Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2020

10 September 2020

Когато анимационни герои ти изпеят „Варна, хубава Варна!“, тогава започва най-пъстрият кино фестивал

Във Варна за първи път от всички възможни кино форуми до този момент, 16-ият Световен фестивал на анимационния филм разви интересна формула за реализация: ако се притеснявате да сте в залите на Фестивален и конгресен център, активирате си опцията за онлайн прожекция и сте в играта. Преди официалната церемония по откриването на фестивала, гостите на фестивала и варненци присъстваха на откриването на изложба на възпитаниците от НБУ, специалност анимационно кино. Тези, които имат свободно време, могат да си припомнят какво бе отминалото десетилетие на фестивала чрез изложбата 10 години в 10 плаката. Какви бяха тези години за възобновеното световно събитие във Варна-трудни, бурни, силни, пъстри, това ни припомнят десетте плаката, създадени от Ася Кованова с участието на художниците Андрей Кулев, Калина Вутова, Лилия Воденичарова.

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют

09 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020 и със специална прожекция на София филм фест, есен 2020

Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. „До последния каприз“ е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

67 пълнометражни и 12 късометражни филма на „Master оf Art” 2020

30 August 2020

Фестивалът се провежда в София, Пловдив и Варна и представя вълнуващи истории на големи творци, създаващи изкуство

С много настроение на Платформа А6 беше открито 5-ото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art”. След успешното първо издание на фестивала тази година, което се проведе през месец април онлайн, сега любителите на документалното кино ще имат възможност да се запознаят отблизо на големия екран с творчеството на артисти като Дора Маар, Салвадор Дали и много други. НДК е традиционен партньор на фестивала, който тази година ще се проведе до 24 септември едновременно в София, Пловдив и Варна. Мотото на тазгодишното издание на Master of Art е „Прегърни изкуството”. Това стана ясно по време на официална пресконференция, която се проведе на Платформа А6.

Любовната, 28 фестивална варненска кино лудост вече е в историята!

28 August 2020

Награди на 28-то издание на МФФ „Любовта е лудост“

Без особени страсти и въпроси към журито премина пресконференцията на същото, което обяви своите отличници от последното издание на МФФ „Люовта е лудост“ 2020. Според думите на председателя на журито - Антония Ковачева, целият екип е бил изключително концентриран в работата си и с обща посока в размислите си за предложената конкурсна програма, която тази година е много добра – заглавията се открояват със своя стил и постижения. Организацията на фестивала, макар и в условия на криза се справила чудесно с предизвикателството на световната Пандемия и всички зрители са показали сериозно отношение, защото отговорно са се отнесли към посещението на прожекции, съобразявайки се с предписанията.

Започва фестивалът „Master of Art” на кино!

25 August 2020

Филмовият фестивал „Master of Art” с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември, а традиционни домакини са кината „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“ (28-30.08).

Любовта е лудост 2020: Εпизод Ι

24 August 2020

МФФ „Любовта е лудост“ – ревютата на възпитаниците от кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс - Варна

Благодарение на съвместното сътрудничество между общинския съветник г-жа Стела Николова и директора на ФКЦ – Варна, г-н Тошко Гяуров след един неуспешен опит за акредитация, но и последващ конструктивен диалог, люмиерчетата отново имат възможност да пишат за онова, което ги вълнува от света на киното. На вашето внимание предлагаме тяхното мнение за два филма от конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2020.

МФФ „Любовта е лудост“ за 28-ми път, или коя е най-добрата съпруга на света?

22 August 2020

Снощи във Варна се откри Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" 2020

Дали е авантюра МФФ „Любовта е лудост“ през 2020, не се наемам да гадая, но едно е сигурно: фестивалът официално е открит. В програмата му има какво да се види, а и три от панорамните заглавия са сред номинираните за европейски филмови награди (2020), така че, ако не гледате конкурсната програма, но пък се опитвате да се проявите като елитарен зрител, то задължително трябва да видите най-новия филм на легендарния унгарси режисьор Ищван Сабо „Окончателен доклад“. Не забравайте за новата версия „Берлин, Александерплац“ и за „Сестричка“, където отново ще видим Нина Хос, позната на родната публика от филми като „Барбара“, „Феникс“, а много скоро ще я гледаме и „В кръвта на пеликана“.

„Господ съществува, името й е Петруния“ – дали Бог слуша пънк рок?

11 August 2020

Тя е Петруния Ефтимофска. С университетска диплома за историк. Годината е 2018. Някъде в Македония, но може и да бъде някъде в България. Тя е безработна висшистка. Няма трудов стаж, прехвърлила е 30-те, няма осигуровки, няма да има и необходимия стаж за пенсия. Позната картинка, дотук сякаш съм „играла“ в този филм. Тя си търси работа. Постоянно попада на шефове, които са тотален гърч на интелектуалността, но могат да си позволят лукса - да унижават, нищо, че носят къси, бели чорапи под панталона и говорят на диалект. Тя прави разлика между правило и закон. И двете идват от хората и ходят по хората, но законът се спазва, правилото... може да се наруши, ако е резултат от криворазбраните традиции на общество затънало в средните векове. Тя вярва в Бог и иска поне веднъж да й провърви в живота, та родителите й да се зарадват, особено майка й, която я мисли за недодялана и дебела. Петруния прави нещо необикновено, заради което прекарва денонощие в полицейския участък.

Започна София филм фест Варна 2020

11 August 2020

Когато белгийският крал закусва бос в двора на едно музикално училище...

10 август – не характерно лежерен понеделник е. Жегата сякаш се е отказала да гостува на новата кино локация за Варна – дворът на НУИ „Добри Христов“ – Варна. Проектът „YaYa & Chillov“ въвежда с лекота в своя Wagabunga Saund System киноманите, които пробват ароматно вино от известна марка, докато слушат дивни ритми. Хората са приветливи, доброволците действат по команда. Няма излишен шум. Музикантите дават всичко от себе си, а варненци наистина ги обичат, защото ги познават и им се радват от сърце.

Започва "Кино за пътешественици"

31 July 2020

Началото е на 1 август, когато ще бъде премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините”

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август. В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици” ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”.

Седмица на иранското кино

15 July 2020

Седмица на иранското кино ще стартира на 24 юли в Дома на киното. Събитието е организирано от фестивала Sofia MENAR със съдействието на Иранския културен център в София. Панорамата включва 7 заглавия от последните 5 години, отличени на международни филмови форуми.