София Индепендънт Филм Фестивал за 9-и пореден път ще зарадва феновете на независимото кино в дните от 26 октомври до 3 ноември, когато София ще се превърне в център на световното кино. Дом на киното, Люмиер Лидл, Одеон, Г8 и Евро Cинема ще прожектират филми от четири континента.

Официалното откриване на фестивала е на 26 октомври в 19:00 часа в кино „Люмиер” с биографичния филм McQueen, който разказва за живота и кариерата на модния дизайнер Лий Александър Маккуийн – от прохождането му като шивач, през стартирането и управлението на едноименната му линия и чак до ненавременната му смърт. Режисьор на лентата е Ian Bonhôte, а ко-режисьор Peter Ettedgu.

Над 30 филма ще се борят за престижните награди в трите категории: игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца, селектирани от новия екип на фестивала.

Публиката ще види и носителят на „Оскар” за документален филм Twin Towers (2003), а неговият оператор Скот Хилър ще бъде специален гост на фестивала между 26 и 30 октомври. Фестивалът, организиран от Хилър, ще бъде партньор на София Индипендънт Филм Фестивал.