Амаркорд“

Черно-белият „Roma” на Алфонсо Куарон е с аромата на детството и автентичното очарование на квартала, където режисьорът е отраснал. „Рим“ е филм за една отминала епоха, споделена ни от Куарон с носталгия и интимност от ранга на „Фани и Александър“ или „Амаркорд“. Тази интимност е породена не от буквалността на миналото, а от представата за детската чувствителност като вълшебство. Огромният Форд Галакси, който винаги създава проблеми при паркиране, характерният жест на Клео, за да си прибере косите си назад, страховитият горски пожар, изразът на малкия Пепе „когато бях по-голям, бях моряк“ – всички безценни цветни стъкълца от калейдоскопа на живота се складират в архивите на паметта.

„Далеч от брега“ - има ли чайки – самоубийци?

23 December 2018

„Далеч от брега“ е новият филм на режисьора Костадин Бонев, който провокира въображението на най-младата публика от кино школа „Братя Люмиер“ - Варна

Младежи от различни възрастови групи, които следят с интерес съвременното българско кино и не пропускат премиерните заглавия, се опитаха да поразсъждават върху различни теми, провокирани от филма „Далеч от брега“. Мария Иванова - VII клас от СУЕО „Ал.С.Пушкин“ и Стелиан Ганчев - X клас от Първа езикова гимназия - Варна написват текст, заедно с Елица Матеева (ръководител на кино школа „Братя Люмиер“), посветен на новата кино творба, която наскоро се завърна с награда от фестивала в Сочи (приз на руската преса).

„Островът на кучетата“ – новите приключения на фантастичния Уес Андерсън

30 October 2018

„Островът на кучетата“ е протест срещу целенасоченото унищожаване на света около нас.

Има няколко световни режисьори, които са верни на идеята, че киното трябва да ти намигва с очите на дете. Тери Гилиъм и Тим Бъртън в момента са на ръба на своята меланхолия, Жан Пиер Жьоне е твърде мълчалив, така че за фантастичността на киното, интерпретиращо света на големите като странна приказка със забавни, но твърде объркани възрастни и очарователни деца, които са наясно, че животът е приключение... остава да се погрижи 49 годишният американски режисьор.

Зад кулисите на филма "Бохемска рапсодия"

28 October 2018

Брайън Мей: "Спомням си топлината на Фреди и как не искаше да си губи времето за нищо излишно."

Изминаха повече от 25 години от смъртта на вокалиста и незаменим лидер на Queen Фреди Меркюри, но музиката му е все така жива. Фреди преодоля всички стереотипи, така както музиката на групата отказа да бъде поставена под какъвто и да е знаменател. Може би затова Queen са все така любими на различни поколения и култури и си остават глобален феномен. Сега носителят на „Еми“ Рами Малек (Mr. Robot) облича легендарния костюм и грабва микрофона, за да се превърне в краля на попрока в Бохемска рапсодия, истински празник с музиката на Queen, почитащ невероятния живот на вокалиста на бандата Фреди Меркюри.

Паоло Сорентино с филм за Берлускони

27 October 2018

Филмът "Те" ще може да се види само веднъж в рамките на Киномания на 25 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

„Изоставен от политическите си съюзници, сваленият премиер е оставен да се справя с личната реалност отвъд публичните скандали, и тъкмо тук лежи същинската сила на „Те”, казва за филма Пиърс Хандлинг, главен директор на Международния филмов фестивал в Торонто.