Сергей Параджанов – артистът, режисьорът

01 March 2018

Ретроспектива, две изложби, разговор и уъркшоп посветени на големия творец

Сергей Параджанов е сред най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век. Филмите му носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

11 български документални премиери нa СФФ 2018

28 February 2018

На Фестивала ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филми

На 22-рия София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма, 11 от които са документални премиери, които представяме на вашето внимание.

Проект „Флорида“ – Алиса без броня

28 February 2018

В "Проектът „Флорида“ децата са лутащи се аутсайдери в объркан свят от телевизия, селфита, игра с айподи и хапването на бургери с чипс.

Така се случи, че професионалният ми път се кръстоса с грижата за деца. Често научавам за ситуации, свързани с раздялата на деца от биологичните им родители, статусът приемни родители все по-често бълбука в ежедневието ми, а проблемиете около образованието на децата наистина са сериозни. Днес малките не си играят на игрите, които помним от любимите филми „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“ – днес агресията и насилието са рефрен sine qua non.

"Възвишение" се завръща по кината за трети март

27 February 2018

Кината в цяла България ще покажат ексклузивно филма на Виктор Божинов

Филмът „Възвишение“ по романа на Милен Русков, който оглави Топ 10 на събитията в културата през 2017-а, ще се завърне по родните екрани с ексклузивни прожекции от 2 до 4 март (включително). Най-гледаната родна кинопродукция за последните 10 години се задържа близо 4 месеца на екран, радвайки се на постоянен зрителски интерес. Сега историята за двамата полу-разбойници, полу-революционери Гичо и Асенчо отново може да бъде видяна в киносалоните по случай 3 март.

„Джейн“ с премиера на София Филм Фест

26 February 2018

Номинираният за БАФТА документален филм за легендарната природозащитничка Джейн Гудол е с вход свободен.

Филмът е на режисьора-визионер Брет Моргън, с оригинална музика от световноизвестния композитор Филип Глас и включва пленителни непоказвани кадри от революционното изследване на шимпанзетата, извършено от легендата природозащитничка Джейн Гудол.

Кратка история на наградите "Оскар"

26 February 2018

От 1930 година церемонията се е предавала по радиото, а първото телевизионно предаване се е коментирало от Роналд Рейгън.

Всичко започва, когато Холивуд е вече създаден, светът усеща притегателната му и мощна сила. Големите студиа отдавна са разработели механизмите за финансиране на филми, звукът е навлязъл в киното, а системата на звездите работи на пълна пара...

Рубен Йостлунд и „Квадратът“ на толерантността

22 February 2018

Актьорът Клайъс Бенг предлага изискана деликатност, която по сюрреалистичен начин кореспондира с „Дискретният чар на буржоазията“ на Бунюел

Живея в град, в който е модерно да се наречеш галерист. Често около думата галерия се вписва и понятието съвременно изкуство, макар че днес всичко може да се опакова в комформисткото „съвременно изкуство“. Дали всяка дамска чанта е достойна да се превърне в обект на подобно изкуство, кога няколко купчинки чакъл попадат под хоризонта на галерийния интерес и как се прави рекламна кампания по повод предстояща изложба, за да се предизвика публичен дебат... на всичко това отговаря носителят на „Златна палма” от Кан 2017 „Квадратът“.

„Окупация 1968“

21 February 2018

Един интригуващ омнибус-проект ще бъде включен в голямата тема „1968 година“

Имената на Мартичка Божилова и „Агитпроп“ като продуцент стоят отново зад интересен документален проект - омнибусът „Окупация 1968“ (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария). Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.

Зад кулисите на “Три билборда извън града”

20 February 2018

“Какво казва законът за това, което можеш да напишеш или да не напишеш на един билборд?” Милдред Хейс

“Три билборда извън града” е черна комедийна драма на носителя на „Оскар“ Мартин Макдона (“В Брюж”). След като са минали месеци без нито един арест за убийството на дъщеря й, Милдред Хейс (Франсис Макдорманд) предприема дързък ход, облепяйки три стари билборда на входа на града й с провокативни послания, насочени към Уилям Уилаби ( Уди Харелсън) – уважавания шеф на полицията в града. Когато неговият заместник Диксън (Сам Рокуел) – инфантилно мамино синче със склонност към насилие – бива въвлечен в случая, спорът между Милдред и силите на реда в градчето Ебинг се ожесточава.

Кинолектория с "Любвниците" във Варна

19 February 2018

Филмът на Азазел Джейкъбс ще бъде придружен с кинолектория на Елица Матеева

На 24 февруари в обичайния час 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, ще се състои лектория и прожекция на филма „Любовниците“. В лекторията зрителите ще се запознаят с творческата биография на главните актьори от филма Дебра Уингър и Трейси Летс. Модератор и водещ на събитието e Елица Матеева, критик, театрален режисьор и автор в kinoto.bg.

"Три билборда извън града" е най-добрият филм на БАФТА

19 February 2018

Филмът получи още четири награди за най-добра актриса (Франсин Макдормънд), второстепенна мъжка роля (Сам Рокуел) и оригинален сценарий (Мартин Макдона) и най-добър британски филм.

Големият фаворит сред филмите – фантастичният трилър „Формата на водата“ на мексиканеца Дел Торо, който имаше 12 номинации, спечели три награди, включително за най-добър режисьор. Другият голям победител е Гари Олдман в категорията „най-добър актьор“ за интерпретацията му на Уинстън Чърчил в „Най-мрачния час“.

Манифест – ода за чистото изкуство

13 February 2018

... или 13 изящни трансформации на Кейт Бланшет

"Манифест" е филм за изкуството като концепция. Ако искаш да го гледаш не очаквай действие, а тайфун от интелектуалност, арт хаус, форма и безкрайна словесност. Режисьорът Джулиан Роузфелд е немски художник, който започва своето пътешествие в киното почти на шега от идеята за видео арт инсталанция през 2012. За своя експеримент кани актрисата Кейт Бланшет, с нея се запознава през 2010. За да получи финансиране Роузфелд се договаря с Баварската телевизионна компания, която през този период прави проект, свързан с художници. Снимките около инсталацията продължават 12 дни в Берлин през 2014 –почти четири години делят визуалната провокация от създаването й до първия й показ на българския екран, така че сега или никога трябва да си освободиш един ден за "Манифест" по време на София филм фест 2018, за да откриеш своя идея за изкуството, одухотворена от Кейт Бланшет.