Наградите БАФТА 2020

03 February 2020

Най-добрият филм на годината е военната драма "1917" на Сам Мендес

Седмица преди връчването на американските кинонагради „Оскар“, военната драма "1917" на Сам Мендес триумфира вчера вечерта в Лондон на церемонията за британските киноотличия БАФТА със седем статуетки.

„Последният час на господин Кол“ премиерно на София Филм Фест 2020

02 February 2020

Режисьорът на филма беше специален гост у нас като член на журито на София Филм Фест през 2009 година

Най-новият филм на родения в Тел Авив режисьор Дорон Еран, „Последният час на господин Кол“ („Mister Kohl's Final Hour“), е монодрама, която се занимава с борбата на един човек срещу корумпираната социална, икономическа и правна система, основана на алчността. Филмът е екранизация по изключително популярната в Израел пиеса на Джошуа Собол, който е и автор на сценария. Творбата получи номинация за най-добър филм от фестивала в Хайфа през 2019 година.

Романтичните филми в "Ах, този мюзикъл"

31 January 2020

В началото на февруари фестивалът представя три вълнуващи любовни истории от света на мюзикъла

Истински вълнуващи и зареждащи дни очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл” в началото на февруари. В месеца на любовта зрителите ще могат да си подарят забавно пътуване из последното десетилетие с най-новите филми от програмата на фестивала „Ах, този мюзикъл”. Романтичният „Романс и цигари”, нашумелият „Котките” и любимият на мнозина „La La Land” ще радват почитателите на музиката и киното всеки ден от 1 до 4 февруари от 19:00 ч.

Анри Кулев ще получи Наградата на София

29 January 2020

София Филм Фест ще посвети ден от програмата си на големия творец

Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми или казано с една дума Артист. Талантът на Анри Кулев принадлежи на българската култура между два века. Роден е в Шумен през 1949 година. С оригинален почерк в класическата акварелна техника, Анри Кулев създава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги. Творбите му имат силен социален заряд, често ирония и деликатно чувство за хумор. Част от тях излизат в различни периодични издания.

“Екран за нови кинематографисти” търси нови таланти!

29 January 2020

Събитието е запазена марка на варненското издание на "София филм фест" и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на големия екран

За 7-ма поредна година “София Филм Фест - Варна” отправя традиционното си предизвикателство към автори, търсещи изява в областта на киното, чрез формата “Екран за нови кинематографисти”. Събитието е запазена марка на варненското издание на фестивала и предоставя възможност на нови таланти да покажат своите творби на “големия екран”.

"Животът на Брайън" в памет на Тери Джоунс!

28 January 2020

Прожецията ще бъде на 2 февруари (неделя) от 18.30 в Дома на киното

ТЕРИ ДЖОУНС е велик! Ще остане завинаги в сърцата и в мислите ни... Беше наш приятел - на София Филм Фест, на Дома на киното, на верните почитатели на "Монти Пайтън" и техните несравними творения...

„Петя на моята Петя“ ще открие София филм фест 2020

28 January 2020

Новият български филм, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест на 12 март в Зала 1 на НДК

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

„Пътуващо кино“ с премиера на 24-тия София Филм Фест

28 January 2020

В новия филм на Илия Костов е вплерена историята на киното с препратки към световни и български образци

„Кинотворбата е трагикомична сатира за киното, в която няколко герои, излезли сякаш от току-що завършила филмова продукция, се срещат, за да тръгнат на път с овехтял кемпер, няколко диска стари филми и подсъзнателното усещане, че миналото може да стане настояще, че споменът може да възроди стари надежди и да предостави нови хоризонти. История, в която митът се саморазрушава от великите битови сражения и реалността, винаги е по-различна от това, което ти се иска да бъде или от онова, което се разказва във филмите...“ - така авторите му представят „Пътуващо кино“ пред изкушените зрители.

Чуй ме със сърцето!

23 January 2020

Това е инициатива, с която българското кино да достигне и до глухите хора в страната

“Чуй ме със сърцето” е инициатива стартирана от група сърцати хора с желание за промяна. Идеята тръгва от Боряна Гюрова, която преди две години се свързва с екипа на филма “Воевода”, с молбата филма да бъде показан със субтитри. Така мечтата на Боряна за споделено кино я среща с монтажиста на филма, Виктория Радославова, която обещава да направи субтитрите. Две години по-късно Боряна получава обещаните субтитри, а в лицето на Виктория намира съмишленик, който поема ръководството на инициативата и прибавя още филми към нея. Към екипа им се присъединяват Митко Якимов, глух актьор и Ашод Дерандонян, основател на фондация “Заслушай се”. Така инициативата се превръща от идея в реалност.

"Кабаре" открива фестивала „Ах, този мюзикъл!”

17 January 2020

Киномания представя серия от утвърдени заглавия от света на мюзикълите, които зрителите ще могат да видят от 27 януари

Киномания представя серия от утвърдени заглавия от света на мюзикълите, които зрителите в кино „Люмиер Лидл” могат да гледат по време на фестивала „Ах, този мюзикъл”, организиран от НДК. Откриването е на 27 януари от 19:00 ч. с прожекцията на хитовия филм „Кабаре”. Още филми от 70-те години ще могат да гледат зрителите между 28 януари и 4 февруари. Сред тях са „Исус Христос суперзвезда”, „Брилянтин” и „Ах, този джаз”.

„Паразит“ – Татко, имам план!

14 January 2020

Филмът на Понг Джун Хо получи шест номинации за „Оскар“!

Трудно може да се определят жанровите параметри, в които предпочита да снима Понг Джун Хо. Въпреки това, той направи кино революция в Южна Корея, защото 6 номинации за „Оскар“ вече красят неговия носител на „Златна палма“ от последното издание в Кан. Преди да надникнем в същността на „Паразити“, който е включен в предстоящия форум „София филм фест“ 2020, ще направим кратко пътешествие в света на Понг Джун Хо.