Открива се Лятна киномания 2020

09 July 2020

Начало ще даде филмът „Шпионската афера „Оса” с участието на Пенелопе Крус и Едгар Рамирес

Специалното издание на фестивала ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август единствено на Платформа А6

Премиера на "Денят на жената"

03 July 2020

София филм фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „Денят на жената“

Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. Световната премиера на филма е в програмата на международния кинофестивал в Москва през 2019 година, а след това печели специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“.

Кинематографическата деятелност на Чарлс Райдър Нобъл и Джон Маккензи на Балканите

21 June 2020

Д-р Петър Кърджилов, д.н. представя най-новото си изследване, публикувано на англисйки език от научно издателство „Кеймбридж”

Книгата представлява документална реконструкция, обхваща ранен и сравнително слабо изследван период от историята на киното. Тя е плод на задълбочени, детайлни и дългогодишни проучвания. Посредством умелото използване на историческите извори и богатия фактологически материал, открити от автора в периодичния и специализирания печат, в рекламни филмови каталози, архивни документи и административни протоколи, в мемоари и лична кореспонденция, изданието проследява (крачка по крачка) пътя на Чарлс Нобъл и Джон Маккензи в България; съдбата на заснетите от тях кинокадри, показани първоначално в Лондон (театър „Алхамбра” и клуба на Кралското научно дружество), а след това и в Западна Европа, Щатите и България; отзивите в печата за тези филми, отразяващи отношението на обществото към тях…

София Филм Фест 2020 се завръща!

16 June 2020

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 – лято и есен.

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Февруари" на Камен Калев в официалната селекция на Кан 2020!

03 June 2020

Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс онлайн, филмът е в Официалната селекция на КАН, оповестена преди минути от артистичния директор Тиери Фремо

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Десетилетие на българското кино по Neterra.TV+

02 June 2020

Домът на киното представя в цяла България специална селекция от успешни български филми за периода 2010-2019 в онлайн платформата Neterra.TV+

И за България, и за света, новото десетилетие започва с возвисяващо разкритие – киното е навсякъде и по всяко време. По тази причина Домът на киното, с подкрепата на Столична община, насочва поглед към обещаващия потенциал на българското кино, опознавайки неговите постижения от последните десет години. Онлайн платформата Neterra.TV+ се присъединява към инициативата и предоставя пространството си, за да направи достъпа до нея максимално лесен и приятен.

Избрани филми на АГИТПРОП вече са онлайн

29 May 2020

„Безкрайната градина“, "Георги и пеперудите", „Татко снима мръсни филми“ и други филми вече могат да се видят от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+

Редица от най-интригуващите и ценени филми на утвърдената независима продуцентска компания АГИТПРОП вече ще са достъпни онлайн за всички почитатели на завладяващите истории от действителността. Неколкократно награждаваните български заглавия „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“, „Момчето, което беше цар“, и „Татко снима мръсни филми“ вече могат да се закупят или наемат за 48 часа от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+, предлагаща все по-интересно и качествено българско съдържание. Наред с документалните заглавия е наличен онлайн също така първият пълнометражен проект на творческия екип, режисиран от Галин Стоев – „Безкрайната градина“.

Оператор за оператори: Оскар 2020

26 May 2020

От "Жокера" до "1917" - изобразителните решения в тазгодишните номинации за "Оскар" за най-добра операторска работа

Настоящият текст е част от работата на оператора Красимир Стоичков върху неговата докторска дисертация в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. В нея се спира върху изобразителните решения във филмите, номинирани за „Оскар“ тази година в категорията „най-добър оператор“. Тук се разглеждат Лоуренс Шер („Жокера“), Родриго Прието („Ирландецът“), Робърт Ричардсън („Имало едно време в… Холивуд“) и Роджър Дикинс, който получи „Оскар“ за най-добър оператор за филма „1917“ на Сам Мендес. Липсва единствено коментар за работата на Ярин Блашке върху филма „Фарът“, който предстои да бъде показан официално през септември в програмата на София филм фест 2020

"Доза Щастие” е най-гледаният филм в HBO GO в цели 7 държави

26 May 2020

За първи път българско заглавие оглавява класация в държави като Хърватия и Сърбия

Нов рекорд за „Доза щастие“ - само седмица след премиерата си в HBO GO за България и адриатическите страни, лентата на Яна Титова е най-гледаното филмово заглавие за всички 7 територии, на които е достъпно в Европа.

"Пожарът в „Колектив“ по HBO

22 May 2020

Документалният филм е с премиера за България на 4 юни.

Един от най-очакваните документални филми за 2020 г. „Пожарът в „Колектив“, режисиран от носителя на наградата „Еми“ Александър Нанау, продукция на HBO, е с премиера за България на 4 юни. Документалният филм проследява събитията след пожара в дискотеката Колектив (Colectiv Club) в Букурещ през 2015. В следствие на инцидента разследващи журналисти откриват мащабна измама в здравеопазването в Румъния и разкриват цената на корупцията.

„Заедно без теб“ с онлайн премиера

22 May 2020

Стоян Дойчев и Димитър Иванов играят главните роли в новия късометражен игрален филм на Димитрис Георгиев

Филмът „Заедно без теб“ на младия режисьор Димитрис Георгиев ще бъде представен ексклузивно на 22.05 (петък) в 18:00 часа в платформата за българско кино NO BLINK, а зрителите ще имат възможност да го гледат до следващия ден в полунощ. Филмът, вдъхновен от бягството на престъпниците Колев и Пелов от Софийския централен затвор през 2018 г.

Фестивалът Синелибри 2020 ще стартира на 18 октомври

18 May 2020

Мотото на кино-литературния фестивал ще бъде „Възпитание на чувствата“

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други областни градове.