Рубен Йостлунд и „Квадратът“ на толерантността

22 February 2018

Актьорът Клайъс Бенг предлага изискана деликатност, която по сюрреалистичен начин кореспондира с „Дискретният чар на буржоазията“ на Бунюел

Живея в град, в който е модерно да се наречеш галерист. Често около думата галерия се вписва и понятието съвременно изкуство, макар че днес всичко може да се опакова в комформисткото „съвременно изкуство“. Дали всяка дамска чанта е достойна да се превърне в обект на подобно изкуство, кога няколко купчинки чакъл попадат под хоризонта на галерийния интерес и как се прави рекламна кампания по повод предстояща изложба, за да се предизвика публичен дебат... на всичко това отговаря носителят на „Златна палма” от Кан 2017 „Квадратът“.

„Окупация 1968“

21 February 2018

Един интригуващ омнибус-проект ще бъде включен в голямата тема „1968 година“

Имената на Мартичка Божилова и „Агитпроп“ като продуцент стоят отново зад интересен документален проект - омнибусът „Окупация 1968“ (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария). Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.

Зад кулисите на “Три билборда извън града”

20 February 2018

“Какво казва законът за това, което можеш да напишеш или да не напишеш на един билборд?” Милдред Хейс

“Три билборда извън града” е черна комедийна драма на носителя на „Оскар“ Мартин Макдона (“В Брюж”). След като са минали месеци без нито един арест за убийството на дъщеря й, Милдред Хейс (Франсис Макдорманд) предприема дързък ход, облепяйки три стари билборда на входа на града й с провокативни послания, насочени към Уилям Уилаби ( Уди Харелсън) – уважавания шеф на полицията в града. Когато неговият заместник Диксън (Сам Рокуел) – инфантилно мамино синче със склонност към насилие – бива въвлечен в случая, спорът между Милдред и силите на реда в градчето Ебинг се ожесточава.

Кинолектория с "Любвниците" във Варна

19 February 2018

Филмът на Азазел Джейкъбс ще бъде придружен с кинолектория на Елица Матеева

На 24 февруари в обичайния час 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, ще се състои лектория и прожекция на филма „Любовниците“. В лекторията зрителите ще се запознаят с творческата биография на главните актьори от филма Дебра Уингър и Трейси Летс. Модератор и водещ на събитието e Елица Матеева, критик, театрален режисьор и автор в kinoto.bg.

"Три билборда извън града" е най-добрият филм на БАФТА

19 February 2018

Филмът получи още четири награди за най-добра актриса (Франсин Макдормънд), второстепенна мъжка роля (Сам Рокуел) и оригинален сценарий (Мартин Макдона) и най-добър британски филм.

Големият фаворит сред филмите – фантастичният трилър „Формата на водата“ на мексиканеца Дел Торо, който имаше 12 номинации, спечели три награди, включително за най-добър режисьор. Другият голям победител е Гари Олдман в категорията „най-добър актьор“ за интерпретацията му на Уинстън Чърчил в „Най-мрачния час“.

Манифест – ода за чистото изкуство

13 February 2018

... или 13 изящни трансформации на Кейт Бланшет

"Манифест" е филм за изкуството като концепция. Ако искаш да го гледаш не очаквай действие, а тайфун от интелектуалност, арт хаус, форма и безкрайна словесност. Режисьорът Джулиан Роузфелд е немски художник, който започва своето пътешествие в киното почти на шега от идеята за видео арт инсталанция през 2012. За своя експеримент кани актрисата Кейт Бланшет, с нея се запознава през 2010. За да получи финансиране Роузфелд се договаря с Баварската телевизионна компания, която през този период прави проект, свързан с художници. Снимките около инсталацията продължават 12 дни в Берлин през 2014 –почти четири години делят визуалната провокация от създаването й до първия й показ на българския екран, така че сега или никога трябва да си освободиш един ден за "Манифест" по време на София филм фест 2018, за да откриеш своя идея за изкуството, одухотворена от Кейт Бланшет.

„8 минути и 19 секунди“ (8’19”) във филмов омнибус

12 February 2018

Шест кратки разказа на Георги Господинов оживяват в продукция на БНТ.

Те са реализирани от режисьорите Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“).

Киното на Йордан Радичков

12 February 2018

Панорама от всички филми създадени по произведения на големия български писател

В рамките на петнайсет дни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В първата по рода си изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството на автора, както и късометражни заглавия, и документални ленти. Прожекциите ще са в кината "Одеон" и "Дом на киното" и ще са разделени тематично.

Новият филм на Михаел Ханеке на СФФ 2018!

10 February 2018

„Щастлив край“ на Михаел Ханеке ще бъде представен с премиерна прожекция в рубриката „Големите майстори“ на 22-рия София Филм Фест

Най-големите киномани у нас очакват с растящо нетърпение срещата с поредното провокативно предизвикателство на големия Михаел Ханеке – „Щастлив край“ („Happy End”, 2017) – филм, номиниран за „Златна палма“ в конкурсната програма на Кан 2017. Ханеке е режисьорът, удостоен с цели 10 награди на най-авторитетния филмов форум през годините, две от които са „Златна палма“; има в актива си над 90 награди от цял свят и е създал шедьоври като „Любов“ (2012), „Бялата лента“ (2009), „Пианистката“ (2001), с които родната публика се е срещала в предишни издания на София Филм Фест.

Наградата JAMESON за български късометражен филм

08 February 2018

Безкрайни перспективи с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

Традиционният конкурс за Наградата JAMESON за български късометражен филм се провежда за 15-ти път в рамките на 22-рия Международен филмов фестивал София Филм Фест. За първа година JAMESON Irish Whiskey е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест!

Вим Вендерс ще гостува на София филм фест 2018!

06 February 2018

Легендарният режисзцор ще представи най-новия си филм "Потапяне”

Емблемата на световното авторско кино ще изнесе специален МАСТЕРКЛАС и ще представи своя ретроспектива пред българската публика през март.

Разговорът с… Виктор Божинов

06 February 2018

"Цялата политика трябва да е насочена към това, родният зрител като реши да отиде на кино, да има възможност да избере да гледа поне два български филма".

Този разговор беше направен малко преди Коледа, но нищо от него не се е променило оттогава, освен че дебютният филм на Виктор Божинов „Възвишение“ добави още няколко хиляди към боксофиса си (вече над 135 000 зрители), наскоро навърши 46 години и стана „Мъж на годината 2017“ в традиционната анкета на Дарик радио.