Българската публика беше очарована от обаянието и енергията на феноменалната Омара Портуондо – една от звездите в групата, която избра София и НДК за един от концертите си по време на турнето, което направи през април тази година. Разговори с нея и нейни колеги ще видим в „Buena Vista Social Club: Adios” - в зала 1 на 19 ноември от 19:00 часа.

Филмът е на режисьора Люси Уокър и предлага архивни кадри и разговори с изпълнителите за непозната музикална история на Куба. В продукцията участват: Омара Портуондо, Барбарито Торес, Мануел „Гуахиро” Мирабал, Елиадес Очоа, Хесус „Агуахе” Рамос и архивни кадри с Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес. „Buena Vosta Social Club: Adios” е едновременно завладяващ портрет на музикалната страст, неугаснала с възрастта, и почит към една от най-великите музикални традиции в света, както и към страната, в която тя се е родила.

„Да преследваш Джон Колтрейн” е също документална продукция, отново посветена на легендарен изпълнител. Режисьорът Джон Шайнфелд изследва живота и творчеството на джаз иконата Джон Колтрейн, чрез коментари и признателност от няколко различни почитатели на Трейн като Карлос Сантана, Сони Ролинс и Бил Клинтън. Филмът проследява глобалното влияние на музиката на великия саксофонист и разкрива страстите и силите, оформили живота му и неговото новаторско звучене.

В продукцията са използвани архивни кадри, анимирани стенописи, думи на самия Колтрейн, четени от Дензъл Уошингтън и специално заснети интервюта. „Да преследваш Джон Колтрейн” може да гледаме на Киномания на 19 ноември от 11:30 часа в кино  „Люмиер Лидл”.

„Джанго” е друга от музикалните спирки в киномаратона, който разкрива историята на популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и на неговата борба в окупираната от фашистите Франция през 1943 г. „Джанго” е на френския режисьор и сценарист Етиен Комар и беше избран за откриващ филм на Берлинале тази година. В продукцията участват Реда Катеб, Сесил дьо Франс, Беата Паля, БимБам Мерстайн, Габриел Мирет, Алекс Брендемюл. Зрителите могат да го видят на 28 ноември от 20:45 часа в кино „Люмиер Лидл”. 

Свързани статии