Милчо Манчевски ще бъде гост на София филм фест 2018

05 February 2018

Номинираният за „Оскар” и носител на „Златен лъв“ Милчо Манчевски ще представи най-новия си филм „Бикини Муун“ на 22-рия София Филм Фест

Един от най-успешните режисьори на Балканите, носител на „Златен лъв“ от Венеция и номинация за чуждоезичен Оскар за „Преди дъжда“ Милчо Манчевски се завръща в София с най-новия си американски независим филм „Бикини Муун“.

Абел Ферара гостува на София филм фест 2018

01 February 2018

Режисьорът на „Лошият лейтенант“ ще получи Наградата на София и ще води два майсторски класа.

Визитата на Ейбъл Ферара е подаръкът на JAMESON Irish Whiskey по случай 15-годишнината на партньорството със СФФ и се реализира с подкрепата на Посолството на САЩ.

Светослав Драганов x 2

29 January 2018

Неконформистката алтернатива представя филмова програма два дни с два пълнометражни документални филма на Светослав Драганов.

Документалното кино вижда живота в дълбочина, там където метафорите се зараждат сами от естеството на нещата, там където човекът е такъв, какъвто е – малък, голям, смел, разколебан, тъжен, вярващ... неповторим. Това е киното на истинския миг, на съвършения момент, на живата връзка между хората и тъканта на битието. “Самодейци” и “Живот почти прекрасен” – филми, които ни карат да искаме да виждаме и да разбираме света и човека, да ги обичаме без условия. Културен Център G8, 29 и 30 януари 2018, Начало: 20:00 часа. Цена на билета: 5 лв.

Отворено писмо

27 January 2018

Писмо от Адела Пеева, Александър Донев, Ана Петкова, Боряна Пунчева, Васил Банов и Цветодар Марков

Като избрани с гласовете ви ваши представители в Управителния Съвет на Съюза на Българските Филмови Дейци се чувстваме длъжни да ви уведомим, че вече повече от година се опитваме с всички възможни средства да променим модела на еднолично управление на нашия Съюз, наложен и провеждан от неговия председател г-н Иван Павлов. Но не се справяме. Малко сме.

НЕЛЮБОВ – селфи за любовта

25 January 2018

Андрей Звягинцев: „Иска ми се след като са гледали „Нелюбов“, зрителите като се приберат у дома да прегърнат близките си"

Селфито е коварна ситуация-демонстрира самочувствие, радост, стабилност, но само на повърхността. Селфито е форма на егоцентрична показност, но дали не компенсираме чрез селфи липси и зависимости. Селфито е синоним за съвременно общество, селфито е нещо като полуфабрикат, замразена храна- включваш микровълновата печка и ястието е готово.

Всички номинации за "Оскар" 2018

23 January 2018

"Формата на водата" ще се бори за "Оскар" в 13 категории. Мартин Макдона остана без номинация за режисура.

Номинациите за отличията бяха оповестени от президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, актрисата Тифани Хадиш и актьора Анди Съркис

"Áга" на Милко Лазаров закрива Берлинале

22 January 2018

За първи път в историята на българското кино наша творба е удостоена с подобна чест.

„Áга“ е поканен в основния конкурс (извън състезанието) и ще бъде първият български филм в официалната програма на Берлин от 29 години насам след участието на Иван Ничев с „Иван и Александра“. Áга“ ще открие официално 22-рото издание на София Филм Фест на 7 март в Зала 1 на Националния дворец на културата

„Партито“ на Сали Портър и Елица Матеева

19 January 2018

Черна комедия с блясъка на добрата актьорска школа открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека във Варна

Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева - критик и режисьор.

„Изключителният: Моят Годар” на София Филм Фест 2018

18 January 2018

Забележителен портрет на времето и ключова любовна връзка в биографията на легендата на френската Нова вълна Жан-Люк Годар

След премиерата в Кан, най-новият филм на Мишел Азанависиус („Артистът”) ще се срещне с българските киномани на на 22-рия София Филм Фест

Илдико Енеди - председател на журито на София Филм Фест!

17 January 2018

Унгарската режисьорка ще представи филма си „За тялото и душата”, носител на „Златна Мечка” от Берлинале 2017.

Илдико Енеди дебютира през 1989 година в Кан с филма „Моят ХХ век” („Az én XX. századom”), където получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

Копродукция с България на Берлинале 2018

16 January 2018

Филмът “Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе избран за участие в конкурсната програма на Берлинале 2018

Това ще е световна премиера за лентата, като на престижния фестивал филмът ще се състезава с още 17 филма за голямата награда. Български копродуцент на филма “Не ме докосвай” е Мартичка Божилова от АГИТПРОП.

Разговорът със… Станислав Тодоров - Роги

15 January 2018

"Любовта не признава граници, определения, пречки. Тя просто се случва. Трудно се контролира. Палава е."

Вече мина месец от премиерата на филма „Дъвка за балончета“ на българския екран. Това е кинодебютът на режисьора Станислав Тодоров – Роги, който има голям опит и професионална биография на малкия екран, както и на сценаристите – Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов - с награда за сценарий на фестивала „Златна роза“ 2017. От последните двайсет години, това е единственият любовен филм в българското кино и вероятно една от причините „Дъвка за балончета“ да продължава да се радва на голям зрителски интерес.