Лиса Джерард участва в саундтрака „Бягство“

11 May 2022

Петър Дундаков е композитор на най-новия филм на Виктор Божинов

Музиката за трите пълнометражни филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“ и най-новият „Бягство“ е дело на композитора Петър Дундаков. По негова покана в саундтрака на „Бягство“ се включва и световната звезда Лиса Джерард. Освен за българската продукция, в последните две години тя е записала и вокали за един от най-награждаваните и касови филми за 2021 - „Дюн“ на Дени Вилньов.

Лято с холивудски продължения

06 May 2022

Задава се серия от продължения на успешни филми. "Елвис" е сред малкото изключения.

Холивуд изкарва някои от най-големите си и надеждни играчи за летния сезон на 2022 г., който неофициално започва този уикенд с излизането на екран на "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" и продължава до края на август.

Кшѝщоф Зану̀си ще обяви Голямата награда на СБФД „Васил Гендов“

29 April 2022

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2-9 май 2022 г.: всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София. Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

„Бягство“ с ексклузивна премиера на Чамла

19 April 2022

Новият филм на Виктор Божинов с прожекция на открито на 7 май

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. Преди това лентата ще бъде представена на мястото на снимки - родопското село Чамла, което е най-високото село в България на 1650 м. надморска височина. Специалната прожекция ще бъде на открито. На нея ще присъстват част от актьорите и екипът, а всеки желаещ е добре дошъл да „влезе“ във филма.

На фокус: „Master оf Art“ пролет 2022

04 April 2022

Четири града ще посрещнат най-доброто документално кино за изкуство от последните години

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

Рон Хауърд ще режисира филм за Джим Хенсън

02 April 2022

Съвместно с Брайън Грейзър, Рон Хауърд подготвя документален филм за бащата на Мъпетите и героите от "Улица Сезам"

Проектът за "Дисни Ориджинъл Докюментъри" има пълното одобрение на наследниците на покойния кукловод, режисьор, сценарист и продуцент. Джим Хенсън започва работа в телевизията на 18-годишна възраст, като за първото си куклено шоу през 1955 г. "Сам и приятели" измисля жабока Кърмит и други известни кукли, които по-късно участват в "Улица Сезам" и авторската програма на Хенсън "Мъпет шоу", както и в пълнометражни филми за Мъпетите (написани и режисирани от него).

„Жените наистина плачат“ – категоричният вик за промяна

01 April 2022

Признавам си, че отдавна искам да напиша текст за последната творба на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова и дори съм посветила специално място за нея в бъдещо изследване в търсене на рефлексия между няколко български съвременни кино произведения и направлението „Догма 95“. Изпитвам затруднение да го започна поради много причини от субективен и обективен характер, но съм убедена, че когато настъпи точният момент ще го направя, защото „Жените наистина плачат“ поставя началото на филми със специфична тематика, за която не искаме да говорим, защото се страхуваме да бъдем себе си.

„Петя на моята Петя“ с благотворителни прожекции

24 March 2022

Средствата, събрани от прожекциите, ще бъдат предоставени на кампанията на УНИЦЕФ „Помогни на децата в Украйна“

Създателите на филма, bTV Studios, Кино Арена и Cinema City организират благотворителни прожекции за събиране на средства в помощ на пострадалите деца от войната в Украйна и ще дарят приходите на УНИЦЕФ България.

Филмът "Бягство" с премиера по кината от 11 май

22 March 2022

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. „Бягство“ е трилър, който разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.