Единайсет български филма на CineLibri 2018

10 September 2018

Пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri2018.

Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

Алфонсо Куарон спечели „Златен лъв” във Венеция

09 September 2018

Два филма продуцирани от Netflix взеха награди на Фестивала.

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели "Златен лъв" за лентата „Рома“ („Roma“). „Рома” е проспериращ квартал в родното място на Куарон, Мексико, където се развива семейната история на две жени през 1960 г. Черно-бялата творба продуцирана от Netflix е вдъхновена от детските спомени на режисьора.

“Панаир на суетата” с премиера по HBO

07 September 2018

Бедно момиче на име Беки Шарп се опитва да се изкачи до върховете на английското общество по време на Наполеоновите войни. В България вече можем да гледаме новата адаптация на класическия роман от Уилям Такъри „Панаир на суетата“ по HBO и в онлайн стрийминг платформата HBO GO. Епизодите са 6 и ще се излъчват по HBO всеки вторник от 20:00 часа, като ще бъдат достъпни за гледане онлайн още от сутринта. Финалът е на 9-ти октомври, а първите два епизода вече са налични в HBO GO.

Започва новият сезон на „Като на кино”

07 September 2018

Единствено предаване за кино в родния ефир стартира на 8 септември (събота) от 12.30 ч. по bTV Cinema

Различни звездни водещи ще има във всяко издание на „Като на кино“, което се завръща в нов формат на 8 септември, всяка събота от 12:30 ч. по bTV Cinema. Повторението е всяка неделя от 7.00 сутринта по bTV!

Мартичка Божилова оглавява журито на CineLibri 2018

05 September 2018

Ето го състава на фестивалното жури, което включва петима професионалисти с международно признание.

Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на „Златна мечка” 2018 за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай”. За да отсеят най-талантливата литературна адаптация на годината, у нас пристигат големият френски романист и киносценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател, продуцент и актьор Херман Кох, постигнал световен пробив с романа „Вечерята“. Актьорската гилдия също е представена в журито - в лицето на британската звезда Майкъл Маккел. Към отбора на арбитрите се присъединява и Анди Делиана, известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор.

Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на CineLibri

03 September 2018

„Човекът, който уби Дон Кихот“ на култовия режисьор Тери Гилиъм, ще бъде представен за първи път в България в рамките на CineLibri 2018.

Официалната премиера ще се състои на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа. Преди прожекцията ще бъде обявен победителят в конкурсната програма на фестивала, който ще получи награда за най-добра екранизация. Ранните билети с 25% намаление вече са в продажба! Зрителите ще имат шанс да си закупят намалени билети само две седмици, след което ще стартира продажбата на всички останали места и ценови категории в зала 1 на НДК.

За кожата на един фестивал

02 September 2018

Този текст се опитва да осмисли някои теми, свързани с битието на фестивала като съавтор на културния пейзаж в град Варна.

Смея да твърдя, че близо 20 години от живота на МФФ „Любовта е лудост“ са били част от моето време на осъзнаване с какво и за кого се прави изкуството и в частност киното. МФФ „Любовта е лудост“ навърши 26 години. Хубави, палави, трудни, богати, бедни, но шарени. Тази година е особена, прилича на изгорял житен клас. Нещо липсваше на МФФ „Любовта е лудост“ и все още не мога да намеря точната дума.

Наградите на МФФ "Любовта е лудост" 2018

31 August 2018

Голямата награда „Златна Афродита“ бе връчена на филма „Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Шандорр

"Пътуващи артисти" на режисьора Пал Шандор разказва за странстванията на една пътуваща театрална трупа и всички страсти, които се зараждат между хората.

Кръгла маса "Ах, актьорите!"

31 August 2018

По традиция и тази година на МФФ "Любовта е лудост" имаше кръгла маса с участието на български кинокритици.

По традиция и тази година на МФФ "Любовта е лудост" имаше кръгла маса с участието на български кинокритици. Този път темата бе: "Ах, актьорите!". Всички доклади ще бъдат включени в най-новия брой на сп. "Кино". Свои експозета предложиха проф. В.Найденова, проф.Б.Манов, Людмила Дякова, Геновева Димитрова и Елица Матеева. Актьорите Любен Чаталов и Таня Карбова пък бяха сред любопитните артисти, които споделиха впечатления по темата. Предложиха се различни трактовки за същността на актьора, за статуса му като парадокс по и извън теорията на Дидро, а Геновева Димитрова бе посветила своето експозе на таланта на руския актьор Сергей Маковецки. Людмила Дякова пък проследи развитието на съвременния българския актьор като режисьор и автор на драматургични текстове. Предлагаме експозето на Елица Матеева, която предлага свои размисли за работата на актьора в театъра и киното.

Продуцентската платформа на МФФ Майнхайм-Хайделберг

29 August 2018

Първата изява на продуцентската платформа на МФФ Майнхайм-Хайделберг за български млади продуценти е във Варна на МФФ „Любовта е лудост“ 2018

Изключително е преживяването, когато амбицията да се занимаваш с кино се подкрепя от внушителни ментори и експерти от ранга на присъстващите на провеждащата се Mannheim Meeting Place – платформа в рамките на МФФ „Любовта е лудост“ 2018. Поканата идва от страна на художествения директор на варненския филмов фестивал професор Александър Грозев, а героите, които отговарят за организацията около ситуирането на събитието са Павлина Желева – продуцент и Юлек Кеджерски - директор на професионалната платформа Mannheim Meeting Place - форум за копродукции от цял свят, изцяло ориентиран към начинаещи продуценти на игрални филми. Младите български продуценти имат невероятната привилегия два дни да работят с екип от вещи в продуцирането, които ще провокират с идеи и наставления тяхната работа.

Александър Донев: „Приватизацията реално постига разчистване на пазара за нови играчи”.

24 August 2018

Откъс от книгата на Александър Донев "Помощ от публиката. Българските филми и техните зрители в начяалото на XXI век"

В търсене на различни гледни точки към казуса „Модерен театър”, на Вашето внимание и по молба на автора, публикуваме откъс от книгата на Алексансър Донев „Помощ от публиката”, в който се представя и коментира филмовата ситуация и пазар в България, преди и след приватизацията на „София филм“ ЕАД, в чийто активи е и „Модерен театър”. По това време Алксъндър Донев е изпълнителен директор на предприятието.